V oboru, který jsem vystudovala na vysoké škole ČZU, mě asi nejvíce baví chovatelství, reprodukce a následná péče o matku a potomstvo. Musím říct, že je mi často velmi líto, jak chovatelé známých a velkých stanic, kteří mají obrovské úspěchy na výstavách, příliš neřeší kvalitu spojení a mnohdy nemají základní znalosti, které by mít měli. Je velmi důležité pečovat o svou fenu, jakožto budoucí matku vrhů a totéž platí u krycího psa.

Začnu krycím psem. Velmi důležitým ukazatelem je přirozený zájem o háravou fenu. Pokud ji pes nemá a to opakovaně o různé feny, měl by se vyřadit z chovu, protože opravdu není něco v pořádku. Mnoho chovatelů to řeší vyšetřením spermatu, různými přípravky na podporu zájmu psa o fenu apod. Je to v pořádku? Není!

U „chovných“ fen (záměrně jsem dala do uvozovek, protože se jedná spíše o termín u zbonitovaných fen, tedy těch, co „prošly“ do chovu, ale ještě neměly potomstvo) je též nutné uvažovat o tom, zda fena pravidelně hárá, tedy 2x do roka u většiny plemen a u těch miniaturních zhruba každých 6-9 měsíců. Pokud vám fena nehárá a jsou jí už 2 roky, nebo hárá 3x do roka, taktéž to není v pořádku! A opět chovatelé to velmi často řeší hormonálně, protože zkrátka chtějí po té své fence přece štěňata, když stála tolik peněz, nebo je to prostě jejich sen. Musím říct, že s takovýmto přístupem naprosto nesouhlasím. Existují ale homeopatika, která umožňují alespoň přirozenější cestou nastimulovat to, co si lidé od zvířat přejí.

Homeopatický lék Folliculinum je homeopaticky ředěný estron. Estron patří mezi samičí pohlavní hormony, které produkují vaječníky. Je tedy spíše lékem pro samice, ale není výjimkou jej použít i u samců.

Řeší spoustu problémů v oblasti reprodukce. Je výborný na nepravidelné hárání u feny, na opakující se výtoky u fen v době po hárání i při něm. Velmi ovlivňuje i CNS a s ním související imunitu jedince a to u obou pohlaví. Zlepšuje psychiku. Může pomoci zklidnit nezkušenou fenu při krytí. Je výborný pro feny i psy v pubertě, pro jedince nestabilní, těkavé, u kterých se mohou objevit infekce močových cest. U fen je vhodný, když s háráním trpí na průjmy, které se střídají se zácpou, nebo občas ublinkávají. Upravuje ovulaci. Řeší a zlepšuje vaginální suchost. Srovnává tělo hormonálně. Mimochodem, u žen je výborný na přechod, spojený s návaly, závratěmi, únavou. Bude tedy výborný i u starých fen, které stále hárají a mohou mít hormonální problémy, které ovlivňují psychiku. Je výborný u srůstů po císařském řezu. Používá se spolu s ostatními homeopatickými léky na léčbu myomů a fibromů. U roztoužených pejsků, kde není žádoucí, aby kryli, ale spíše se zklidnili, je také výborným lékem.

Tento homeopatický lék se používá podle psychiky a chování jedince v různých ředěních a také vzhledem k dosažení požadovaných cílů. Dávkování homeopaticky ředěného hormonu patří do rukou zkušeného lékaře homeopata.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.