K používání homeopatie se kloní čím dál více známých z okruhu naší redakce. Zeptali jsme se proto kamarádek, která homeopatika nechybí v jejich lékárničce a k čemu je používají. Jedna z nich se s námi podělila i o svůj příběh…

„K homeu jsem se poprvé dostala někdy kolem patnáctého roku života, kdy jsem bývala hodně nemocná a přiznám se, že tenkrát mi to nic neříkalo. Pamatuji se, že jsem o několik let později viděla reklamu na Oscillo a říkala si něco o placebu a cukru. Po letech došlo na setkání s homeopatiky u porodu, kdy měla starší dcera kefalhematom a paní doktorka z pediatrie byla natolik pokroková, že mi doporučila začít homeopatika dcerce podávat, aby se dříve hematom „vsákl“. Už ani nevím, co to bylo, ale mám pocit, že Arnica. Tu jsem si brala i já a hojení bylo poměrně hladké.

Dnes už mám díky své kamarádce Andrejce Dovalové poměrně rozsáhlou zásobu, i když se přiznám, že se jí stále ptám na to, kolik čeho kdy dát, ale v čem cítím jakousi jistotu je Belladonna, kterou podáváme při horečkách. Paralen u nás téměř nedáváme, hraji na octové ponožky v kombinaci s popíjením roztoku Belladonny. Na nevolnost vytahuji Nux vomicu, která mi teď byla doporučena i po trhání mandlí, stejně jako Arnica, takže tyto tři druhy využívám, řekla bych, nejčastěji.

Po očkování jsme sázeli na Thuyu occidentalis. Jinak ale podpůrnou léčbu konzultuji, a tak doma máme asi 30 druhů homeopatik, která operativně podávám, nebo dokupuji, ať už jde o Apis, Droseru, Sulfur nebo Arsenicum album. A málem bych zapomněla, že při žluto-zelené rýmě jsme začali podávat Kalium bichromicum, což se nám v kombinaci s homeopatickými nosními kapkami Euphorbium skvěle osvědčilo.

No vidíte a teď mi ještě došlo, že už několik let nárazově užívám i Lymphomyosot na pročištění lymfatického systému, a to je také homeopatický preparát. Takže vlastně ano, v naší domácí lékárničce už mají homeopatika své nezastupitelné místo.“

Další z našich kamarádek má doma stále tato homeopatika:

  • Arnica montana 9/15 C - mám doma na úrazy a bolest po cvičení
  • Nux vomica 9 C - na přejedení
  • Belladonna 9 C - na bolest hlavy
  • Oscillococcinum – vždy nás vytáhne ze začínající nemoci do zdraví
  • Nux vomica 15 C - na situace “jako po flámu”, když přijdeme z návštěvy, kde jsme hodně jedli a pili
  • Ferrum phosphoricum 9 C - dáváme na začínající virózy “budu nemocná, nebo nebudu?”
  • Rhus toxicodendron 9 C – pomáhá nám při prvních příznacích oparu, které často trápí mého syna.
  • Chelidonium 15 C – pomáhá mi na “žlučníkové bolesti”.
  • Vždy mám doma v záloze také Apis mellifica + Belladonna + Pyrogenium pro celou rodinu, když přijde horečnaté onemocnění. Pyrogenium přidávám preventivně, aby se viróza nezvrhla do bakteriálního zánětu - třeba zápalu průdušek.
  • Magnesia phosphorica 9 C - mám pro sebe, když jsem unavená a potřebuji doplnit hořčík, a také pro syna - sportovce.

A co vy? Která homeopatika máte vždy doma?

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.