Infekční onemocnění postihující hlavně děti předškolního a mladšího školního věku, nakazit se mohou samozřejmě i starší děti a dospělí, označujeme jako pátá, šestá a sedmá nemoc. Číslování nemocí je ještě z dob, kdy se o nemocích příliš mnoho nevědělo. Nyní již víme, že se jedná o virová onemocnění, vysoce infekční a společným jmenovatelem je vyrážka. Léčba je symptomatická, tedy podle příznaků, proto je vhodnou volbou homeopatie.

Pátá dětská nemoc (Infekční erytém)

Je vyvolána lidským parvovirem HPV B19, přenáší se kapénkovou infekcí.

Nejprve je teplota, kašel, rýma, pocit na zvracení, bolest hlavy, únava, bolest svalů a kloubů. Po pomnožení virů se objeví typická vyrážka. Začíná na tvářích a má tvar motýla. Vyrážka se poté šíří na trup, vnitřní stranu končetin a hýždě, někdy i na chodidla a dlaně. Má charakter červenofialových skvrn, které splývají. Typická je změna intenzity vyrážky v závislosti na teplotě okolního prostředí. Někdy může svědit. Vyrážka po několika dnech mizí.

Homeopatická podpora:

  • Oscillococcinum - posílení protivirové imunity, 3x denně 1 tuba, 3dny u všech uvedených dětských nemocí
  • Apis mellifica 15 C - růžová až zarudlá kůže, prosáklá, svědivá, pálivá, zmírnění chladným obkladem
  • Pulsatilla 9 C - exantém je mapovitý, prchlivý, proměnlivý - mění se v čase, může být i proměnlivá rýma

Šestá dětská nemoc (Třídenní horečka)

Původcem onemocnění jsou herpetické viry HHV-6. Přenáší se kapénkovou infekcí. Postihuje hlavně kojence a batolata od 6 měsíců do 2 let.

Po vysoké horečce (kolem 39-40°C), která trvá 3-4 dny, se objeví vyrážka, převážně na bříšku a hrudníku. Má charakter drobných červených flíčků. Vyrážka nesvědí a většinou ustupuje do 1-2 dnů. Na rozdíl od páté nemoci se vyrážka nevyskytuje v obličeji. Teplota často stoupá velmi rychle a mohou se objevit febrilní křeče.

Homeopatická podpora:

  • Belladonna 15 C - prudký nárůst teploty nad 38,5°C s pocením, prevence febrilních křečí
  • Stramonium 15 C - „zhoršená Belladonna“, nezabere-li na febrilní křeče, halucinace, noční děsy
  • China 9 C - fyzická slabost, vyčerpání následkem ztráty tekutin (pocením)

Sedmá dětská nemoc (Noha-ruka-ústa)

Původcem jsou enteroviry, a to hlavně Coxsackie A16. Přenáší se kapénkovou cestou nebo orofekálně anebo nepřímo prostřednictvím kontaminovaných předmětů.

Zpočátku se projevuje jako běžné nachlazení. K příznakům patří zvýšená teplota, bolest v krku, nechutenství, nevolnost či průjem. Poté se přidá zarudlá vyrážka na dlaních, ploskách chodidel a v okolí úst, někdy také v oblasti třísel, hýždí a paží. Později výsev drobných našedlých puchýřků, které mohou připomínat plané neštovice. Typické jsou puchýřky na sliznici dutiny ústní a na jazyku, označované jako herpangína. Ty se mění v bolestivé vřídky připomínající afty, kvůli nimž pacient odmítá jíst a pít.

Homeopatická podpora:

  • Ferrum phosphoricum 9 C - zvýšená teplota do 38 st.°C, bolesti v krku
  • Rhus toxicodendron 9 C - puchýřky na sliznicích dutiny ústní, na jazyku, později růžové puchýřky na kůži rukou a nohou s čirou tekutinou, svědící
  • Cantharis 9 C - velké puchýře, naplněné čirou tekutinou
  • Borax 9 C - ojedinělé, pálivé afty sliznice úst, na dásních, zvýšené slinění
  • Kalium bichromicum 9 C - vícečetné, přesně ohraničené, žlutě povleklé, zapáchající sliny

Dávkování: 3-5x denně 5 granulí podle intenzity příznaků, do zlepšení, léky lze mezi sebou kombinovat.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.