Jsem veterinářka na mateřské, respektive rodičovské dovolené! No tak si umíte představit, kdo toho mrňouse asi léčí. Naštěstí se také věnuji homeopatii a Bachovým květovým esencím, takže nebojte, koňské dávky chemických sedativ to nejsou, i když nepopírám, někdy by se hodily. A to nemluvím jen o dítěti, ale možná častěji o sobě či partnerovi. Co si budeme nalhávat, zas taková hitparáda to vždycky není.

Reklama: Sédatif PC

Představa některých (nechci říkat většiny) mužů nejspíš je, že maminky si celý den čtou romány, telefonují s kamarádkami, pijí kafíčka a ukusují k tomu bábovku, dortík či koláček. Občas si zahrají s dětmi, nakrmí je a přebalí a večer pak svého muže plny nadšení uvítají s úsměvem na rtech, spokojeným miminkem v náručí (aby si ho mohl taky pár minut užít, že jo), připravenými papučemi a vynikající teplou večeří, vyslechnou jeho pracovní radosti a starosti, poskytnou mu příjemnou relaxační masáž a zbytek večera ho nechají v klidu odpočívat, protože on, na rozdíl od nich, totiž chodí do práce a vydělává…

No, pokud u vás vše neběží podle této ideální představy a občas máte nervy nadranc a bolavá záda, mrkněte na pár homeopatických tipů.

  • Arnica montana 15 C – homeopatikum číslo jedna, to prostě musíte mít. Na fyzické vyčerpání, přetížení svalů, pocit zchvácenosti, jakékoli úrazy a krvácení. Zapamatujte si svaly a cévy, to je Arnica.
  • Kalium phosphoricum 9 C – při fyzické a psychické vyčerpanosti s možnou bolestí hlavy, přecitlivělostí na hluk, zhoršené intelektuální prací, chladem. Fosfor obecně doplní energii, ideálně v nízkých ředěních či ve formě biochemické soli.
  • Ignatia amara 15 C – lék pro hysterické stavy, a to opravdu nemusí znamenat, že jste hysterka, ale prostě v určitou chvíli a v určité situaci tak jednáte - například zatímco celou dobu vám ty rozházené boty na chodbě nevadily, tak teď vás to teda vytočilo. Typické jsou paradoxní reakce, zhoršení emocemi, silným pachem, útěchou a zlepšení rozptýlením.
  • Nux Vomica 15 C – velký jaterní lék a tím i lék na vztek. Typická je podrážděnost, zlost, agresivita, nespavost, bolesti hlavy, trávicí obtíže, nevolnost zlepšená zvracením, zhoršení po ránu, kávou, případně alkoholem. Myslím, že do stavu Nux vomica se maminky mohou snadno dopracovat – kdo by nebyl podrážděný, netrpělivý, nervózní a zlostný, když musí uklidit celou domácnost, navařit, postarat se o dítě a ještě poslouchat, že na konci dne je stejně všude binec. Možná stojí za zváženou nasypat pár kuliček i tatínkům.

Dávkování: 2x denně 5 granulí. Homeopatické léky lze v případě potřeby mezi sebou kombinovat do dvojice.

Z Bachových květových esencí rozhodně vyzkoušejte krizovou esenci Rescue Remedy. Je to směs pěti květových esencí, kterou využijete pro sebe a rodinu včetně zvířat v krizových, stresujících situacích, jako jsou různé šoky, úrazy, úzkosti, náročné životní situace (což při péči o malé dítě bývá dost často), návštěva lékaře apod.

Z jednotlivých esencí můžete využít:

  • Olive (Oliva) – alternativa k homeopatiku Arnica montana, používá se při velkém fyzickém a psychickém vyčerpání, slabosti, únavě, velké potřebě spánku
  • Mimulus (Kejklířka skvrnitá) – esence na jakékoli strachy, které lze pojmenovat – strach z porodu, ze zvířat, ze samoty, z budoucnosti apod.
  • Walnut (Vlašský ořech) – esence na nové začátky, pomáhá zvládat velké životní změny jako je např. svatba, nové bydlení, narození dítěte, nová práce apod.

A hlavně, maminky, jste nejlepší, nenechte si nikým radit, co máte dělat, věřte svým instinktům, nesrovnávejte se s ostatními, ale spíš se vzájemně podporujte, sdílejte své trable, nebojte se říct o pomoc a kdykoli můžete, odpočívejte. Prostě chvíli nic nedělejte a ten hrnek čaje si fakt v klidu vypijte.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.