Jsem úplně vyčerpaná“, napsala mi kamarádka Petra esemesku a byla už třetí v pořadí v tomto týdnu, kdo si na velkou únavu a vyčerpání stěžoval. To mě vedlo k zamyšlení se, proč je nyní, na počátku nového roku, tolik lidí unavených.

Reklama: Sédatif PC

Konec roku je náročné období

Ono se vlastně není čemu divit. V listopadu a v prosinci jedeme všichni na doraz. Když se totiž k běžným rutinním činnostem v podobě péče o děti školou povinné, svačinkám, kroužkům spojených s taxikařením unavených rodičů, teplým večeřím, přidají pracovní úkoly s termínem plnění „do konce roku“ a příprava Vánoc (aby pak u štědrovečerní večeře a pod vánočním stromečkem nechyběl úsměv), je jasné, že to vše nemůže zůstat bez úhony. Vždyť jen shánění vánočních dárků pro rozvětvenou rodinu je úkol, který si sám o sobě vyžádá nejen naši fyzickou energii, ale ani psychika (a ta zejména) nezůstane ušetřena. Já například sháním dárky pro více než 10 nejbližších lidí. Je sice hezké, že se před pár lety babičky rozhodly, že nebudou našim dětem kupovat věci, které by nakonec zřejmě neužily. Jenže své rozhodnutí vyřešily tím, že mi vždy v listopadu předají peníze a se slovy „a tak jim něco kup i za nás“ se svého problému nadobro zbavily. Úkol jako mávnutím proutku přešel na mě a nakupovat za všechny – pro všechny, byť s dobrým úmyslem, není jednoduchý úkol. K tomu, zejména my ženy, máme pocit, že zvládneme úplně všechno a ještě víc, a tak neváháme konec roku věnovat i cvičení – to abychom se připravili na obžérství vánočních svátků a tak své tělo vysáváme do posledního zbytku energie.

Poslouchejte signály svého těla

V tomto shonu však zapomínáme na jednu velmi podstatnou část svého já. Přestáváme poslouchat, co nám svými impulsy říká naše tělo. Každý večer padneme a nevíme o sobě. Často jsme unavené již při odpoledních aktivitách, na pracovních schůzkách nám po chvíli začne klimbat hlava, ráno se budíme s oteklými oči, po každém jídle je nám těžko a chce se nám spát. V noci se pak pravidelně budíme, hlavou se nám honí myšlenky a my ne a ne zabrat. Ani počítání oveček už nefunguje...

STOP.

Najednou nám ze dne na den tělo vypoví službu. Náš hektický životní styl nás dohnal. Ráno nemůžeme vstát z postele, protože nás bolí celé tělo, po dvou hodinách práce se cítíme jako přejeté parním válcem. Náhle se přidají i zdravotní potíže. Motá se nám hlava, bolí nás záda, nemůžeme otočit hlavou. Proč?! Ptáme se sami sebe, bojíme se nějaké závažné choroby, panikaříme. Začínáme řešit následky toho, co jsme sami zaseli. Najednou se zastaví čas. Vše odložíme a trávíme čas po lékařských vyšetřeních. Diagnóza? Přijdeme-li včas, pak je to „pouze“ únava z přepracování. Může být ale hůř.

Co můžeme v krizové chvíli udělat?

