Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Svet Homeopatie na sociálních sítích

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA

Jak správně uvařit a uchovat luštěniny

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Luštěniny rozhodně patří do zdravého jídelníčku. Obsahují velmi kvalitní bílkoviny, mnoho cenných minerálů, mají nízký glykemický index, zasytí a zahřejí. Jejich příprava není těžká, ale je vhodné dodržet několik pravidel, která zajistí lepší stravitelnost luštěnin a sníží problémy s možným nadýmáním. 

Ilustrační foto
Zdroj: Shutterstock

Luštěniny považuji za ideální alternativu masa. Má dcera chodí do školní jídelny, kde mají bohužel maso 4x týdně (nabízené sójové maso nepovažuji za zdravou náhradu masa), a tak přes týden maso skoro nikdy nevařím. Volím raději těstovinové saláty s fazolemi, zeleninové saláty s cizrnou, husté zeleninové polévky s čočkou nebo hrachem.
Luštěniny je nutné namáčet. Jeden den ale nestačí, nejlepší je namáčení dvoudenní. Během této doby je ale nutné vodu alespoň 2x vyměnit. Namočené luštěniny vaříme v nové vodě do bodu varu, necháme krátce 2–3 minuty provařit a vodu slejeme. V nové vodě pak vaříme doměkka s kořením (saturejka, majoránka). Solíme až těšně před dovařením. Během varu můžeme také přidat mořské řasy, které zlepšují stravitelnost.

Pokud se naučíte luštěniny do jídelníčku zařazovat, poradím vám, jak ušetřit čas a udělat si domácí luštěninové konzervy.

Uvařené horké luštěniny dejte do sklenice se závitem i s vodou, ve které se vařily. Důkladně zavřete, nechte vychladnout a pak uložte do lednice. Takové luštěniny vydrží v lednici zavřené týden. A až přijde jejich chvíle, můžete je použít do salátů, polévek nebo do některého z následujících receptů. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 22.5.2022 13:55

COPYRIGHT © 2010 - 2022 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze