Většina majitelů především malých či miniaturních plemen se potýká s problémy zubů a dásní u svých psů. Nejdříve zaregistruje nepříjemný zápach z tlamky a ti zvídaví se nakonec zaplaťpánbůh podívají do tlamy svého psa a s hrůzou zjistí, že pes má zarudlé dásně, zuby se mu vyklají, trpí paradentózou a nakonec uvidí i nánosy zubního kamene. Musím podotknout, že u miniaturních plemen, jako jsou jorci, krysaříci, čivavy, maltéžští psíci apod. jsou problémy s dutinou ústní v poměrně mladém věku.

Svou úlohu samozřejmě sehrává velmi často genetika, ale i my lidé můžeme stav zubů a dásní našich psů velmi ovlivnit k lepšímu nebo je alespoň udržovat v přijatelném stavu.

Osobně používám čaj ze šalvěje, který si klasicky připravím do misky, namáčím do něj např. odličovací tampónky a potírám dásně psovi, kam to až jde. Účelem není, aby se toho pes napil, ale především, aby ulpěl odvar na dásních a chvilku tam i působil. Šalvěj dásně a všeobecně dutinu ústní léčí a stahuje. Proto po aplikaci zamezím psovi alespoň na 15 minut, aby měl přístup k vodě.

Všeobecně je velmi dobře známé, jak u lidí, tak u zvířat, že pokud nejsou zuby a dásně v dobrém stavu, má to velký vliv na činnost dalších vnitřních orgánů, jako je např. srdce, plíce, játra, ledviny a celkově imunitní systém.

Z homeopatik pak používám nejčastěji:

  • Sulphuricum acidum v ředěních 15 C až 200 C v dávkování 5 granulí 1x denně. Je určen přímo pro jedince, kterým tlama velmi zapáchá, dásně často krvácejí, když se jich dotknete a jsou tmavě zbarvené. Velmi často je pak přítomný i zubní kámen.
  • Pokud pes navíc nadměrně sliní, má tlamu plnou hnisavých vřídků, podobajících se našim aftům, použiji Mercurius corrosivus opět ve vyšším ředění, obvykle 30 C v dávkování 5 granulí 2x denně.
  • U jedinců, kteří mají navíc sliznici jakoby vysušenou, jazyk popraskaný, použiji Lachesis mutus 30 C, které aplikuji 1x denně v dávce 5 granulí.

Vše je samozřejmě o imunitě, kterou podpořím mým oblíbeným Oscillococcinem a Phosphorem. Do stříkačky si naředím ½ tuby Oscilla spolu s 5 granulkami Phosphorus 9 C a průběžně 1x denně podávám.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.