Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Chci být vegetarián. Jak na to?

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

V naší nutriční poradně se setkáváme s dotazy na téma vegetariánství nebo pescetariánství. Jsou lidé, kteří nechtějí, aby se kvůli nim zabíjela zvířata, nebo jsou tací, kterým maso prostě nechutná. Je tento způsob výživy zdravý?

Ilustrační foto

"Pescetariánství považuji za velmi vhodnou variantu stravování. Je-li jídelníček sestaven promyšleně, u dospívajících i s ohledem na růstovou akceleraci, pak v tom nevidím žádný problém. Pokud navíc rozhodnutí člověka pramení „z hlavy“, pak je to ještě lepší, neb „všechno máme v hlavě“, říká Ludmila Pszczolková, nutriční poradkyně Světa homeopatie.

"Často se stává, že se chutě a potřeby organismu mění, proto není nezvyklé, že nám občas maso nechutná. Pak se ale může stát, že na něj dostaneme znovu chuť. Není to špatně. Tělo si o něj prostě jen samo řekne. Pokud tedy budeme přijímat bílkovinu ve formě mléčných výrobků (přimlouvám za zakysané neochucené mléčné výrobky), vajec a ryb, pak nevidím důvod, proč vegetariánství někomu vymlouvat. Bílkoviny jsou  obsaženy i v celozrnných potravinách, které jsou navíc bohaté na vitaminy, stopové prvky a vlákninu, což je pro zdraví velmi příznivé.

Problém může nastat ve chvíli, kdy člověk, který se rozhodne pro tento způsob výživy, žije v rodině a musí tak dodržovat stravovací zvyky druhých. Bude-li jíst jídlo ostatních, ale bez masa, domnívám se, že mu to dlouho nevydrží. Vegetariáni si by si měli jídlo chystat sami. Měli by si i sami nakupovat, protože jejich jídelníček je jiný.

Odpůrci vegetariánství a jeho forem argumentují tím, že v potravě chybí dostatek železa, vápníku, zinku, vitaminu D a vitaminu B12. Železo je obsaženo v celozrnných obilovinách, zejména v celozrnné rýži, ve žloutku, luštěninách, ořeších, fících, datlích (více v článku "Správnou stravou proti chudokrevnosti"). Vápník obsahují mléčné výrobky. Zinek opět celozrnné potraviny, listová zeleniny, ořechy, vejce. Deficit vápníku vám, pokud jste denně venku, nehrozí. Navíc je obsažen v rybách, vejcích i v mléce.

Asi největším argumentem masožravců je vitamin B12, a to proto, že je obsažen pouze v potravinách živočišného původu. Pokud ale budete jíst ryby a vejce, pak Vám jeho deficit nehrozí. Vaječný žloutek, makrela, losos nebo sardinky obsahují až 3x více vitamínu B12 než maso.

Často je prezentován i názor "masožravců historiků“, kteří tvrdí, že člověk je a vždy byl masožravcem. S tím však já nesouhlasím. Správně nastavená lakto-ovo-vegetariánská strava (=pescetariánství) zajišťuje mnohdy lepší poměr živin a vlákniny než strava s velkým podílem masa. I proto, že se do těla dostává daleko méně nepříznivých látek. Podle závěrů největší světové organizace sdružující výživové experty z roku 2009 je správně sestavený vegetariánský jídelníček nejlepší prevencí a také vhodnou léčbou chronických onemocnění jakými jsou rakovina, obezita a cukrovka.

Každý člověk je jiný, někdo může být vegetariánem celé roky, může si cítit výborně, být plný vitality a energie. Někdo se naopak může po několika měsících bezmasé stravy cítit unavený a bez chuti do života. Je to jen na vás, vyzkoušejte, jak se budete cítit."

Vaše Ludmila Pszczolková

Tip redakce:

Recept na gratinovaný fenykl s rajčaty!

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 12.11.2019 20:28

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze