Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Svet Homeopatie na sociálních sítích

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Kváskové celozrnné jidáše

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Toto kynuté pečivo se tradičně jedlo na Zelený čtvrtek. V tento den prý Jidáš polibkem zradil Krista za 30 stříbrných. Poté se z lítosti oběsil. Jidáše tvarem připomínají svinutý provaz, či uzel na provazu. Svinutí jidášů, med, kterým jsou potřené, těsto, které kynutím nabylo na objemu, to vše také symbolizuje plodnost a hojnost - vlastnosti, kterými k nám promlouvá jaro.

Ilustrační foto
Zdroj: Shutterstock

Potřebujeme:

360 g vyběhnutého kvásku (12 hodin odpočívajícího, přiživeného)
750 g špaldové celozrnné mouky, jemně mleté
160 g změklého másla (pro vegan verzi použijte například kokosový olej, i s tím bude těsto chutné)
110 g vody
2 domácí vejce (ve vegan verzi je vynecháme a nahradíme, návod jak na to naleznete ZDE)
200 g cukru (můžeme nahradit sladem, či rýžovým sirupem)
špetka soli
Na potření: mírně ohřátý med

Postup:
Ze všech ingrediencí uhněteme pružné těsto, které necháme 1-1,5 hodiny odpočívat (podle toho, jak těsto kyne). Pak těsto rozdělíme na menší kousky, vyválíme na válečky - „provazy“, které pak různě smotáváme do tvaru uzlu. Uzly klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout přibližně dvě hodiny.
Před pečením uzly potíráme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 10 minut na 220°C, pak snížíme teplotu na 180°C.
Ihned po dopečení potíráme medem. Jidáše budou trochu lepkavé, ale moc dobré!

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 13.6.2021 22:48

COPYRIGHT © 2010 - 2021 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze