Ve své praxi se poměrně často setkávám především u chlupatých plemen s tzv. othematomem. Není to nic jiného než krevní výron s jakousi hustší masou na vnitřní straně ucha. Když ho srovnáme s druhým zdravým uchem, boltec není tenký, ale postižené ucho je nateklé, zduřelé, masité na omak, zkrátka tlusté.

V ušním boltci praskne cévka a krev se v něm hromadí. Dutinka se stále plní. Proto dost často nelze, pokud se jedná o pokročilé stadium, jen propíchnout jehlou a stříkačkou případně vysát. Dutinka se znovu plní tekutinou. Pokud se zvolí chirurgická cesta, ucho se na vnitřní straně rozřízne a tekutina s další hmotou vypustí.

Proč vůbec othematom vzniká?

Obvykle to bývá infekce, poranění, zánět v uchu, parazité. Je třeba to vždy zkontrolovat. Pokud vám pes doma často třepe hlavou, určitě to není v pořádku. Nejdříve to začíná nevinně, malá měkká boulička na vnitřní straně ucha, ovšem ta se klepáním hlavou plní a plní a zvětšuje. A problém je na světě. V uchu vzniká dutinka tím, že hromadící se krev odtlačí kůži od chrupavky.

Kazuistika

Mým pacientem byl osmiletý pes plemene Rhodéský ridgeback. Krevní výron byl poměrně malý, ucho nevypadlo jako „balónek“.

Po dohodě s veterinářem bylo zatím přistoupeno k léčbě pomocí homeopatik.

Zvolila jsem kombinaci: Arnica montana 200 C a Hamamelis virginiana 30 C - dávkování 2x denně po dobu 1 týdne. Arnica působí výborně na krev a cévy, zejména na ty malé. Výrazně absorbuje krev, působí proti sepsi. Zpevňuje stěny cév. Hamamelis snižuje překrvení žilní krve a snižuje a kontroluje krvácení z různých orgánů, posiluje a chrání stěny cév. Umí výrazně léčit zánět zvukovodu a s tím spojenou bolest.

Majitel mi už po třech dnech hlásil výrazný „oplask“ ucha a pes méně třepal hlavou. V léčbě se pokračovalo ještě další týden a ucho bylo následně považováno za vyléčené.

Celkově jsem pak ještě doporučila na doléčení alespoň na 14 dní Arnicu montanu v nízké potenci 5 nebo 9 C a Bellis perennis 9 C 1x denně. Bellis má k Arnice z mého pohledu velmi blízko a výrazně ovlivňuje kromě měkkých tkání i stav kůže.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.