Homeopatickými léky se dá teplota dobře zvládnout. Je však důležité si na začátku uvědomit, že způsob účinku je odlišný od jiných antipyretik (léků snižujících teplotu).

Po podání homeopatika nedojde do 30 minut ke snížení teploty, ale lék pomáhá nemocnému organismu vlastními silami teplotu zvládnout. Teplota je v podstatě léčivá - bacily jsou citlivé na zvýšení teploty, a pokud ponecháme tělo chvíli "žhavit", potom bacily teplem zahynou. Při teplotě se každý nemocný může chovat jinak. Podle jeho vlastní reakce se vybírají účinné homeopatické léky.

Naše tipy:

  • Aconitum napellus 9 C

Pacient má teplotu nad 38 st.C, horkou suchou kůži a nepotí se. Často je neklidný, nevydrží v posteli. Užívá se 5 granulí po hodině do snížení teploty. Někdy se stane, že vysoká teplota vyvolá úzkosti - např. úzkost ze smrti - potom se užívá ředění 15 C ve stejných intervalech.
Dávkování: 5 granulí po hodině
Tento lék je vhodný i jako prvence teplotních šoků - prochlazení (jsem promrzlý na kos, mám zimnici, nemůžu se zahřát), přehřátí (bolí mě hlava ze slunce...)

  • Belladonna 9 C

U tohoto léku je teplota nad 38 st.C, pacient má horkou kůži pokrytou hojnými potem (tím se liší od léku Aconitum), pulsující bolesti hlavy, může se dostavit i neklid.
Dávkování: 5 granulí po hodině

  • Gelsemium sempervirens 9 C

U tohoto pacienta je teplotá různá, charakteristická je bolest hlavy, otupělost, malátnost, třes, pacient nemá žízeň, leží v posteli a nehýbe se, protože nemá sílu na pohyb.
Dávkování: 5 granulí po hodině, při zlepšení se prodlužuje interval na 3x denně

  • Ferrum phosphoricum 9 C

Tento lék má ve svém obraze teplotu do 38 st. C, únavu, bolest hlavy. Využívá se u nemocných, kteří mají teplotu od 37,1 - 37,5 C, buď při infektu, nebo po něm.
Dávkování: 5 granulí 2-3x denně.

Rady z lékárny: 

  • Pozor na křeče u dětí! Při jejich hrozbě přidejte k homeopatickému léku analgetikum.
  • Pacienta odkryjte a dávejte mu pít
  • Snižte teplotu v místnosti, pokud je v ní příliš horko
  • Vysokou horečku snížíte ponořením pacienta do vody o 2-3 stupně nižší, než je teplota těla

Horečka sama o sobě není nemoc, ale symptom, který svědčí o reakci organismu většinou spojené s infekčním procesem.

Zdroj: Poznáváme homeopatii, Jak se léčit šetrně - MUDr. Formánková, MUDr. Ludvíková, MUDr. Kabelková, GRADA
Homeopatie v lékárenské praxi (43 klinických situací), Michéle Boiron - Francois Roux, Boiron CZ

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.