Kdo by v květnu nemyslel na vysněnou letní dovolenou! Kromě krásných plavek, kvalitních pohorek, opalovacích sprejů a repelentů myslíme také na cestovní lékárničku.

A právě na toto téma bylo zaměřeno povídání v Hodoníně, které proběhlo v polovině května pod názvem Přírodní lékárnička na cesty.

Čaj z čerstvých bylin, osvěžující bylinková voda a domácí buchta k posílení přispěly k tomu, že atmosféra byla příjemně uvolněná.

Protože je téma cestovní lékárničky velmi široké, určitě jsme ho neobsáhly v plné šíři. Čas jsme však využily hlavně podle potřeb zúčastněných žen. Důraz byl kladen na to, že i pomocí šetrné léčby, jakou homeopatie a bylinky jistě jsou, můžeme ulevit od množství prázdninových obtíží.

Hned na začátku zaznělo, že když onemocníme na dovolené, je třeba respektovat, o co si říká tělo. Nechat tedy turistické i naučné plány na jindy a dopřát nemocnému ticho a odpočinek. Uvařit čaj, vybrat vhodný homeopatický lék, podat bylinnou tinkturu.

Následovalo rozdělení typů dovolené:

  • Na horách s turistickým zaměřením - zaměřily jsme se na úrazy, prochlazení - vhodný je například lék Rhus toxicodendron 9 C na nachlazená záda v důsledku zpocení pod batohem, dále také fyzickou únavu apod.
  • S koupáním (u moře) - zde jsme mluvily o jet lagu, požahání medúzou, sluneční alergii apod.

U obou typů dovolené jsme zmínily úpal a úžeh. Vybírat můžeme z těchto léků:

  • Aconitum napellus 9 C - v případě horečky se suchou kůží
  • Belladonna 9 C - při horečce s tepavou bolestí hlavy
  • Gelsemium 9 C - na horečku s bolestmi v zátylku a celkovou slabostí, bez žízně

Přímo kouzelnou formulkou setkání se staly Ferrum phosphoricum 9 C a Magnesia phosphorica 9 C – tyto dva léky jsme zmiňovaly vícekrát v různých souvislostech. Ferrum phosphoricum zejména jako první pomoc v situaci, kdy cítíme, že „něco na mě leze“, nebo při dovolenkové velké únavě s přecitlivělostí na bolest a hluk. Magnesium phosporicum zase jako „topka“ při křečích různého původu (menstruace, rychle natupující a rychle ustupující křeče, také při ostré bolesti zad, vystřelující do končetin).

Velký zájem účastnic vzbudilo téma potíží souvisejících s koupáním - záněty močového aparátu a také gynekologické potíže. Zde, ani u následujícího tématu, jsme se nevyhnuly důležitosti dietních opatření.

Stěžejním tématem se ukázaly také nepříjemnosti týkající se trávícího traktu. Asi nejdéle jsme se zastavily u léku Arsenicum album 9 C. Nejdříve v souvislosti s průjmem charakteristickým v exotických zemích (načernalý, pálivý, silně páchnoucí; často po požití ne úplně čerstvého jídla; konečník pálí, bolí; nemocný má zimnici a strach o své zdraví). Téma “arzénu” jsme otevřely i při dalších potížích: při pálivé rýmě, která se zlepšuje teplem a při horečnatých onemocněních.

Připomněly jsme si i to, že homeopatický lék podáváme co nejdříve, když se objeví potíže a také to, že léky v akutní situaci podáváme v rytmu obtíží. Ukázaly jsme si přípravu roztoku (10 granulí léku do 0,5 litru vody).

Co dodat? Snad jen to, že stačí vybrat téma. Ženy se vždy rády sejdou a společný čas si užijí.

“Moc děkuji za milou atmosféru i za to, jak bylo všechno připravené. Díky i za to, co jsem se dozvěděla.”
“Děkuji za příjemné setkání a užitečné informace. Bylo mi moc hezky.”

Nejintenzivnější odezvou byla reakce studentky všeobecného ošetřovatelství na Univerzitě Tomáše Bati. Po návratu domů ihned své poznámky zpracovala do informačních kartiček a objednala si homeopatické léky, protože ji za pár dní čeká dovolená u moře.

Věříme, že dovolené a prázdniny proběhnou ve zdraví a pěkných zážitcích.

Těšíme se na příští setkání, které plánujeme na začátek podzimu. Tématem budou podzimní splíny a potíže spojené s nástupem do školy/do školky. Určitě se však nevyhneme ani podzimním onemocněním.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.