Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

POLÉVKA podle Evy Cabaca

Autor: Lucie Nestrašilová

Nic se nevyrovná čerstvě připravené misce horké, domácí polévky. Jaká jsou doporučení známé nutriční specialistky Evy Cabaca?

Ilustrační foto

Polévku si můžete vychutnat buď jako hlavní jídlo nebo jako součást větší večeře a zbytek uchovat na následující den. Polévka je totiž jedním z mála jídel, které mohou být ohřívány bez ztráty své nutriční hodnoty. Většina vařených potravin totiž svou nutriční hodnotu 8 hodin po uvaření ztrácí.

Vytvořte si vlastní chutné varianty polévek. Záleží jen na přísadách, které použijete. Dodržte však následující základní principy:

  • Aby polévka získala dobrou chuť, začněte její vaření tím, že nakrájíte cibuli nebo pórek a dusíte je pod pokličkou na olivovém oleji po dobu asi 10 minut, nebo na mírném ohni až do doby, kdy bude sklovitá. Tato metoda eliminuje tradiční zhnědnutí cibule, zabráníte tím tedy vzniku karcinogenů.
  • V zimě je dobré přidat zázvor, zahřeje vás.
  • Přidejte další koření, různě ho kombinujte – např. čerstvě mletý kmín, koriandr, fenykl, semínka, hřebíček. Vše smíchejte, aby chutě splynuly.
  • Přidejte vodou nasáklé, propláchnuté obiloviny a luštěniny, promíchejte a přidejte požadované množství vody, nejlépe vroucí, abyste zabránili "teplotnímu šoku". Přidejte sušené bylinky (oregáno, tymián, rozmarýn, šalvěj, bobkový list). Můžete přidat i mořské řasy.
  • Přidejte zeleninu (např. mrkev, cuketu, celer, kapustu, mangold, tuřín, květák, brambory, kedluben). Pokud je sezóna, přidejte i fazole.
  • Dáte-li do polévky brambory, dejte je vařit o něco dříve, vaří se déle. Hezky polévku zahustí a ochutí.
  • Ke konci vaření přidejte sůl – sůl může zpomalit dobu vaření luštěnin. Zapamatujte si, že vhodnou a skvělou alternativou soli jsou mořské řasy, tamari nebo miso.
  • Když je polévka hotová, přidejte najemno nasekané čerstvé bylinky, citrónovou šťávu nebo ocet.

Eviny "polévkové" tipy:

Čočková polévka
Pórek, čočka, brambory, mrkev, celer, kurkuma, kmín a koriandr. Těsně před podáním přidejte majoránku a citronovou šťávu.

Květáková polévka
Červená čočka, brambory, květák, rajčatový protlak, miso, kurkuma, kmín, koriandr a hing. Těsně před podáním přidejte čerstvý koriandr nebo kopr.

Fazolová „Adzuki“ polévka
Fazole adzuki s trochou ječmene, pórkem nebo cibulí, brambory, kapusta, pikantní, bobkový list, hing a petržel

Fazolová „Mung“ polévka
Mungo fazole, mrkev, listová zelenina, zázvor nebo česnek, kurkuma, hing, kmín, koriandr, oregano, tamari, citron nebo jablečný ocet.

Více se o Evě Cabaca dozvíte zde: svethomeopatie.cz/cs/331-varte-zdrave-s-evou-cabaca

DOBROU CHUŤ!

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Lucie Nestrašilová

Autor: Lucie Nestrašilovášéfredaktorka, manažerka Homeopatické lékařské asociace

Lucka je zakladatelkou a šéfredaktorkou Světa homeopatie. Stála u zrodu tohoto portálu a intenzivně se podílí na jeho každodenní tvorbě. Snaží se Vám, čtenářům, naslouchat a neustále pro Vás vymýšlí nové projekty. Inspiraci pro nová témata hledá ve svém každodenním životě, který nejraději tráví se svou početnou rodinou. Její život je plný sportu. Ráda běhá, jezdí na in-linech a relaxuje na zimních stadionech, neboť hokej je její "druhý" život, který sdílí se svými dětmi. Lucie současně pracuje jako manažerka Homeopatické lékařské asociace. Mnoho let se věnuje dobrovolnictví a nadační činnosti a snaží se nejen prostřednictvím Světa homeopatie pomáhat druhým.

Motto: „Práce pro Svět homeopatie je pro mě stále velkou výzvou. Mám velkou radost, že se nám podařilo vytvořit tak skvělý redakční tým plný motivovaných, zapálených a inspirujících lidí. Ráda se setkávám s lékaři a dalšími odborníky na homeopatii a naslouchám jejich zkušenostem. Stejně tak ráda poslouchám své přátele, ale i lidi, které "náhodou" potkám. Je krásné, když máte své zájmy a zkušenosti s kým sdílet. I po 8 letech "u homeopatie" získávám stále nové poznatky a pevně věřím, že díky Světu homeopatie bude homeopatie a zdravý životní styl blízký i Vám.“

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 28.5.2020 07:09

COPYRIGHT © 2010 - 2020 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze