Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Potravinová additiva...?!

Kolektiv autorů: Lucie Nestrašilová, Ing. Ludmila Pszczolková

Jsou potravinová aditiva přijatelná? Jaká "Éčka" jsou příznivá či naopak zcela nepřijatelná? O tom diskutovali lékaři z celé republiky na homeopatickém pediatrickém semináři s více než jasným titulem: "Chceme mít zdravé děti?"

Ilustrační foto
Zdroj: Lucie Nestrašilová

Zdraví dětí a nejen jich souvisí velmi úzce s tím, co jí. A protože dětským lékařkám není jedno, zda jsou a budou naše děti zdravé, podělily se o poznatky ze semináře i s námi... Lékařky, MUDr. Kateřina Formánková a MUDr. Pavla Koželuhová, nám poskytla skripta, která seminář provázela. My z nich vybíráme přehled potravinových aditiv a na názor na "Éčka" jsme se zeptali naší nutriční poradkyně paní Ludmily Pszczolkové...

"Potravinová aditiva, tzv. „éčka“, se nacházejí téměř ve všech potravinách. Dle českých norem je jen několik málo potravin, kam se žádná aditiva přidávat nesmějí (např. mléko). Jaká je praxe, to zůstává otázkou…

Potravinová aditiva chrání potraviny před zkázou, prodlužují trvanlivost, chrání před plísněmi. Zlepšují jejich chuťové a vzhledové vlastnosti, některá aditiva působí jako vitaminy. Mnohá aditiva ale mají nepříznivé účinky na lidské zdraví. Zastánci jejich použití se sice brání, mají v rukou studie, které nepotvrzují škodlivý vliv dané chemické sloučeniny na lidské zdraví, ale hloubavého člověka napadne hned několik otázek.

Hlavní otázka, která napadá mě, je následující. Zkoumal někdy někdo vzájemné působení té spousty aditiv, se kterými se lidský organizmus setkává během celého dne?

Mnohá aditiva jsou obsažena v kosmetice, v lécích,... nejen v potravinách a nápojích. To, jak působí jednotlivě, je známo a na zvířatech testováno. Ale jako celek? Jsme vůbec schopni toto při výzkumech zohlednit?

Nejčastější otázkou potravinových doplňků jsou asi zvýrazňovače chuti – glutamáty. Zastánci a ti, kteří se glutamátů nebojí tvrdí, že jsou to přírodní látky, neb se vyskytují v rajčatech a v sóji, a také v lidském těle! Je to pravda. Všichni ho máme v mozku, kde působí jako hlavní přenašeč nervových vzruchů. Glutamát v mozku reguluje učení a paměť, přenáší a tím reguluje přenos informací o bolesti nebo pohybovou koordinaci. Už Vás napadá, že je něco špatně? Co se stane, když se do těla dostane zvenčí? V době, kdy ho tělo nepotřebuje a v dávce daleko vyšší než je přirozená potřeba? V tomto případě může vést k neurodegenerativním procesům, k chronickým bolestivým stavům, depresím. Pokud k tomu dochází dlouhodobě, pak je jeho působení neurotoxické – tzn., že dochází k destrukci nervových buněk. Je dáván do souvislosti také s obezitou, protože působí na hormony regulující metabolizmus tuků v těle. Glutamát se velmi rychle dostává do mozku dospělého člověka, dítěte i plodu v těle matky, protože prostupuje placentou a hromadí se v mozku nenarozeného dítěte.

Obsah glutamátů v rajčatech je minimální, zato chipsy nebo instantní polévky jsou na jejich chuti závislé. Je velmi těžké najít uzeninu, ve které glutamáty nejsou, protože nahrazují masovou chuť, a proto je pro výrobce finančně nesrovnatelně výhodné přidat ke 40% masa glutamát, aby v člověku vyvolal pocit, že jí pořádnou porci masa. Glutamát se bohužel ve formě proteinových, sójových nebo kvasničný hydrolyzátů přidává i do dětských jídel. Výrobci záměrně nenapíší E620-E625 a maminka má dobrý pocit, že koupila dítěti jídlo plné kvalitní bílkoviny (jiné názvy: bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, autolyzované kvasinky, želatina, kaseinan sodný nebo vápenatý). S glutamáty se setkáte v uzeninách, omáčkách, hořčicích, instantních výrobcích. V ovoci, v zelenině a bramborách byla rovněž zjištěna přítomnost glutamátů, protože byl složkou hnojiva (je používán i do některých pesticidních a fungicidních postřiků a vosků na ovoce).

Naše následující tabulka dělí potravinová aditiva do 5 skupin. Od látek příznivých, což jsou např. přírodní extrakty nebo vitaminy, přes látky přijatelné, které lidskému organizmu neškodí. Další skupinou jsou látky přijatelné, které by ale rozhodně neměly jíst děti a nemocní lidé, zdraví v omezeném množství a občas.

Červeně zvýrazněná je látka E171 – bílé potravinářské barvivo, ale také běloba, se kterou jsme ve škole malovali sněhuláka. Používá se jako bílý pigment do žvýkaček, bonbónů, cukrovinek (Deli, Kostíci), želé, džemů nebo do krmiv pro zvířata. Také jako barvivo do propisek, při výrobě papíru, keramiky, tablet, opalovacích krémů. V ČR je ale zákaz použití této látky u dětské výživy, protože se v těle těžce absorbuje, koncentruje se v lymfatických uzlinách a plicích. Oficiálně ale prokazatelné negativní účinky nemá. "Pouze" u laboratorních zvířat bylo zvýšené riziko nádorových onemocnění."

Posledním dvěma skupinám by se měl moudrý člověk vyhnout, protože jejich vliv na zdraví je špatný.

Nebraňte se větou, že něco jíst musíte a že jsou aditiva všude. Přestaňme být otroky konzumního způsobu života, nehoňme se za něčím, co nemá smysl a najděme si čas na sebe, na své blízké. Vaření nikdy nebyla a doufám ani nebude ztráta času. Je to čas věnovaný svému tělu, jiné už mít nebudete, a svým blízkým – to přece stojí za to, nemyslíte?"

Tabulku potravinových aditiv najdete zde: svethomeopatie.cz/repository/794/aditiva.pdf

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Lucie Nestrašilová
Ing. Ludmila Pszczolková

Kolektiv autorů:
Lucie Nestrašilová, Ing. Ludmila Pszczolková

Lucie Nestrašilová šéfredaktorka, manažerka Homeopatické lékařské asociace

Lucka je zakladatelkou a šéfredaktorkou Světa homeopatie. Stála u zrodu tohoto portálu a intenzivně se podílí na jeho každodenní tvorbě. Snaží se Vám, čtenářům, naslouchat a neustále pro Vás vymýšlí nové projekty. Inspiraci pro nová témata hledá ve svém každodenním životě, který nejraději tráví se svou početnou rodinou. Její život je plný sportu. Ráda běhá, jezdí na in-linech a relaxuje na zimních stadionech, neboť hokej je její "druhý" život, který sdílí se svými dětmi. Lucie současně pracuje jako manažerka Homeopatické lékařské asociace. Mnoho let se věnuje dobrovolnictví a nadační činnosti a snaží se nejen prostřednictvím Světa homeopatie pomáhat druhým.

Motto: „Práce pro Svět homeopatie je pro mě stále velkou výzvou. Mám velkou radost, že se nám podařilo vytvořit tak skvělý redakční tým plný motivovaných, zapálených a inspirujících lidí. Ráda se setkávám s lékaři a dalšími odborníky na homeopatii a naslouchám jejich zkušenostem. Stejně tak ráda poslouchám své přátele, ale i lidi, které "náhodou" potkám. Je krásné, když máte své zájmy a zkušenosti s kým sdílet. I po 8 letech "u homeopatie" získávám stále nové poznatky a pevně věřím, že díky Světu homeopatie bude homeopatie a zdravý životní styl blízký i Vám.“

Ing. Ludmila Pszczolková nutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 12.11.2019 19:19

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze