Je to homeopatický lék vyrobený z kovové mědi. V mikroskopických dávkách je to stopový prvek velmi potřebný pro náš metabolismus, ale zejména oxidy mědi jsou velmi jedovaté. V rámci intoxikace jsou postiženy všechny orgány, já bych ale rád zmínil některé důležité indikace tohoto léku.

Klíčovým slovem pro tento lék je slovo KŘEČ. A to na všech úrovních a při všech onemocněních, kde tento lék můžeme použít.

Je to velmi důležitý lék křečí příčně pruhovaných svalů. Typicky se objevují v noci, mohou být spojeny s větší fyzickou námahou, ale mohou to být i křeče jinak nevysvětlitelné. Začínají záškuby palců na nohou a pak se mohou rozšířit i na celé nohy. Křeče jsou pociťovány jako velmi bolestivé, náhle začínají a náhle i končí. To může připomínat homeopatický lék Magnesia phosphorica (či Schüsslerovu sůl Magnesium phosphoricum), kombinovat tyto dva léky u křečovitých bolestí je velmi výhodné.

Cuprum metallicum může být lékem křečovitých bolestí svalů obecně jako důsledek nevhodných pohybových vzorců či statického přetížení. Bolesti kloubů a svalů postihují snad každého člověka. Nicméně, v dnešní digitální době, kdy neustále sledujeme mobily, tablety, sedíme u počítačů a páteř tím stavíme do vynucených, nepřirozených pozic a v těchto pozicích jsme v práci, při cestě autobusem, ale pak i doma, když sledujeme mobil či tablet na gauči či v posteli, nelze se divit, že se pak dostaví bolesti, křeče a dokonce i kontraktury svalů.

S křečemi a kontrakturami souvisí i další možné použití a to je úporná škytavka, kdy zmírnění přináší doušek studené vody.

Další indikace léku Cuprum metallicum pro obecné použití jsou již poměrně vzácnější.

Cuprum metallicum může být pomocným lékem u astmatických záchvatů či u černého kašle, kdy nemocný má dlouhé záchvaty křečovitého kašle, které vedou až ke zblednutí a dušnosti. Charakteristické je zlepšení potíží napitím doušku studené vody.

Další možnou indikací tohoto léku jsou gastroenteritidy, které mohou být vyvolány hygienicky závadným jídlem či pitím. Jsou charakterizovány prudkými intenzivními kolikovitými bolestmi, případně zvracením či průjmem. Zvracení se objeví při sebemenším pohybu. Zlepšení opět přináší doušek studené vody. Zhoršení naopak dotek břicha. Tyto potíže mohou připomínat známější a používanější lék Arsenicum album. To ale nemá tak prudké kolikovité bolesti a má pálivé zvracení či stolici.

Lék Cuprum metallicum používáme v ředěních 9 C či 15 C, dávku 5 granulí v rytmu potíží.  

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.