Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Rychlé a zdravé večeře

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Možná to máte stejně, že se vám stále nedostává dostatek času, a tak vám snad přijde vhod několik mých oblíbených receptů, které jsou zdravé, chutné a hlavně rychlé. V některých receptech používám předem uvařené luštěniny. Jsou velmi zdravé a vhodné právě nyní v zimě, protože posilují dráhu ledvin a sleziny.

Ilustrační foto
Zdroj: Ing. Ludmila Pszczolková

Můžete samozřejmě použít i luštěniny z konzervy (tady bych doporučila spíše sterilované ve skle), ale doma uvařené jsou lepší a hlavně lépe stravitelné. Můžete si je uvařit večer a použít druhý den k večeři, ale také si můžete vyrobit „domácí konzervu“. Je to totiž velmi snadné (viz článek „Jak správně uvařit a uchovat luštěniny“).

Chorizo s vejcem a fazolemi

Na oleji 2 minuty společně restujte na kolečka nakrájené chorizo a jarní cibulku. Přidejte konzervovaná rajčata a předem uvařené fazole, provařte pod poklicí asi 1 minutu. Pak udělejte do směsi důlky (podle počtu strávníků), do důlku rozklepněte vajíčko, posypejte parmezánem a přiklopte poklicí na 5 minut.

Pita s cizrnou

Uvařenou cizrnu prohřívejte 5 minut v hrnci. Mezitím na oleji v hlubší pánvi orestujte nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek, přidejte tempeh nebo tofu (pokud nemáte rádi sóju, nemusíte dávat), posypte římským kmínem, mletou paprikou nebo kari a restujte půl minuty. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a prohřátou cizrnu. Opékejte max. 5 minut, dokud mrkev nezměkne. Odstavte a přidejte zelenou petrželku, citrónovou šťávu a sůl, pepř podle chuti. Směsí naplňte pita chleby.

Kari s čočkou

Na pánvi opečte nakrájenou cibuli a cuketu na čtvrtkolečka, přidejte kari pastu nebo lžičku kari koření, restujte půl minuty. Přidejte konzervovaná rajčata a předem uvařenou čočku. Podávejte s rýží.

Pizza z tortilly

Vše, co máte na pizze rádi, naskládejte na tortillu a pečte 12 minut na 200 °C. Jako základ jsou výborné bio rajčatové omáčky z drogerie DM.

Tuňákovo-cuketové placičky (recept na 4 velké placky)

V míse smíchejte: 160 g tuňáka, 1 nastrouhanou cuketu, 80 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva (ideálně bezfosfátového) a 1 vejce. Vytvořte 4 větší placky tlusté jako karbanátky a smažte 3 minuty z každé strany. Já už dlouho řízky ani karbanátky na pánvi nesmažím – dělám je v troubě na 220 °C. Pečicí papír potřu olejem, řízky nebo karbanátky položím na pečicí papír, malinko pokapu olejem a dám do trouby. Po 8 až 12 minutách (podle tloušťky a druhu masa) karbanátky obrátím a dopeču.

Treska s rajčaty

Na oleji orestujte cibuli nebo jarní cibulku a římský kmín (stačí velmi krátce, necelou minutku), přidejte cuketu na čtvrtkolečka, cherry rajčata a restujte 2 minuty.
Zeleninu dejte stranou. Do pánve dejte plátky tresky a krátce orestujte z obou stran. Vraťte orestovanou zeleninu, přidejte 2–3 lžíce rajského protlaku, sůl a pepř, chvíli restujte, pak přidejte trochu vody a pod poklicí vařte. Asi za 3 minuty by měla být ryba hotová. Přidejte čerstvý nebo mražený a vymačkaný špenát, který necháte jen prohřát.

Plněné žampióny portobello (nebo obyčejné velké žampióny)

Osolené a opepřené hlavičky pečte 10 minut na 190 °C. Mezitím na oleji orestujte cibuli nebo jarní cibulku, česnek a tempeh (kvalitní šunku na kostičky nebo kuřecí maso) cca 3 minuty. Přidejte špenát, přiklopte a duste cca 3 minuty. Sundejte z plotny, přidejte strouhaný sýr (čedar, pecorino, parmezán), sůl podle chuti a slanosti sýra, pepř. Směsí naplňte hlavičky žampiónů, nahoru můžete dát poloviny cherry rajčátek, pokapejte olivovým olejem a pečte 8–10 minut.

Polévka z červené čočky s kari

Ve velkém hrnci, který používáte na vaření polévky, osmahněte na oleji nejdřív cibuli, pak přidejte nastrouhanou mrkev, kari a mletý kmín (nemusí být). Jakmile začne koření vonět, přidejte propláchnutou červenou čočku (na 1 litr polévky stačí 200 g suché čočky), krájená rajčata (v létě čerstvá, v zimě konzervovaná), bobkový list a zalijte asi 1 litrem vývaru nebo vody. Nechte vařit cca 25 minut. Na závěr můžete přidat česnek utřený se solí a pepř a sůl podle chuti, případně oblíbené bylinky (koriandr, pažitku, klíčky).

Hustá cizrnovo-bramborová polévka

V hrnci na oleji orestujte cibuli (2 ks) nebo jarní cibulku nebo pórek a 500 g brambor na kostičky. Až změknou, přidejte nadrobno nasekaný česnek, mletou papriku a případně chilli. Jakmile se koření rozvoní, zalejte cca 1,5 litrem zeleninového vývaru nebo vody a přidejte 500 g uvařené cizrny. Vařte asi 10–15 minut, dochuťte solí, pepřem a lžičkou másla (nejlepší je máslo ghí – vždy dávejte až do hotové polévky). Polévka je výborná i rozmixovaná. Pokud můžete mléko, přidejte po uvaření smetanu.

Bramborový salát s červenou řepou

Řepu si upečte den předem – celou, neoloupanou, umytou řepu pokapejte olejem a pečte dobře zabalenou v alobalu 2 hodiny na 200 °C. Po upečení nechte vychladnout a nakrájejte na větší kostičky (cca 1cm). Den předem si můžete uvařit i brambory, které pak nakrájíte na stejně velké kostky, smícháte s řepou a špenátem orestovaným na oleji s trochou česneku (nemusí být).
Všechny ingredience promíchejte a spojte zálivkou – může být z majonézy, kysané smetany nebo jen z oleje a hořčice – v zavařovací sklenici s víčkem důkladně protřepejte 1 lžíci vinného octa, 2 lžíce olivového oleje,1 lžíci dijonské hořčice (česká plnotučná se na tuto zálivku nehodí), sůl a čerstvě mletý pepř, dokud se nespojí.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 20.2.2020 06:59

COPYRIGHT © 2010 - 2020 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze