V roce 2015 zveřejnil NHMRC - přední australská veřejná výzkumná organizace - prohlášení, které se šíří po celém světě, v němž uvádí, že homeopatie je neefektivní v léčbě jakýchkoliv onemocnění. Toto prohlášení bylo široce použito a citováno po celém světě s cílem zdiskreditovat homeopatii.

V návaznosti na intenzivní veřejný tlak, NHMRC nyní vydal svou původní zprávu o homeopatii, která byla vytvořena v roce 2012, ale byla zatajována až do konce srpna 2019.

Podle generální ředitelky NHMRC, prof. Anne Kelso, by mělo být předchozí tvrzení revidované: "Na rozdíl od některých tvrzení, studie nedošla k závěru, že homeopatie je neúčinná" (prohlášení generálního ředitele, 26 srpna 2019).

Návrh zprávy z roku 2012 je ve skutečnosti mnohem více pozitivní než druhá australská zpráva NHMRC, která byla zveřejněna v roce 2015. Jak je uvedeno v jejích závěrech, první zpráva nalezla "povzbuzující důkazy o účinnosti homeopatie" v léčbě pěti zdravotních obtíží, a to včetně zánětu středního ucha (ušních infekcí), infekcí horních cest dýchacích u dospělých a některé z nežádoucích účinků léčby onkologických onemocnění.

Důsledky zavádějící druhé zprávy poškodily celý homeopatický sektor, podnítily předsudky a poškodily rozvoj homeopatie; přístup pacientů k homeopatii je tak v mnoha zemích v ohrožení.

Evropský výbor pro homeopatii (ECH), který zastupuje lékaře s další kvalifikací v homeopatii v celé Evropě, se snaží o transparentní a důvěryhodné sdělení týkající se této otázky, a to jak v zájmu bezpečnosti pacientů, tak i o volný přístup k léčbě dle vlastní volby.

Více se dočtete na webu Homeopatické lékařské asociace: www.hla-homeopatie.cz.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.