Skolióza je trojrozměrná deformita páteře, která nejvíc ohrožuje v dětském věku. Jaké jsou aspekty její léčby a na co si dát pozor?

Reklama: Oscillococcinum

Skolióza znamená pro řadu rodičů malých dětí velkého strašáka. Slovo trojrozměrná deformita znamená, že páteř, která má být normálně z pohledu zezadu či zpředu rovná je deformovaná, tedy zakřivená do oblouku k některé straně. Současně je ale deformovaná i při pohledu zboku. Zdravá páteř má mít určitou míru zakřivení při pohledu zboku, nicméně při skolióze je toto zakřivení menší nebo větší vzhledem k normálu. K tomu všemu ještě páteř do některé strany rotuje kolem své osy.

Nejčastější typ skoliózy je tzv. skolióza idiopatická, tedy neznámého původu. U dětí se často vyskytuje také skolióza při vrozených deformitách obratlů, často je jeden obratel místo symetrického tvaru klínovitý a páteř se kvůli tomuto při růstu zakřiví.

K největšímu zhoršení křivek skoliózy dochází především v období růstu, proto jestliže se zjistí skolióza např. u šestiletého dítěte, může být více ohroženo zhoršením křivek skoliózy, než např. v šestnácti letech, kdy už je růstový potenciál relativně malý.

Dle velikosti křivek skoliózy je pak navržena léčba, u menších křivek často stačí pravidelné cvičení. Větší křivky se korigují v korzetech. Skoliózy, které způsobují jiné zdravotní komplikace, např. stlačení orgánů v dutině hrudní, se řeší operačně. Dnes se již některé skoliózy řeší operačně také z kosmetických důvodů, obzvlášť u žen. Nutno podotknout, že jako dobrý výsledek léčby skoliózy se považuje zastavení progrese, tedy zastavení zvětšování křivek skoliózy.

Kritickým obdobím pro vznik skoliózy je začátek školní docházky. Jednak dochází ke značné změně pohybového režimu dítěte, které najednou musí několik hodin denně sedět a sed je z biomechanického hlediska pro pohybový systém téměř nejhorší poloha, nejvíc namáhá struktury pohybového systému. Při psaní na rovné lavici dochází také velmi často k zablokování přechodu krční páteře a lebky, na toto zablokování reaguje přechod bederní páteře a křížové kosti na opačném konci páteře a může dojít k asymetrickému postavení pánve. V konečném důsledku se může asymetrické postavení pánve zafixovat natrvalo. Představte si páteř jako komín z kostek, pokud základní stavební plocha (pánev) není rovně, nemůžeme očekávat, že komín na ní postavený bude rovný.

S odstupem času je možné polemizovat nad tím, že šikmá pracovní plocha, která bývala dřív měla své opodstatnění.

Co s tím? U těchto prvňáčků lze poměrně jednoduchou procedurou – mobilizací výše uvedeného skloubení a cvičením dát vše do pořádku. Proto pokud si dítě bude stěžovat na bolesti hlavy, případně prodělá akutní krční ústřel, nebo jej budou bolet ramínka, či mezi lopatkami, zvažte prohlídku u lékaře či konzultaci u fyzioterapeuta.

Pěkné podzimní dny přeje Radana. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.