Na kůži se objevily puchýřky, svědí, pálí, k tomu navíc bolí hlava a veliká únava. Co se stalo? Může to být pásový opar. Puchýřky se objevují v pásech na kůži podél procházejícího nervu. Jedná se o virovou infekci, jejímž původcem je Varicella zoster. Všichni, kdo prodělali v dětství plané neštovice, mají spící virus v sobě. Je schován v nervových uzlících a čeká na jakékoliv oslabení organismu. Přechozené nachlazení, nedostatek spánku, stres...

Obzvláště toho posledního je kolem nás nyní hodně a než se nadějeme, pásový opar je tu. S léčbou je potřeba začít co nejdříve. Při větším rozsahu a přidružení komplikací je vhodné navštívit lékaře. Nejčastěji se objevuje na hrudníku, bedrech a v obličeji, tam nejčastěji kolem oka.

Podle vzhledu puchýřků můžeme použít několik léků. Nejčastěji se jedná o malé puchýřky, které jsou vyplněné čirou, popřípadě lehce nažloutlou tekutinou. V tomto případě použijeme lék Rhus toxicodendron 9 C. Puchýřky jsou na červeném podkladu, který pálí a svědí. Je přítomna i chuť se podrbat, ale svědění se po škrábání nelepší. Svědění se může zlepšovat pohybem.

Mezereum 9 C je lékem v případě, že puchýřky jsou naplněné hustou tekutinou. Svědění se horší teplem, přikrytím peřinou. Příznaky se zlepšují studenou vodou.

Někdy se puchýřky slévají do velkých puchýřů. Svědění i pálení se zlepšuje chladem, ale zhoršuje vodou. V tomto případě je dobré sáhnout po léku Cantharis 9 C.

Tyto léky se užívají podle akutnosti stavu 3x - 5x denně 5 granulí.

Při velkém pálení je možno použít i lék Arsenicum album 9 C. Pálení se v tomto případě zlepšuje teplem.

Pokud se puchýřky ještě nevytvořily a kůže pálí, svědí, je narůžovělá a oteklá, může velice ulevit lék Apis mellifica 15 C. Příznaky se zlepšují studeným obkladem.

U pásového oparu jde bolest po dráze nervu. K léčbě přidáme lék Hypericum perforatum 15 C. Užívá se dle bolestí - 5 granulí. U velké bolesti můžeme užívat zpočátku i po půl hodině. Tento lék může zmírnit i následné bolesti po pásovém oparu, když již puchýřky nejsou přítomny.

Pásový opar je virová infekce, která se snadno může škrábáním přenést na jiné místo. Hned od začátku projevů infekce je vhodné užít lék Oscillococcinum. Zaktivuje v našem těle protivirovou obranu. Bere se 3x denně celá tuba aspoň dva dny.

Neméně důležitý je i klidový režim, aby mělo naše tělo dostatek sil se s infekcí vypořádat. 

Zdroj: Magazín Healthcomm

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.