V tomto díle Materia medica se chci věnovat velmi důležitému léku, jehož použití ale skrývá jistá úskalí. Tím lékem je Sulfur, někdy také označovaný za centrální lék Materia medica. Mnoho homeopatů říká, že zdravý člověk v mnohém odpovídá dobře kompenzovanému typu Sulfur.

V tomto kompenzovaném stavu je dobře naladěn psychicky, nic moc jej nerozhodí a tělesné potíže se u něj poměrně snadno napraví. Například když jej postihne chřipka, zareaguje vysokou horečkou (typu Aconitum či Belladonna), dobře zareaguje na příslušné léky a poměrně rychle se z ní vyléčí.

Pojďme se podívat na klinické použití tohoto léku. 

Jeho hlavním účinkem je přivést chorobu na povrch, směr jeho účinku jde zevnitř ven. Což v praxi jednak znamená, že po jeho podání se může objevit například průjem, nebo se objeví nějaká vyrážka či zarudnutí na kůži. Nicméně u kožních potíží (kde se Sulfur často používá) se musí používat velmi opatrně, právě kvůli jejich možnému zhoršení.

Tento eliminační či čistící efekt homeopaté někdy využívají, když není úplně jasné, jaký lék daný pacient potřebuje. Po podání Sulfuru se potíže pacienta vyjasní a zvýrazní a volba dalšího léku je pak snadnější.

Obdobně se tento efekt Sulfuru může použít u některých akutních nemocí jako je například chřipka, opary nebo neurčité stavy s náběhem k horečce, ale bez jasné klinické diagnózy. V těchto případech se Sulfur podává jednorázově v dávce 5 granulí nejlépe v ředění 15 C. Zrychlí se tím průběh nemoci a opět, příznaky pro volbu léku budou jasnější.

Nejvíce se Sulfur používá v rámci tzv konstituční léčby, kdy je pro jeho předpis potřeba, aby pacient odpovídal popisu tohoto léku co nejvíce, jak po stránce tělesné, tak i psychické.

Lék Sulfur je tedy homeopaticky zpracovaná síra.

U člověka je fyziologická úloha síry obrovská a postihuje všechny tkáně a orgány. Síra je součástí důležitých aminokyselin, jakožto základních kamenů bílkovin. Je součástí vitamínů jako je biotin a thiamin, které jsou důležité pro metabolismus. Dále je součástí glutathionu, důležité detoxikační molekuly, a mnoha dalších životně důležitých sloučenin.

Biologický deficit síry vyvolává poruchy metabolismu glukózy, přispívá ke vzniku obezity, onemocnění srdce či chronického únavového syndromu. Může se projevit mimo jiné i touhou po čokoládě, sladkém, pivu, což jsou také typické chutě člověka typu Sulfur.

Homeopatický typ Sulfur je typicky horkokrevný jedinec, kterému vadí teplo ve všech formách a vyhledává chlad a čerstvý vzduch. Taky snadno červenají a snadno se potí. Typický je u nich pocit pálení dlaní a na hlavě. Pálí je i chodidla, hlavně v noci, kdy vystrkují nohy zpod přikrývky.

Velmi snadno se u nich objevují návaly horka a zarudnutí spojené s pocením. Sulfur proto bývá předepisován i v léčbě klimakterických návalů. Žena, která bude dobře reagovat na Sulfur, mívá návaly z hrudi do hlavy, spojené se slabostí a prázdnotou v oblasti žaludku. Snadno omdlí vestoje, menstruace je u ní hojná, předčasná, dráždivá a páchnoucí.

Co se týče tělesných potíží, hodně se Sulfur používá v léčbě kožních potíží. Ať už se jedná o ekzémy, kopřivky, alergické potíže, akné atd. Jejich společným jmenovatelem je zarudnutí spojené se svěděním, které jej nutí se škrábat. Nicméně po škrábání následuje opět nesnesitelné pálení. Všechny tyto potíže se zhorší teplem (teplem postele obzvlášť), mytím a také teplým, vlněným oblečením.

U typu Sulfur se často setkáváme i s alergickými potížemi jako je alergická rýma či astma. To je zhoršené v noci - musí mít otevřené okno a dýchat čerstvý vzduch.

Co se týče trávících potíží, těch je u Sulfur celá řada. Typicky jsou jedinci odpovídající tomuto léku dobří jedlíci a gurmání, kteří mají rádi jídla tučná, sladká, pikantní a rádi se přejídají. Také mají rádi alkohol a řada jejich potíží je vyvolaná právě jeho konzumací. Pak lze Sulfur použít pro léčbu špatného trávení, pálení žáhy či průjmů. Důležité je to, že stolice je průjmovitá, páchnoucí, pálivá a pacient si bude stěžovat na pálení či svědění konečníku. Dalším typickým znakem pro tento lék je, že průjem jej ráno doslova vyhání z postele.

V důsledku bohaté stravy a alkoholu se u těchto jedinců také setkáváme s metabolickými potížemi či jaterními problémy. Po dietních chybách se u nich objevují například i migrény.

Jedinci typu Sulfur mají lehký (říká se kočičí) spánek, kdy je vzbudí každý zvuk. Také je v noci pálí chodidla, jak jsem již zmiňoval. Paradoxně jim nedělá dobře ani dlouhý spánek, budí se pak s bolestí hlavy a jsou po ránu protivní.

Na psychické rovině a chování najdeme příklady i v českých filmech. Hodně odpovídají například Bohušovi z Dědictví s Bolkem Polívkou či postavě strýce Pepina z Postřižin - otevřený, sociální, praktický, dává hodně druhým, extrovert.

Vzhledově je to jedinec hubený, s ohnutými zády, který je pořád unavený. Je líný mentálně i fyzicky, ale když chce, dokáže udělat hodně. Nestará se o svůj vzhled. Snílek, filozof, spekuluje nad vším. Pořád něco zkoumá, nad něčím dumá, hledá pravdu „za“ věcmi, chce objevit něco, co ještě nikdo neobjevil. Teoretizuje, což může mít i náboženský rys. Často je to sběratel krámů, které se „někdy můžou hodit“. Může být ale i sebestředný, snadno podrážděný, snadno urazitelný. Páchne on i jeho sekrece, a to i když se myje.

Na závěr bych rád zopakoval, že lék Sulfur je potřeba používat velmi opatrně, právě kvůli možnému zhoršení. Například dát jen jednu dávku, a pak čekat, co se stane.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.