Advent je nejen časem zastavení, ale i pomoci druhým. Naše redakce tento rok pomohla Spolku na ochranu zvířat Litoměřicko SOZLIT, kterému dlouhodobě pomáhá naše blízká kolegyně MUDr. Lucie Kozáková. Spolek vytvořil stolní kalendář na rok 2022 a právě Lucie do něj přispěla svými radami na homeopatika pro zvířátka.

Při příležitosti uvedení kalendáře na trh, vyzpovídala Lucka Kozáková předsedkyni spolku Lucii Oravcovou.

Můžete nám ve zkratce přestavit Váš Spolek?

Ano. Spolek vznikl v roce 2017, díky žalostné situaci ohledně bezprizorních kočiček v Litoměřicích, ale hlavně ve všech okolních vesnicích. Jako jednotlivec bych nemohla pomáhat všem těm vyhozeným, zraněným kočičkám. Spolek je neziskový a všichni, kteří pomáháme, máme svou práci, kočičkám pomáháme ve své volném čase po práci. Název spolku nás nelimituje jen v pomoci kočičkám. Pomohli jsme i mnoha jiným zvířatům, například vyhozeným myškám, potkanům, ježečkům, srnkám, opuštěným kozám (majitel zemřel), vypadlým havránkům z hnízda.

Vím o Vás, že při ošetřování a léčení nalezených zvířátek, hlavně koťat a koček používáte homeopatii. Proč?

Homeopatie a přírodní léčba je mi velmi blízká. Již kolem dvanáctého roku věku jsem trávila čas mezi herbáři a učila se rozeznávat rostliny a jejich účinky, později jsem studovala homeopatii v Praze na Homeopatické akademii. Za léta praxe jsem zjstila, jak krásně zvířata reagují na správně podaný lék.

Můžete dát našim čtenářům konkrétní tipy na léčbu pomocí homeopatických léků, které máte vyzkoušené?

Mám pár favoritů asi jako každý, kdo se věnuje homeopatii. Například Ledum palustre, můj oblíbený lék na pokousání od kočiček, které bývá celkem časté, když řešíme plaché zdivočelé kočičky. Nikdy jsem nemusela brát antibiotika narozdíl od mých pokousaných kolegyň. Ledum je samozřejmě vhodné i pro pokousaná zvířata. Arnica montana je všestranný pomocník při jakémkoliv zranění, operaci, ale i psychickém traumatu. Aconitum napellus dávám zvířatům prvních 24 hodin poté, co utrpěli šok, bojí se, nebo při náhlém nachlazení ze změny teploty.

Co zajímavého nyní chystáte?

Chystáme náš první stolní kalendář s homeopatickými radami na každých 14 dní. S přípravou jsme začali trochu pozdě, ale při práci a péči o kočičky nám zbývá jen velmi málo času na vše ostatní. Tak snad se vám kalendář bude líbit a bude i užitečný.

Jaké máte plány do budoucna?

Máme velký sen, a to "Kočičí park pro kočičky", které jsou z důvodu své plachosti neumístitelné a zbytečně dožívají za zdmi ůtulků nebo v klecích. Zde by měly teplé zázemí a bezpečný venkovní prostor pro svůj radostný život. Pro tento záměr hledáme v okolí Litoměřic vhodný pozemek.

Děkuji Vám za rozhovor,

MUDr. Lucie Kozáková

---

Chcete udělat dobrý skutek, pomoci opuštěným kočičkám a podpořit Spolek pro zvířat SOZLIT? Kupte si jejich nový kalendář: CHCI SI OBJEDNAT CHARITATIVNÍ KALENDÁŘ

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.