Naše šéfredaktorka portálu Svět homeopatie Lucie Nestrašilová navštívila výrobní závod společnosti Boiron ve Francii a poté pro nás odpovídala na otázky v rozhovoru, který s vámi rádi sdílíme...

Dobrý den, Lucko, jak jste se dostala na návštěvu přímo do procesu výroby farmaceutické firmy Boiron, jedničkou ve výrobě homeopatických léků?

Byla jsem pozvána jako novinářka na Press Trip ještě s dalšími novinářkami z České republiky.

Můžete nám slovy stručně přiblížit, jak probíhala celá návštěva Lyonu a co jste si cenného z celého výletu odnesla?

Byl to bleskový výlet. Ve středu jsme letěli, večer jsme stihli jen krátkou prohlídku města. Celý čtvrtek jsme strávili v Messimy, kde se homeopatické léky vyrábějí. V pátek jsme měli prohlídku třetí nejlepší lékárny ve Francii, a pak jsme se vraceli domů. V rámci exkurze jsme absolvovali několik přednášek i přímou návštěvu továrny. Bylo to velmi inspirativní. Výroba homeopatik probíhá stejně jako výroba jiných léků. Liší se pouze vstupní suroviny. Nejvíce mě však nadchlo osobní setkání s dcerou zakladatele firmy, Michélle Boiron, která nám hodinu vyprávěla příběh jejich rodiny, tedy firmy. Slyšet vše přímo od ní, bylo nezapomenutelné.

Jak funguje farmaceutický průmysl ve Francii, v čem se liší oproti České republice?

Nemohu posoudit. Ale z toho, co jsem slyšela, myslím, že je shodný s naším. S ohledem na homeopatii se však liší v tom, že homeopatika jsou tam samozřejmou součástí medicíny. V lékárně najdete homeopatika jak ve speciální homeopatické sekci, tak i v dalších sekcích pojmenovaných dle potíží, automaticky vedle klasických léčiv.

Vzhledem k tomu, že homeopatie má ve Francii svoji dlouholetou tradici, tak předpokládám, že ji francouzská společnost bere mnohem vážněji než u nás v České republice, vnímáte to stejně?

Ano, Francouzi berou homeopatii jako součást medicíny. Homeopatika tam koupíte v každé lékárně. Nikoho to neudivuje, homeopatie je součást jejich života.

Můžete nám stručně popsat jak probíhá výroba homeopatik?

Na to bych potřebovala několik stran! Farmáři z blízkého okolí (většina surovin pochází z místních zdrojů, resp. z Francie) přivážejí do firmy byliny/suroviny, které vypěstovali. Ty procházejí velmi přísnou kontrolou botaniků. Byliny schválené pro výrobu pak procházejí zpracováním, macerují se, výsledkem je matečná tinktura. Ta se pak nanáší na nosiče, nejčastěji globule a granule. Boiron má patent na trojitou impregnaci, látka se tak dostane až do středu nosiče. Následně dochází k dynamizaci. Finální fáze výroby je již o plnění tub, které všichni dobře známe.

Jak na vás působila atmosféra celého zázemí firmy?

Velmi přátelsky. Firma si i přes svou velikost zachovala rodinného ducha. Ve vedení firmy jsou stále zástupci rodiny, kteří se podílejí jak na rozhodovacím, tak výrobním procesu. Příjemnou atmosféru a klima vnímáte v celé firmě i v jejich překrásném areálu plném barev.

Jaké cenné informace jste se dozvěděla, se kterými se s námi můžete podělit?

Jsem u homeopatie již 16 let, tak mě toho již příliš mnoho nepřekvapí. Bylo pro mě přínosné vidět výrobní proces a setkat se s inspirativními lidmi. Natočila jsem tam spoustu materiálu, který zpracuji a nasdílím ho i našim čtenářům. Vše si budou moct časem prohlédnout na sociálních sítích Světa homeopatie i na webu www.svethomeopatie.cz.

Bylo něco, co vás příjemně překvapilo?

Atmosféra ve firmě a rodinný duch. To jsem v tak velké firmě nečekala.

Bylo něco, co vás nepříjemně překvapilo?

Ne. Byla jsem tam jen krátce a vše bylo skvěle zorganizované. Nic negativního jsem nepostřehla.

Měla jste možnost se setkat se zaměstnanci Boironu?

Ano. Výrobou nás provázeli zaměstnanci firmy. Jejich přístup byl přívětivý a velmi profesionální.

Vnímáte, že by se česká společnost začala více zajímat o homeopatii? Nebo pořád bojujeme s předsudky?

V tomto směru vnímám velmi pozitivní vývoj. Lidé nám stále častěji píší a volají. Ptají se na rady našich odborníků, hledají lékaře-homeopata. Často jsou dost zoufalí, protože jich je stále velmi málo. Dobrý lékař-homeopat je u nás nedostatkové „zboží“. Poptávka je však veliká. Co se týče zájmu o homeopatii, zaznamenávám rostoucí trend. A ve skrytu duše doufám, že to pochopí i lékaři a zdravotní odborníci a začnou se v homeopatii vzdělávat. Klasická medicína je skvělá, vyřeší spoustu problémů, zachraňuje životy, ale má i své limity. Stejně jako homeopatie. Kdo však umí homeopatii, nemá prázdné ruce.

Máte pro nás nějaké homeo-tipy, které se Vám osvědčily při cestování letadlem?

Já se létat nebojím, bývala jsem letuška. Své tipy ale mám. Nejčastěji se doporučuje Aconitum napellus 30 C – na stavy paniky, náhlý strach, pocit ohrožení, Gelsemium sempervirens 30 C pro lidi, kteří se bojí tak, že se celí třesou, potí se jim ruce, mají slabé svaly. Dobře funguje i Borax 15 C – ten je pro lidi, kteří se létat nebojí, ale mají nepříjemné pocity při vzletu a přistání.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.