K létu patří neodmyslitelně sluníčko, horký vzduch, opalování i mnoho sportovních aktivit. Při pohybu na sluníčku se velice rychle přehřejeme a naše myšlenky letí s touhou po zchlazení k nejbližšímu stánku či lednici s krásně orosenou sklenicí limonády či piva nebo k nejbližšímu bazénu. A jak je příjemné pustit si klimatizaci!

S prudkým zchlazením se ale velice často přidá i bolest v krku. A co teď s ní uprostřed léta? Možností je několik. Výborným prostředkem proti bolesti v krku je Priessnitzův zábal. Skládá se ze tří vrstev. První, která se přikládá na krk, je kapesník namočený a vyždímaný ve studené vodě. Na tuto vrstvu přijde nepropustná vrstva (např. igelit) a vše je zabaleno do šátku. Nechává se hodinu až hodinu a půl na krku a celé se zopakuje několikrát za den.

Pokud bolest přišla náhle, po prudkém ochlazení v průvanu (klimatizace, otevřené okénko v autě,...), přidala se žízeň i vysoká teplota, často zabere několik dávek léku Aconitum napellus 9 C.

Mezi typičtější léky na bolest v krku patří Belladonna 9 C. Bolest přichází náhle, krk je na pohled jasně červený, nateklý a polykání zhoršuje bolest. Přítomna je i teplota a celkové začervenání tváří. Bolesti jsou většinou tepavé.

Pokud je hrdlo spíše růžové, se silným otokem, je vhodné vzpomenout na lék Apis mellifica v ředění 15 nebo 30 C. Pálivá a bodavá bolest se zlepšuje studenými tekutinami nebo zmrzlinou. Vše horké a zahřívající stav zhoršuje.

Někdy je bolestí zasažena jen jedna polovina krku. V případě levostranné bolesti, která může přecházet i v pravostrannou, se většinou jedná o příznaky typické pro lék Lachesis mutus 9 C. Hrdlo je tmavě červené, oteklé. Dotyčná osoba nesnese žádné sevření kolem krku - zábal jí nedělá dobře. Bolesti zhoršují teplé nápoje a lehce ulevují studené. Ráno bývá bolest intenzivnější.

Mezi léky, které mají v obraze temně červený krk, patří Phytolacca decandra 9 C. Hrdlo je většinou až namodralé, bolest vystřeluje do uší. Nemocný potřebuje neustále polykat, přestože je polykání pro něj bolestivé. Studené nápoje bolesti ulevují.

V případě, že bolest ustupuje při popíjení teplého nápoje a celkově v teple, je dobré nezapomenout na lék Rhus toxicodendron 9 C. Často se bolest objevuje po prochladnutí v dešti.

Nakonec jsem si nechala lék, který používám u sebe nejčastěji. Jedná se o Mercurius solubilis 9 C. Je to lék zánětu. Krk je na pohled červený, madle mohou mít hnisavý povlak. Většinou je stav provázen i větším množstvím slin a pocitem oteklého jazyka. Jako by se nechtěl do pusy vejít. Jsou na něm patrné otisky zubů, obzvláště po ránu. Bolest doprovází i zápach z úst, který bolesti někdy předchází.

Monokomponetní přípravky z počátku dávkujeme po hodině a se zlepšováním stavu se interval prodlužuje na 4-5x denně.

V některých případech je vhodné použít i polykomponentní přípravky Homeogene 9 nebo Angin-Heel. I tyto přípravky užíváme za začátku po hodině a po zlepšení prodloužíme interval dávkování na 4-5x denně do odeznění příznaků.

Přeji Vám krásné prázdniny plné pohody, sluníčka, klidu a bez jakýchkoliv bolestí. 

Zdroj: Magazín Healthcomm

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.