Lidé, kteří jsou zvyklí dlouhá léta se léčit homeopaticky, nemají podle lékařky Elišky Bartlové ze současné situace takový strach. Z minulosti totiž vědí, že mají v homeopatii účinnou a bezpečnou léčbu příznaků, které virové nákazy obvykle provázejí. Kromě toho znají i prostředky na zvýšení obranyschopnosti organismu. 

Reklama: Sédatif PC

Tím, že mají důvěru v homeopatii, méně prožívají stres, který obecně vede ke snížení imunity. Se svými pacienty doktorka Bartlová řeší jak projevy jejich onemocnění, ať jsou jakéhokoliv původu, tak i prevenci pro celou rodinu. Podle jejích zkušeností hledají lidé dnes stále častěji také na informace na webu Homeopatické lékařské asociace www.svethomeopatie.cz.

Lékařka se dokonce domnívala, že pacientů, kteří budou mít v souvislosti s pandemií covidu-19 psychické potíže, bude více, ale není tomu tak. I to přikládá tomu, že v homeopatii mají ověřeného pomocníka, a proto i v době epidemie zůstávají relativně v klidu.

Obavy z budoucnosti

Co se lidí nyní rovněž dotýká, je nejistota, a to včetně té ekonomické. Vysiluje je i sledování zpravodajství a případné poplašné zprávy. Problém je, že jsou omezeni v tom, jak žili doposud. To se týká samozřejmě nejvíce seniorů, kteří jsou velmi ohroženou skupinou obyvatelstva, což je dáno přirozeně klesající imunitou v závislosti na věku a také sníženou vitalitou a častými probíhajícími chronickými onemocněními.

Nesmírně zatěžující je, že jsou omezeni především v rodinných a sociálních kontaktech. Je pochopitelné, že kontakt přes moderní technologie nemůže nahradit společné setkání. To vše se jich dotýká, i když samozřejmě chápou, že je třeba se chránit. Sama lékařka například zažila dialog se svou vnučkou, která jí na Skypu se strachem říkala: „Ty nejsi ještě tak stará, ty ještě neumřeš…“

Beznaděj, ale i agrese

Reakce seniorů na omezení a obavy se kromě všeobecného strachu a úzkosti můžou také projevit agresí, neklidem, beznadějí a pocity bezmocnosti a ohrožení a dále fyzickými projevy, jako je bušení srdce, slabost a podobně. Je výhoda, že homeopatie umí přesně uchopit individuální příznaky člověka a jeho jedinečné prožívání, nejde cestou pouhého obecného utlumení.

Psychická zátěž je pak podle lékařky jedním z důvodů, proč se může snížit imunita. A v tu chvíli je samozřejmě výhodou homeopatie, která dokáže šetrně zlepšit stav organismu. Proto lidé léčící se homeopaticky pravidelně jsou často v lepší kondici. Znají své tělo a své reakce, čili tuší, že ne každé nachlazení může souviset s covidem-19.

Pokud ale příznaky nemoci odpovídají, je samozřejmě nutné testování, karanténa a všechna další opatření včetně hygienických. Sledovat je podle lékařky třeba zejména vývoj teploty a také charakter kašle, únavu, bolesti svalů a hlavy a neprodleně se spojit se svým praktickým lékařem.

Homeopatické léky

Po jakých lécích je podle lékařky dobré sáhnout? Je třeba zdůraznit, že ani homeopatie nemá specifický preventivní a léčebný lék na covid-19. Ale stoletím prověřený homeopatický léčivý přípravek užívaný při velkých epidemiích je v první řadě Oscillococcinum. Lék původně připravený na léčbu španělské chřipky obsahuje látky, které jsou podle doktorky Bartlové nositelem specifických antigenů, které v organismu působí jako ochrana proti virům.

Důležitou roli v prevenci má také Echinacea v nízkém ředění. Tento lék stimuluje v těle makrofágy, které pak působí opět jako první linie v obraně proti virům. Má tak významný imunostimulační účinek a tradičně se využívá v prevenci.

Arsenicum album podle Bartlové výborně působí u starších lidí, kteří v tomto období pociťují strach a ohrožení ze změny dosavadních životních podmínek. Navíc výrazně stimuluje imunitu a působí i léčebně. Pomáhá v situaci, kdy se zásadně mění styl života seniorů – omezení v pohybu, ztráta rituálů, změna životních podmínek, strach z finanční nouze, strach o blízké, strach i o vlastní život.

Lék Phosphorus má velký preventivní efekt v situaci, kdy jsou virem ohroženy funkce životně důležitých orgánů těla, jako jsou srdce, plíce a játra. Pomáhá také předcházet dechovým komplikacím při virózách u starších lidí. Na podporu dechových funkcí u ztíženého dýchání je důležité Antimonium tartaricum.

Při léčbě onemocnění lékařka doporučuje dle charakteru teploty léky Aconitum napellus a Belladonna, pro dobu rekonvalescence pak Kalium phosphoricum a Sulfur iodatum.

Na psychické problémy je vhodné Gelsemium sempervirens, které pomůže těm, kdo jsou nervózní z toho, že nevědí, co je čeká a jak dlouho to bude trvat. Cítí se utlumení, ochablí, nevýkonní a ohrožení.

Argentum nitricum doporučuje lékařka při velké úzkosti nejen z toho, co se děje, ale i z toho, co se bude dít později, třeba za rok, jaké bude mít epidemie ekonomické dopady. Pacienti, kteří na tento lék reagují, mají obvykle v podobných situacích tendenci k horečnaté aktivitě, k pobíhání bez cíle, protože se cítí jako v pasti. Mohou mít psychicky podmíněné průjmy, závratě.

Aconitum napellus je na místě ve chvíli, kdy člověk cítí paniku, pocit okamžitého ohrožení. Takovým lidem také pomůže, pokud si budou den v rámci možností plánovat – a tím alespoň relativně mít něco pod kontrolou.

Pocity nejistoty

Psychické problémy podle lékařky souvisejí s tím, že jsme si odvykli žít s pocitem větší nejistoty, ohrožení a vlastně i nesvobody. Generace, která prožila válku, nám své zkušenosti může logicky předat jen velmi minimálně.

Pacienti léčení homeopaticky ale přesto i v tomto směru mají velkou výhodu, protože mají zkušenost z minula, že nakonec se na jejich obtíže nějaký účinný lék našel. Teď věří, že i když je nemoc zasáhne, budou na ni preventivně připraveni a ani její průběh potom nebude tak zlý.

Přesto se u některých lidí můžou projevit skryté vrstvy povahy a vlivy konstituce či temperamentu v reakci na nenormální stav, na jakýsi zastavený čas. Když lékař své pacienty zná, pak podle Bartlové již tuší, jaký prožitek u nich může očekávat. V této souvislosti má samozřejmě lékařka pochopení pro různé projevy včetně vzteku, jen připomíná, že by člověk neměl udělat nic, čeho bude v budoucnu litovat, protože stav se nepochybně vrátí k normálu, budeme jen obohaceni o tuto zkušenost a více vděční za „normální“ život.

Poznámka redakce: V nakladatelství Grada vyšla nová kniha Homeopatie pro seniory, jejíž spoluautorkou je také MUDr. Eliška Bartlová. Více se o knize dozvíte ZDE.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.