Při své návštěvě výrobního závodu Boironu ve Francii se naše šéfredaktorka Lucie Nestrašilová setkala s francouzským lékárníkem panem Christophem Poirierem a položila mu několik otázek, jak jinak než na téma homeopatie.

Jak často si pacienti chodí do vaší lékárny pro homeopatické léky?

Jedenkrát měsíčně v případě chronických potíží nebo častěji v případě akutních stavů.

Můžete procentuálně vyjádřit, zda chtějí z volně prodejných léků více homeopatik nebo konvenčních léků?

Pacienti se k tomu příliš nevyjadřují (asi 10 % žádostí), ale když jim homeopatickou léčbu navrhneme, jsou v 80 % případů pro.

Jak vypadá váš proces konzultace s pacientem za tárou? Pokud vás pacient požádá o radu ohledně konkrétního problému/diagnózy, nabízíte především homeopatickou nebo konvenční medicínu?

Nejedná se o konzultaci, ale o proces dotazování (rozhovor s pacientem). V mé praxi je 80 % mých rad homeopatických, přičemž ponechávám prostor i pro konvenční léčbu.

Na základě čeho se rozhodujete, zda doporučit homeopatický nebo konvenční lék?

Hledám nejlepší zdravotní řešení pro pacienta ve vztahu k jeho symptomům. Jedná se o holistický přístup. Homeopatie mi umožňuje převzít zodpovědnost za člověka, je to integrativní zdravotní řešení, nedochází k interakcím s léky a neočekávají se žádné nežádoucí účinky.

Jaké informace potřebujete znát od pacienta, abyste mu mohli doporučit homeopatický lék? A máte na to za tárou vůbec čas a prostor?

Pochopení pacientových příznaků pomocí otázek vám pomůže zjistit, které léky doporučit (konvenční nebo homeopatické). K poskytnutí rady nebo napsání předpisu stačí jen několik minut a několik jednoduchých otázek (Jak dlouho něco užíváte, co cítíte, po čem se cítíte lépe nebo hůře atd.)

Poskytujete v lékárně také individuální konzultace?

Nejedná se o individuální konzultace, ale o farmaceutické rozhovory pro podporu chronických patologií.

Dává vám praxe lékárníka možnost zjistit, zda homeopatický lék, který jste doporučili, pacientovi pomohl? Jakým způsobem získáváte zpětnou vazbu od pacientů?

Ano, samozřejmě, na každodenní bázi je to zpětná vazba od pacientů za tárou, spokojenost a loajalita pacientů.

Jaké máte možnosti vzdělávání v oblasti homeopatie ve Francii?

Existuje několik škol (CEDH, CDFH a FFSH) a také univerzitní diplomy. Homeopatické laboratoře také nabízejí školení na místě a webové semináře.

Děkuji za rozhovor.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.