Jak se odrazila pandemie v ordinacích lékařů-homeopatů? Setkali se s někým nakaženým? A jak probíhala léčba? Zeptali jsme se několika lékařů z Homeopatické lékařské asociace na jejich zkušenosti z posledních dvou měsíců. 

Ordinace doktora Jaroslava Čupery fungovala v omezeném režimu. „Chodí pacienti na kontroly, ale i noví pacienti. S několika zavedenými klienty jsem řešil možnosti prevence, a to vždy cíleně s konkrétním pacientem,“ popisuje Jaroslav Čupera. On sám se naštěstí s pacientem s covidem-19 nesetkal, pozitivní nemocní se ale objevili v nemocnici, kde pracuje.

Doktorka Květa Kacířová zaregistrovala lehký úbytek klientů, ale počty u ní v ordinaci ošetřených dětí se už postupně zvyšují. „Nemocnost dětí je obecně nižší, což přikládám tomu, že nejsou v kolektivech. Obecně se nákazy lidé bojí mnohem méně, než tomu bylo před měsícem,“ popisuje.

Ona sama léčila troje rodiče, u nichž onemocnění proběhlo, a jeden z jejích dětských klientů byl pozitivní, i když neměl na rozdíl od rodičů žádné potíže. „Všichni jsou léčeni v domácím prostředí po telefonické konzultaci,“ říká lékařka.

Jedna z maminek měla vysoké horečky – až ke 40 °C – a dusivý kašel. Žádný z běžně užívaných léků na potíže související s nákazou koronavirem jí nepomohl, ale po dvou dnech užívání homeopatických léků se její stav zlepšil. Doktorka Kacířová své klientce doporučila následující léčbu: Oscillococcinum 3x denně, na kašel Drosetux sirup 4–5x denně 5 mililitrů a následně Gelsemium sempervirens 15 C v dávce dvakrát denně pět granulí. „Poté došlo k poklesu teplot, zlepšení charakteru kašle a paní se cítila mnohem lépe,“ popisuje doktorka Kacířová.

Kontakt jen přes okénko

Farmaceutka Renata Semeráková pracuje v nemocniční lékárně, dokonce přímo v jedné z nemocnic, která byla vybrána mezi takzvané covidové nemocnice, jež se staraly o pacienty ve vážném stavu, tedy o ty, co potřebovali plicní ventilaci nebo léčbu oxygenoterapií. „Po oznámení tohoto rozhodnutí v nemocnici ihned začal pracovat tzv. COVID-tým, který v krátké době připravil provoz nemocnice na situaci. Konkrétně v lékárně to znamenalo upravit výdej léků tak, aby nedocházelo k mísení potenciálně nakažených pacientů s těmi nenakaženými, včetně personálu nemocnice. A samozřejmě vydávat v ochranných prostředcích, protože lékárníci jsou ti, kteří se starají o pacienty v první linii,“ vzpomíná na první dny Renata Semeráková

Lékárníci se tak ze dne na den z nové, moderní oficíny přesunuli k výdejnímu okénku, kde se kontakt s pacienty omezil na nejmenší možnou míru. „Provoz nemocnice byl utlumen, chroničtí pacienti ze dne na den z nemocnice zmizeli, přicházeli pouze ti, kteří potřebovali akutní péči. Zdravotníci byli rozděleni do týmů a v práci se střídali, aby v případě nakažení některého z členů týmu a následných karanténních opatření mohl okamžitě nastoupit druhý tým a provoz nezkolaboval. Tento stav je, díky bohu, už za námi, pacienti se do nemocnice pomalu vrací a my jsme se vrátili zpět za lékárenské táry, byť vybavené ochrannými plexiskly a stále při dodržení přísných hygienických opatření,“ popisuje současný stav.

Podle Renaty Semeráková je velmi pozitivní, že díky včasným opatřením nebyl během uplynulého období nikdo z personálu lékárny ani nemocnice v souvislosti s péčí o pacienty nakažen. Několik zaměstnanců lékárny bylo testováno na onemocnění covid-19 v souvislosti s cestovatelskou anamnézou s negativním výsledkem.

Doktorka Semeráková se dokonce 23. 2., v době, kdy si Česká republika ještě zdaleka neuvědomovala závažnost situace, vracela z Nového Zélandu. Nicméně personál mezinárodních aerolinek už operoval v rouškách a rukavicích po celou dobu letu. Ostatně bylo tomu tak i 2. února, kdy z České republiky odlétali.

„A také na letišti v Dauhá, kde jsme přestupovali a kterým projde denně přes 100 tisíc cestujících, se naprostá většina z nich pohybovala v rouškách a používala dezinfekční prostředky na ruce. Já i můj syn jsme sice před odletem na Zéland prodělali akutní virové onemocnění, jehož příznaky by mohly odpovídat lehkému průběhu onemocnění covid-19, o vlastním testování jsem ale neuvažovala,“ říká. „V případě, že by v budoucnosti nemocnice nabídla plošné testování všem zdravotníkům, kteří by o test na protilátky proti covid-19 projevili zájem, pravděpodobně bych se testovat nechala.“

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.