Infekční mononukleóza je virové onemocnění šířící se slinami, proto je také nazývaná nemocí z líbání. K přenosu infekce může dojít i krví. Inkubační doba je 30–50 dní, akutní infekce trvá obvykle 2–3 týdny. Typickým projevem je povlaková angína se zápachem z úst a zvětšené podčelistní uzliny, dále se objevují celkové příznaky jako zvýšená teplota nebo horečka, malátnost, nechutenství, bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů. Při lékařském vyšetření je často patrné zvětšení sleziny a jater.

Vzhledem k tomu, že se jedná o virové onemocnění, jsou antibiotika při léčbě mononukleózy neúčinná.

Dotaz z homeopatické poradny Světa homeopatie:

„Dobrý den, pětiletý syn má mononukleózu. V krku jak při ošklivé angíně, má hodně zvětšenou jednu uzlinu, ucpaný nos s čirým sekretem. Teploty nemá, a když mu vystoupí, tak maximálně na 37,5 °C. Jak mu mohu pomoci, prosím?“

Na čtenářský dotaz odpověděla zkušená lékařka-homeopatka MUDr. Kristina Potúčková:

„Dobrý den, synkovi podávejte tyto léky:

  • Ailanthus glandulosa 9 C – zpočátku lze 5 granulí i po hodině, se zlepšením stavu 4x denně.
  • Phosphorus 9 C – na podporu jaterní tkáně, 5 granulí 2x denně.

Dodržujte režim při tomto onemocnění: 3 měsíce bez fyzické aktivity a jaterní dietu.

S homeopatií uvidíte změnu zdravotního stavu k lepšímu.“ 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.