Výlet! Hurá! Paráda! Jedeme si odpočinout na prodloužený víkend! A začíná balení… Několik dní dopředu začínám balit sebe, psa a dítě. Sbalit sebe - ok. Sbalit psa - v klidu. Sbalit dítě - ach jo. Bude horko nebo zima? Bude pršet? Půjdeme k vodě? Jaké vzít boty? Kolikrát se asi počůrá? Polije se čajem? Zašpiní čímkoli možným i nemožným? A ještě oblíbené hračky, i když ty jsou stejně fuk, přestane je chtít, sotva někde zakotvíme. Být flegmatikem musí být nádherné!

Muž si ráno před odjezdem sbalí trenýrky, ponožky, jedno triko a kalhoty a nechápe, proč vlastně necestujeme pravidelně. Nedávno jsem četla rozdíl mezi skupinou chlapců a skupinou děvčat na dětském táboře. Chlapci se prý soustředí pouze na to, jak se dostat z bodu A do bodu B. Dívky navíc přemýšlí, co budou v bodě B dělat a připravují se na různé varianty, které je tam čekají. Chlapci mají sice rychlý start, ale v cíli jsou bez svačiny a pláštěnky. Nevím, proč mě to teď asi napadlo...

A jaká homeopatika si přibalit na cestu? Určitě má každý své oblíbence. U nás je jich více, ale nedávno mi došlo, že tři áčka balím asi vždycky. Která to jsou?

Arnica montana - mantra Arniky zní „svaly, cévy, krvácení“. Je to moje bohyně mezi homeopatiky. Je nejlepší. A s malým dítětem se u nás hodně zvedla její spotřeba. Protože na jakýkoli úraz je Arnica machr. Fakt. Čím dřív od úrazu ji podáte, tím líp. Pády z pohovky, bouchance do hlavy, proražený ret o první zuby apod. Děti by se s Arnicou měly rodit. A to je vlastně fakt, protože na porod je Arnica jako stvořená.

Ale pokud neplánujete na výletě rodit, ani nemáte žádné úrazu schopné dítě, stejně si Arnicu přibalte. Určitě vás čeká nějaký ten výšlap na kopec nebo projížďka na kole. Pak je nejlepší rozpustit pár kuliček Arnicy do láhve s vodou, kterou během dané aktivity popíjíte a nečekat, až se pocity zchvácení a pohmoždění dostaví.

Aconitum napellus – šoky, strachy, vysoké horečky, extrémní bolesti, prudké prochladnutí, úpal, úžeh. Vše, co je velmi prudké, rychlé, s velkou úzkostí, často doslova boj o život se zrychlenou srdeční a dechovou frekvencí. Jelikož je to akutní lék, není moc čas ho shánět v lékárně a čekat na objednání do druhého dne, proto se vyplatí mít ho u sebe, zvláště u malých dětí, které ještě reagují vysokými horečkami 39-40 °C, které mohou rodiče vystrašit. Jsou to ty první prudké horečky, u kterých se dítě ještě nepotí a mívá velkou žízeň na studené nápoje, pokud si o ně už dokáže říct.

Aconitum jsem také podávala psovi, který při nástupu do auta začal mít doslova paniku – vyděšený výraz, zrychlený horký dech, velký neklid, úzkost. Šlo o reakci na traumatický zážitek, kdy cestoval v autě ve velkém horku a během kolony se nemohl nikde schovat a ochladit.

Apis mellifica – do třetice všeho dobrého. Poslední roky totiž s našim psem podstupujeme opakovaně nedobrovolnou apiterapii včelím jedem, takže Apis mám vždy v záloze. Pomáhá na bodnutí nejen včelou, ale i jiným hmyzem, kdy začne nastupovat velký bolestivý otok, kterému ulevuje studený obklad, naopak teplo a dotek stav zhoršuje. Bolest je popisovaná jako píchavá a pálivá, pro mě je to bolest ve stylu „radši mi uřežte nohu“. Účinek léku je rychlý, ale krátký, proto se dává opakovaně každých 10-15 minut a interval se postupně prodlužuje v závislosti na zlepšení.

Tímto vám přeji, ať vás na cestách žádné šoky, horečky a úrazy nečekají a ať si v klidu odpočinete a načerpáte síly na další dny. Ale kuličky si radši přibalte, štěstí prý přeje připraveným.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.