Ploché nohy – jak to s nimi vlastně je? Kdy se tvoří klenba naší nohy? Jak vybírat správnou obuv? Je vhodné preventivní nošení ortopedických vložek do bot? A co homeopatie? Má i ona zde svou roli?

Lidská noha je tvořena podélnou a příčnou klenbou. Tyto klenby se mohou bortit obě najednou, nebo každá zvlášť. Ukazatelem zborcené příčné klenby je většinou vbočený palec, propad podélné klenby se pozná podle přibližování vnitřního oblouku nohy k podložce.

Klenba nohy se tvoří zhruba do 3. až 4. roku života dítěte. Vezmeme-li v úvahu, že jsme byli dříve lovci a běhali jsme po lese, tedy měkkém, různorodém terénu, dost se toho do dnešní doby pro naše nohy změnilo. Právě chůze naboso po rozmanitém terénu podporuje správný vývoj klenby a její udržení. Dnes jsou děti již od narození obouvány do botiček, čímž se snižuje možnost tréninku vnímání podložky a různých povrchů. Mnohem zdravější je nechat své ratolesti běhat bosé po trávě a kamenech. A že se nachladí? Naše babičky o tom zřejmě věděly své, protože často pletly „nátepníčky“. Byly to takové malé roláčky na kotníky a zápěstí. Naše nohy mají mimo jiné i termoregulační funkci, a když je dobře zateplíme v oblasti kotníků, nemusíme se nachladit a kromě klenby pak trénujeme i imunitu.

Kdo nemá možnost běhat po lese, může si nasbírat domů do krabice oblázky a několikrát denně po nich doma šlapat. Velmi vhodné jsou kameny z potoka, protože jsou hladké a vyhnete se tak poranění plosky.

Mezi další časté chyby v péči o nohy patří preventivní používání ortopedických vložek. Pokud již jednou dáte noze pasivní oporu, nebude ji nic nutit k tomu, aby aktivně pracovala. Při prvních náznacích poklesu klenby nebo při bolestech v oblasti klenby je lepší zkusit nohu nejdříve probudit chůzí naboso, případně rehabilitačním cvičením a pak teprve volit pasivní oporu.

Bezesporu nejdůležitější je volba správné obuvi. Bota byla vytvořena předně proto, aby ochránila nohu před poraněním, ale nemá omezit její funkci. Pojďme si říci několik rad o tom, co sledovat při koupi bot pro sebe i své děti:

  1. váha boty – volte boty lehké, které nebudou při každém kroku jako závaží, jež vás bude táhnout až za svaly na krční páteři,
  2. pružnost boty – tu zkoušejte vždy nejen směrem přiblížení špičky a paty k sobě, ale také diagonálně, jako byste botu ždímali, měla by být stejně pružná všemi směry, jedině taková bota bude perfektně kopírovat pohyb vaší nohy,
  3. šířka boty – bota by měla být v přední části nohy tak široká, aby vám umožnila roztáhnout mírně prsty od sebe bez pocitu sevření,
  4. při zkoušení boty se v nové botě postavte na jednu nohu a pak mírně poskakujte, ani tak nesmí tlačit a prsty by neměly narážet na pření část boty, trénujete pohyb, který vykoná vaše noha při každém kroku.

Při plochonoží a bolestech v oblasti plosek mají podpůrnou roli i homeopatické přípravky:

  • Rhus toxicodendron 9 C5 granulí 2x denně při rozvolnění vaziva, tzv. zvýšené laxicitě, která se může projevit při užívání některých hormonálních přípravků, nebo ji můžeme mít také vrozenou.
  • Ruta graveolens 9 C – 5 granulí 2x denně při plochonoží a bolestech plosek spojených s nestabilitou v oblasti kotníků, např. po opakovaném podvrtnutí kotníků.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.