V tomto díle homeopatické Materia medica bych se chtěl věnovat léku, který je složeninou již zde dříve zmíněných léků Calcarea carbonica a Phosphorus.

V přírodě se vyskytuje sloučenina těchto prvků jako minerál apatit a obě jeho hlavní komponenty, vápník a fosfor se v těle podílejí na stavbě kostí a zubů, ale svou roli hrají oba minerály i ve svalových vláknech a v energetickém metabolismu.

Hlavními sférami působení tohoto léku jsou tedy samozřejmě kosti, zuby, ale i celková výživa, lymfatické tkáně a nervy.

Indikován bývá především u dětí a adolescentů, zejména v období zrychleného růstu, ale důležitý je i v rámci rekonvalescence po nemocech či po duševním přepracování.

Účinky na kosti a klouby jsou velmi bohaté. Jednak je to důležitý lék pro hojení zlomenin. Tady jej používáme především v nízkých ředěních 5 C či jako tkáňovou sůl, společně s dalšími léky jako jsou Arnica montana a Symphytum, což je velmi spolehlivá a oblíbená kombinace, která se dá použít i například v rámci rekonvalescence po totálních endoprotézách.

Je to i základní lék, který lze použít při podpůrné léčbě osteoporózy. Zde existuje řada různých schémat, ale osvědčená je kombinace Calcarea phosphorica + Calcarea fluorica + Calcarea carbonica, vše v ředění 5 C v kombinaci se Silicea 9 C, což je nutno ale podávat 3x denně.

Calcarea phosphorica je jedním z mála léků, které se používají na ztuhlost krční páteře, která se horší průvany či změnami počasí. Potíže se dostaví či zhorší ve vlhku a chladu a nebo při tání sněhu. Ale nemusí to být jen krční páteř, obdobně se mohou horšit i bolesti při atrózách či artriridách a nebo jsou to bolesti v dolní části zad.

Nicméně je to i velký lék růstových bolestí u adolescentů a vůbec je to velký lék na potíže spojené s růstem.

V dětském věku mohou být děti, které budou dobře reagovat na lék Calcarea phosphorica velmi podobné těm, které se popisují jako Calcarea carbonica, tedy obezní s ochablými svaly, které se snadno unaví. Taky se jim mohou pozdě prořezávat zuby a ty prořezané se snadno kazí, u miminek se pomalu uzavírají fontanely a děti se pozdě učí chodit či mluvit. Nicméně v pozdějším věku a v období dospívání jsou to spíše hubené a vytáhlé děti. Špatně snáší mléko a mléčné výrobky a spíše mají rády slané věci, slaninu, salámy či uzeniny. Ve škole mají problémy s pozorností, dlouho ji neudrží, a pak „koukají, kde co lítá“. A když jsou nuceny k monotónní činnosti či výkladu, rozbolí je hlava. Jak už jsem zmínil, mohou si stěžovat na růstové bolesti a výraznou únavu. Taky mohou trpět na opakované infekce dýchacích cest a angíny.

Po psychické stránce jsou někdy podobné Phosphoru, jsou společenské, citlivé, mají rády společnost, rády poznávají nové lidi, ale snadno propadají depresi, únavě, kdy jsou pak podrážděné, znuděné a vyžadují neustálou pozornost. Pořád hledají nové podněty, přátele a rády cestují.

Kromě výše uvedeného je to také důležitý lék v rámci rekonvalescence po nemocech spojených se ztrátou tělesných tekutin (tady se nabízí kombinace s léky Natrum muriaticum a Kalium phosphoricum). A nebo v rámci duševního přepracování či emočních stresů (což může být opět problém školních dětí). Hodí se pro osoby, které jsou v tomto stavu slabé, vyčerpané a apatické. cítí se špatně tělesně i duševně. Mohou si stěžovat na bolesti hlavy, břicha, problémy se soustředěním a při vyšetření se u nich často najde anémie.

V případech, kdy daný jedinec odpovídá výše uvedenému popisu celkově či po psychické stránce, používáme spíše ředění 15 C či 30 C, při řešení tělesných potíží se osvědčují spíše ředění 5 C či 9 C. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.