Bolesti kostrče jsou dnes poměrně častým problémem, který přivádí pacienty do rehabilitační ordinace. Proč má kostrč v pohybovém systému tak nezastupitelné místo?

Kostrč je takzvanou „křižovatkou funkčních poruch pohybového systému“. Zjednodušeně to znamená, že přes toto místo se mohou potíže šířit např. z dolní části těla do horní části těla, a to přes zvýšené napětí svalů nebo omezenou posunlivostí svalových povázek.

Bolí-li kostrč, nemusí to tedy nutně znamenat, že je problém v oblasti kostrče, ale může to "pouze" znamenat, že se problém přes tuto oblast šíří. Proto by mělo být vyšetření zatlačením na kostrč součástí každého vstupního rehabilitačního vyšetření.

Existují ale i situace, kdy problém pramení ze samotné zablokované kostrče. Častou příčinou tohoto stavu bývá pád na zadek na zem nebo na schodech, a to i po letech. Kostrč se pak zablokuje směrem dovnitř. Zablokovaná kostrč může být také důsledkem letitého sedavého zaměstnání. V takovém případě je někdy nezbytné provést mobilizaci kostrče přes konečník. Tuto techniku může provést rehabilitační lékař nebo k tomu vyškolený fyzioterapeut. Pro některé to může znít strašlivě, leč úleva, kterou tento zákrok přinese je nenahraditelná. Všichni pacienti nakonec stejně usoudí, že nejhorší byla vstupní psychická zábrana a samotný zákrok byl zcela jistě zvládnutelný.

Homeopatická léčba

Pokud řešíte bolesti v oblasti kostrče, mohou vám pomoci také homeopatické léky:

  • Bellis perenis 9 C - 5 granulí 2x denně vybrat jednu tubičku
  • Arnica montana 30 C – 5 granulí 3x týdně po dobu tří týdnů

Vaše Radana

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.