  1. Vzít si dovolenou. Na počátku roku se toho nikde moc neděje, nic zásadního nám tedy pravděpodobně neuteče.
  2. Pokud to nejde, domluvte se v práci na zkráceném režimu. Pracujte jen půl dne a zbytek dne odpočívejte. Zalezte si doma do peřin (aspoň na dvě hodinky), spěte nebo si přečtěte nějakou hezkou knížku – ale žádné drama! Budou-li vaše myšlenky negativní, budete negativně smýšlet i vy.
  3. Nemáte energii ani na čtení? Vyzkoušejte „Audiotéku“, aneb mluvené slovo. Najdete v ní spoustu dobře namluvených knížek, jejichž poslech vás pohladí na duši.
  4. Jezte pomalu. Pokud jste ve svém hektickém období měli potíže s trávením a stále to nepřestává, jedná se pravděpodobně o následek stresu. Zkuste si vychutnat každé sousto. Nejezte u zapnutého PC, odložte i svůj chytrý mobilní telefon. Věnujte se výhradně tomu, co jíte. Neměl by vás uspokojit ani fakt, že vás Nux Vomica před těžkým žaludkem uchrání. Už jen to, že berete Nux Vomicu jako svého každodenního přítele, není normální.
  5. Choďte pomalu. Ono vám totiž nic neuteče. Běžte třeba na nákup a jděte tentokrát pomalým tempem a rozjímejte. Pokud budete mít navíc připraven lísteček s nákupem, můžete se cestou soustředit jen na hezké věci, které najednou uvidíte kolem sebe. A náhle zjistíte, že u školy je nová lavička, že soused již odstrojil svůj venkovní vánoční strom a že vedle vašeho konzumu otevírají nové kadeřnictví.
  6. Jezděte pomalu. Jsem „žena za volantem - matka taxikářka“, tak vím, o čem mluvím. Od nového roku jsem výrazně zpomalila rychlost svého vozu. Snažím se nespěchat. Má to samozřejmě spoustu výhod – nemusím se děsit, že na mě pípne datová schránka, jejímž prostřednictvím mě vyzve Policie ČR k uhrazení pokuty za rychlou jízdu, současně se cítím nejen za sebe, ale i za své spolujezdce, bezpečněji. Co jsem zpomalením řízení zjistila? Že nikdy nepřijedu pozdě. Vyjedu totiž o 5 minut dříve, což je přesně čas, který (maximálně) strávím na cestě déle (a to počítám dobu jízdy skrz celou Prahu, na kratších úsecích je prodloužení trasy již jen o minutce-dvou). Také jsem zjistila, že na našich cestách jezdí spousta nervózních, přepracovaných řidičů, kteří jsou jízdou v rámci předpisů tak rozuzleni, že bych je nejraději poslala rovnou na terapii. Ignoruji je a funguje to.
  7. Prevence - vyčistěte svou mailovou schránku – až se dostanete trošku do pohody, zaměřte se na úklid své mailové schránky. Jistě víte, že když brouzdáte po internetu a čas od času se na nějakém portálu zaregistrujete, že pak máte zahlcen e-mail newslettery a nabídkami všemožných firem. Časem máte e-mail tak zahlcen, že už se v něm ztrácí i důležité věci. Vezměte e-mail po e-mailu, sjeďte až úplně na konec zprávy a stiskněte na tlačítko „chci se odhlásit“ nebo „unsubscribed“. Asi tak po týdnu budete potěšeni, jak je vaše mailová schránka čistá.
  8. Rehabilitace – pokud máte fyzické projevy únavy v podobě bolesti zad, neváhejte a navštivte fyzioterapeuta. Srovná vaši páteř a naučí vás základní návyky „pohybové hygieny“.
  9. SOS – první pomoc. V prvních chvílích vám může pomoci samozřejmě i homeopatie a Bachovky. Nespoléhejte se však pouze na podpůrné prostředky, svůj životní styl musíte změnit komplexně!

 Moje tipy:

  • Rescue remedy – krizová směs Bachových esencí, která je vhodná na širokou škálu situací (nehoda, úraz, leknutí, špatná zpráva). Napomáhá znovunalezení duševní rovnováhy a vnitřního klidu.
  • Nux vomica – je vhodná v případě přepracování, kdy jste unaveni, v noci špatně spíte a často se budíte. Ale i na špatné trávení. Vyzkoušejte ji v ředění 15 C v dávce 5 granulí 2x denně.
  • Phosphoricum acidum – na velkou únavu po nadměrné psychické zátěži, např. po zkouškovém období, uzávěrce v práci... V ředění 15 C a dávkování 2-3x denně 5 granulí.
  • Argentum nitricum – pro uspěchané lidi a ty, kdo mají stále pocit, že něco nestíhají. Užívejte v ředění 15 C, 5 granulí 2-3x denně.
  • Bylinné oleje - zkuste levanduli, mateřídoušku nebo heřmánek. Výborný je i pomeranč. Proti psychické únavě doporučují mátu.

Nepůjde to snadno. Tak, jak dlouho jste lítali ve svém rychlém tempu, stejně tak dlouho se teď z toho tempa budete dostávat. Chce to hlavně trpělivost. Držím vám palce!

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.