Navigace po stránce

Víte, že ...

Pampeliška (Taraxacum) obsahuje vitamin A. List pampelišky obsahuje více betakarotenu než mrkev, rovněž květ je bohatý na karotenoidy. Obsahuje i vitamin B, C a D, který vedle pampelišky obsahuje z rostlin už jen kopřiva, petržel, oves, avokádo a houby. Při dnešních pokusech prováděných v Japonsku a USA na myších bylo pozorováno, že pampeliška působí proti rakovině a má vliv na imunitu. Taraxacum je rovněž výborný homeopatický lék na žaludeční a žlučníkové záchvaty a na bolesti hlavy žaludečního původu. Doporučuje se na jaře k detoxikaci jater a žlučníku v ředění 5 CH 2x denně 5 granulí.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Jak správně uvařit a uchovat luštěniny

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Luštěniny rozhodně patří do zdravého jídelníčku. Obsahují velmi kvalitní bílkoviny, mnoho cenných minerálů, mají nízký glykemický index, zasytí a zahřejí. Jejich příprava není těžká, ale je vhodné dodržet několik pravidel, která zajistí lepší stravitelnost luštěnin a sníží problémy s možným nadýmáním. 

Ilustrační foto
Zdroj: Shutterstock

Luštěniny považuji za ideální alternativu masa. Má dcera chodí do školní jídelny, kde mají bohužel maso 4x týdně (nabízené sójové maso nepovažuji za zdravou náhradu masa), a tak přes týden maso skoro nikdy nevařím. Volím raději těstovinové saláty s fazolemi, zeleninové saláty s cizrnou, husté zeleninové polévky s čočkou nebo hrachem.
Luštěniny je nutné namáčet. Jeden den ale nestačí, nejlepší je namáčení dvoudenní. Během této doby je ale nutné vodu alespoň 2x vyměnit. Namočené luštěniny vaříme v nové vodě do bodu varu, necháme krátce 2–3 minuty provařit a vodu slejeme. V nové vodě pak vaříme doměkka s kořením (saturejka, majoránka). Solíme až těšně před dovařením. Během varu můžeme také přidat mořské řasy, které zlepšují stravitelnost.

Pokud se naučíte luštěniny do jídelníčku zařazovat, poradím vám, jak ušetřit čas a udělat si domácí luštěninové konzervy.

Uvařené horké luštěniny dejte do sklenice se závitem i s vodou, ve které se vařily. Důkladně zavřete, nechte vychladnout a pak uložte do lednice. Takové luštěniny vydrží v lednici zavřené týden. A až přijde jejich chvíle, můžete je použít do salátů, polévek nebo do některého z následujících receptů. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 7.6.2020 12:28

COPYRIGHT © 2010 - 2020 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze