Rychlé rady
Víte, že ...
Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Jak se zbavit chuti na sladké?!
Kolektiv autorů: Lucie Nestrašilová, Ing. Ludmila Pszczolková
Jaro je za dveřmi a mnozí z nás začínají přemýšlet, jak budou vypadat, až se vysvlečou z teplých kabátů. Já nevím jak vy, ale já se v chladných dnech ráda odměňuji - nejlépe něčím sladkým. Pak přijdou na řadu výčitky, že to nebylo až tak nutné a hned hlásám, že se chuti na sladké už jednou navždy prostě zbavím! Ale jak?!

V odpovědích naší Nutriční poradny mě na toto téma zaujaly rady naší nutriční poradkyně paní Ludmily Pszczolkové. Ty patří dnes i vám, kteří se s touto závislostí nemůžete stále vypořádat.
Je samozřejmě složité dát komplexní odpověď, pokud klienta osobně neznám. Nicméně se pokusím nastínit nejčastější varianty:
- Ta první, jednodušší, je otázka udržování co nejstálejší hladiny krevního cukru – tzv. glykémie. Když sníme potravinu, která obsahuje sacharidy, naše slinivka vyplaví hormon inzulín, který dovolí cukr z krve transportovat do buněk, které jsou na něm závislé. Jsou na něm závislé stále, proto, když naopak sacharidy v potravě nejsou, začne jiný hormon, glukagon, uvolňovat zásobní cukr ze svalů a jater tak, aby byla hladina cukru taková, jakou potřebujeme (kolem 5 mmol/l).
- Nabízí se otázka, proč hladina cukru kolísá. Těch důvodů je několik. Mozek, ledviny, svaly, červené krvinky cukr k životu potřebují. Cukry jsou také primárním – rychlým zdrojem energie. Proto se při zátěži, fyzické i psychické, cukry spotřebují. Stále píši „o cukrech“. Avšak nenechte se mýlit tím, že se jedná o kostku bílého cukru, kterou potřebujete. Cukry dělíme na „rychlé“ a „pomalé“. Ty rychlé, to jsou ty sladké bílé kostičky, které se do krve dostanou okamžitě a velmi prudce zvednou hladinu cukru, takže slinivka musí okamžitě reagovat a vyplavit patřičné množství inzulínu. Po tomto prudkém nárůstu ale následuje pokles, a pokud člověk jí příliš mnoho jednoduchých, rychlých cukrů (cukr, sladkosti, bílá mouka, atd.), je jeho regulační systém zbytečně přetěžován. Naopak, pokud máme ve stravě více složených, tzv. pomalých cukrů (zelenina, celozrnné obiloviny, brambory, těstoviny, rýže, ovoce), cukr se uvolňuje pomaleji a jeho hladina v krvi je po celý den stálejší. Rychlost, s jakou se cukr z potraviny dostane do krve, ukazuje tzv. glykemický index. Čím je vyšší, tím je to horší. Rychlý nárůst znamená rychlý pokles a kolísání, které způsobuje únavu, podráždění, neklid a novou chuť na sladké.
- Náhlé chutě na sladké souvisí právě s kolísáním glukózy v krvi. Pokud začnete den tím, že si dáte polysacharid (vločky, jáhly, rýži, zeleninu), bude se hladina glukózy v krvi udržovat stabilní po delší dobu. Pak je důležité se o to snažit během celého dne. Tedy co nejmenší podíl rafinovaného bílého cukru a bílé mouky (sladké pečivo, sladkosti), naopak více zeleniny (její obsah vlákniny ještě zpomaluje uvolňování glukózy do krve), ovoce, celozrnných potravin. Nemusí se z Vás stát králík, což je reakce mnoha klientů, jen začněte přemýšlet jinak. Kobliha vypadá sice lákavě, ale jsou to jen prázdné kalorie, bílá mouka a cukr. Nic to vašemu tělo nedá, a to nemluvím o přepáleném tuku a „koblížkovém“ aroma. Daleko lepší je žitný chleba, grahamový nebo sójový rohlík s plátkem sýra a kouskem zeleniny. U oběda volte za přílohu obyčejný vařený brambor (ne kaši), rýži, těstoviny. Jako děti jsme žili šťastně bez hranolek, tak to myslím půjde i teď.
- Ideální je, když navštívíte nutričního poradce, který Vám sestaví jídelníček přímo šitý na míru. Jen se, pokud mohu doporučit, vyhněte těm, kteří v rámci detoxikace, úpravy trávení, nastavení spalování, apod. doporučují různé koktejly, kúry, vitamínové bolusy. Potřebujete někoho, kdo Vám na Vašem konkrétním jídelníčku ukáže, kde děláte chyby. Není to žádná věda.
- Doporučuji rovněž návštěvu lékaře-homeopata, protože chuť na sladké lze celkem dobře regulovat i homeopatickými léky. Homeopatika také dokážou nastavit metabolismus tak, aby fungoval dobře jako celek.
- Pokud budete chtít svou váhu změnit, změně jídelníčku se nevyhnete. Nejde to hned, chce to čas. Od sladkého se neodvyká lehce. Snažte se jíst pravidelně, každé 2-3 hodiny. Ráno se naučte jíst kaše (ovesná, jáhlová, rýžová, kroupová, pohanková), na svačinu ovoce nebo kousek pečiva (celozrnného – ne víc zrnného), tvrdý sýr, tvarohový sýr, výjimečně plátek krůtí šunky, normální oběd (ten je důležitý). Dopoledne doporučuji spíše ovoce, odpoledne spíše zeleninu – teď, v zimě, ideální dušenou (kupujte zmraženou, sklízí se tehdy, kdy dozrává přirozeně, zimní zelenina v supermarketech – to není nic zdravého).
- Velmi důležitý je i pitný režim, přikláním se k vodě a zase jen k vodě.
- A pokud Vás chuť na sladké přepadne, zkuste sušené ovoce (výborný je sušený ananas – přikláním se ke kvalitě bio, protože není proslazovaný), vysoko procentní čokoládu (chuť na sladké zažene, ale člověk jí nesní hodně) nebo hrst oříšků (kešu, para, mandle – nejsem pro arašídy). Ideální je směs výše uvedeného. Je to výborné, i když někdy návykové.
Vaše Ludmila Pszczolková
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích