Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Svet Homeopatie na sociálních sítích

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA

Přivítejte den teplou snídaní

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Není obecně známo, že únor je měsícem teplé snídaně. Říká se, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Málokdy jí však připisujeme takovou důležitost, jakou by si zasloužila. Nemusíme mluvit jen o snídani. Jakou pozornost věnujeme jídlu a jedení?

Ilustrační foto
Zdroj: Shutterstock

Jídlo není jen pravidelný přísun minerálů, vitamínů, vlákniny, energie. Vnímejme v něm vícero rovin a dopřejme každé z nich náležitou pozornost. Přínos pro tělo, požitek na úrovni zrakového vjemu, v rovině čichu i chuti, nasyťme také duši.

Jaké je ráno, podobný zřejmě bude celý den. Začněme tedy den pomalu, všímavou přípravou jídla. Než se jídlo připraví, možná se stihneme i trochu protáhnout, udělat několik jógových ásan. A pak v klidu a bdělé pozornosti sníme čerstvé a teplé jídlo.

Díky tomuto jednoduchému rannímu rituálu se můžeme při odchodu z domova cítit příjemně. Pomůžeme mozku, aby lépe přijímal informace, a soustředění na práci i učení bude jednodušší.

Východní náhled na zdraví uvádí jako důvod k teplé snídani podporu agni – trávicího ohně. Pokud ráno „zatopíme“, trávení bude po celý den snadnější a efektivnější.

Jak na to:

  • Snídaně by měla obsahovat přírodní, čerstvé suroviny a sezónní plody.
  • Doporučované je vařené, či alespoň lehce tepelně upravené jídlo.
  • Připravujte raději menší množství, jídla nemusí být moc.
  • K aktivaci trávicího ohně je velmi dobrá teplá voda s citronem nebo zázvorem. Zároveň připravíme žaludek na příjem jídla.

Tipy:

  1. Teplé mléko oslazené medem s kořením – šafránem, muškátovým oříškem, kardamomem. Ajurvéda tento „pokrm“ považuje za omlazující a vitalizující lék.
  2. Obilná kaše s kořením a ovocem. Ovesnou kaši zvládne a zná snad každý. Zkuste tuto verzi: Vhoďte do hrnce oblíbené koření (fenykl, kardamom, skořici, hřebíček), chvilku opražte, pak přisypte 1 hrst ovesných vloček, promíchejte. Podlijte teplou vodou, vařte na mírném ohni, dokud vločky nezměknou. Na pánvičce rozehřejte ghí nebo máslo, přidejte ovoce, chvilku povařte. Pak ovoce přidejte do kaše a podávejte. Tato kaše je určená pro všechny tři konstituce a je vhodná po celý rok.
  3. Pokud máte chuť na slanou snídani, pak nezapomeňte na „klasiku“ – omeletu. Přidejte lístky špenátu, bylinky a nepřežeňte to s množstvím pečiva.
  4. Další slanou variantou je snídaňová polévka. Stačí povařit kousky oblíbené zeleniny, zakápnout olivovým olejem a dochutit třeba miso pastou či bylinkami.

Základem dne není pouze snídaně. Mnohem důležitější je snídaně připravovaná s láskou. Ta je tou nejdůležitější ingrediencí u přípravy jakéhokoliv jídla.

Připravujte tedy i teplou snídani soustředěně, s laskavou myšlenkou na ty, kdo ji budou jíst. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 27.9.2022 06:22

COPYRIGHT © 2010 - 2022 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze