V tomto díle Materia medica navážeme lékem Tabacum, který je velmi blízký léku Cocculus indicus, zejména stran indikací při nevolnosti a zvracení.

Tabacum je, jak název napovídá, vyrobeno z tabáku a jeho obraz se někdy přirovnává k první vykouřené cigaretě. Tabák jako rostlina pochází z Ameriky a Mayové jej tradičně používali pro léčbu astmatu, křečí nebo kožních potíží.

Lék Tabacum je indikovaný u silných nevolností, ať již v rámci cestování dopravními prostředky, ale i u těhotenských nevolností či při chemoterapii.

Silná nevolnost je klíčovým slovem tohoto léku. Nevolnost, kterou doprovází výrazné vegetativní projevy, které zahrnují zvýšené slinění, studené pocení, bledost, slabost blížící se ke kolapsu a závratě. Někdy ji může doprovázet i průjem a křečovité bolesti břicha.

Potíže se horší sebemenším pohybem a teplem, zlepšení přináší naopak chlad a odkrytí, ovívání, čerstvý vzduch a také zavření očí (což je důležitý příznak pro volbu tohoto léku u mořské nemoci).

Tabacum je tedy ponejvíce indikované, jak již bylo zmíněno u mořské nemoci a nevolnosti v dopravních prostředcích, při nevolnosti v těhotenství či při chemoterapii nebo při akutních gastroenteritidách. Používá se především v ředěních 5 C nebo 9 C, podávaných opakovaně v dávce 5 granulí.

Tento lék lze použít i u kuřáků jednak v rámci odvykání kouření, protože snižuje chuť na cigaretu, ale lze jej použít i na chronické potíže kuřáků jako jsou bolesti hlavy, zácpa, mravenčení a křeče v končetinách a bude mít i pozitivní vliv na kuřácké cévy. Zde se osvědčilo podávání Tabacum 9 C 2x denně a k tomu Tabacum 30 C 1x týdně.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.