Sulfur iodatum je chemická sloučenina síry a jódu a je to takový menší bratr již zmíněného léku Sulfur. Účinek tohoto léku se projevuje jako subakutní a chronické zánětlivé procesy na kůži a sliznicích, dále má účinky oběhové, metabolické a projevuje se i na lymfatických uzlinách.

Účinky oběhové jsou trochu podobné léku Sulfur – i u léku Sulfur iodatum se setkáme s pocity horka či pálení. Typickým příznakem tohoto léku je vnitřní pálení, ale navenek je pacient studený. I modality jsou podobné Sulfuru – je zde zhoršení teplem či námahou a zlepšení studeným vzduchem, ale na rozdíl od Sulfuru je Sulfur iodatum zlepšený stáním.

Podobně jako u léku Sulfur i zde vidíme návaly horka, tachykardii a pacient si bude stěžovat na pálení, zejména chodidel a konečníku.

I metabolicky je to velmi podobný lék. Má také slabost v 11 hodin dopoledne, kdy vyžaduje jídlo nebo sladké.

Je to lék pro osoby (zejména se používá u dětí a adolescentů), které jsou hubené, mají zvýšenou chuť k jídlu, ale přesto hubnou.

Subakutní a chronické záněty postihují především sliznice dýchacích cest a kůži. Sliznice jsou suché, zarudlé, ale může se na nich objevit štiplavý a dráždivý sekret. Pacient chce sliznice svlažit, napít se. Záněty (zejména v ORL oblasti) bývají spojeny se zvětšením lymfatických uzlin, které ale bývají nebolestivé.

Na kůži se setkáváme se svědivými potížemi jako je mokvající ekzém, akné, různé hnisající boláky, lichen planus či kopřivka.

K potížím, kde lze tento lék použít, patří i záněty kloubů spojené s výpotky, zejména v souvislosti s akutními virózami.

Tento lék se nejlépe hodí pro jedince hubené, vysoké, kteří mají opakované infekce dýchacích cest (rýmy, angíny, záněty průdušek) či nějaké kožní potíže, mají zvětšené uzliny. Jsou jen málo zimomřiví, špatně snáší horko, ale jsou citliví na chlad a po prochladnutí snadno onemocní. Bývají úzkostní, pochybovační. Obtížně si spojí dvě různé myšlenky a nedovedou pracovat klidně.

Klinicky se používá především na doléčení zánětlivých potíží či v rámci rekonvalescence po nemoci. V těchto indikacích podáváme Sulfur iodatum v ředění 9 C 3x denně 5 granulí.

Jako terénní lék, kdy je potřeba, aby potíže pacienta co nejvíce odpovídaly výše uvedenému popisu, podáváme tento lék v ředění 15 C či 30 C například 1x týdně v dávce 5 granulí.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.