Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Svet Homeopatie na sociálních sítích

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Pečivo v době karantény

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Snažíte se v době karantény omezit návštěvu obchodů, nakupujete online nebo jednou týdně uděláte větší nákup? Ale co pečivo? S čerstvým pečivem je to složitější.

Ilustrační foto
Zdroj: Shutterstock

Výhodu má ten, kdo „kváskuje“. Stačí mít doma celozrnnou žitnou mouku a další mouky vhodné k pečení chleba. U pečení chleba se mi osvědčil tento postup: těsto zadělám večer a nechám ho kynout přes noc.

Potřebujete: hrníček rozkvasu (který jste nechali kvasit 12 hodin), tři hrníčky vody, sůl, semínka, mouku – tolik, aby vzniklo těsto chlebové konzistence. Po uhnětení vložte hned do formy a nechte kynout přes noc. Ráno vložte do horké trouby a upečte. Není nad to vzbudit rodinu vůní čerstvě upečeného chleba.

Moc rádi máme i ciabatty.

Nejvítanějším kváskovým pečivem jsou u nás špaldové máslové rohlíčky:

240 g rozběhnutého kvásku, 380 g špaldové mouky celozrnné hladké, 210 ml vody, 90 g rozpuštěného másla, 10 g soli. Vypracujte těsto, hned vyválejte a vytvarujte rohlíčky. Nechte kynout 3–4 hodiny na plechu vyloženém pečicím papírem a pečte na 220 °C 10–15 minut.

Pokud nemáte s pečením kváskového pečiva zkušenosti a ani se na to momentálně „necítíte“, udělejte si focacciu (slaný kynutý koláč) z klasického kynutého těsta. Peču buď bochánky, nebo těsto „natáhnu“ na celý plech.

Novinkou je u nás velmi chutný Zaježovský chléb:

1 kg hladké mouky, 2 hrníčky celozrnné mouky, 1 polévková lžíce soli, 1 kostka droždí, kmín, semínka. Vypracujte řidší těsto a nechte ho kynout 2 hodiny. Pak znovu propracujte a rozdělte na bochníky, které položíte na  plech vymazaný  olejem  nebo  vyložený  pečicím papírem. Nechte ještě chvíli kynout  a  pečte  asi  hodinu na 200 °C.

Tento chléb je opravdu velmi chutný. Náš nejstarší po jeho ochutnání s nadšením řekl: „Konečně dobrý chléb!”

Výborný je i Hildegardin chléb, který je hutnější:

500 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté, ½ kostky droždí (nebo 1 balíček sušeného droždí), 2 čajové lžičky soli, 300 ml vody, kmín a fenykl. Vypracujte těsto, nechte kynout 1 hodinu, pak znovu vypracujte, vložte do formy na chléb, nechte kynout další hodinu. Pečte na 170 °C asi 45 minut. Do těsta můžete přidat semínka.

Užijte si chuť čerstvého pečiva i v době karantény!

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 8.3.2021 20:06

COPYRIGHT © 2010 - 2021 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze