Rychlé rady
Víte, že ...
Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Psychologie výživy
Autor: Lucie Nestrašilová
V lidském těle je vše vzájemně informačně propojeno. To věděli již naši předkové. V posledních letech se toto téma dostalo i do popředí zájmu vědecké veřejnosti. Svůj prostor dostávají obory jako psychosomatika, epigenetika, psychologie výživy, aj.. Poslední jmenovaná se zabývá studiem působení jednotlivých živin na lidskou psychiku a celkového vlivu stravy na vnitřní psychický život.

Zdroj: Shutterstock
„Často jím ve spěchu“, říká Pavla Kozbuchová, manažerka v telekomunikační společnosti. „Mám tolik pracovních povinností, že si nestíhám dojít na oběd více než dvakrát týdně. To si pak v naší kantýně koupím jen nějakou rychlovku v podobě bagety se šunkou nebo plněný croissant, sním ji ještě ve výtahu a i když vím, že se záhy dostaví tlak v žaludku, nejsem schopna si čas na klidný oběd najít.“
Cítíte se po obědě unaveni? Chce se vám po obědě spát? Může to být způsobeno tím, že obědváte moc rychle a váš organismus musí vynaložit spoustu energie na jeho zpracování.
K tomu abychom jídlo adekvátně zpracovali a vzali si z něj veškeré živiny, se potřebujeme se nacházet v tzv. parasympatickém módu. Pokud jsme ve stresu, naše tělo se brání, aby přežilo a trávení odsouvá na druhou kolej. A je jedno, jestli náš stres aktivoval nepříjemný telefonát, zprávy v televizi, nebo hromada nedokončených pracovních úkolů. Jakmile se stres aktivuje, schopnost trávení se snižuje.
Pozor na emoční jedení
„Vždycky, když sním tabulku čokolády, mám slastný pocit jen pár minut, pak přijdou výčitky. Pozitivní na tom ale je, že mě to často donutí, jít si zaběhat“, říká Andrea Moštáková, učitelka z mateřské školy. „Jenže práce s dětmi je o velké zodpovědnosti a i když mám svou práci ráda, přesto je pro mě velmi náročná a tak je často právě čokoláda mým mentálním zachráncem.“
Velkým problémem dnešní doby je i tzv. emoční jedení. Zajídání emocí trápí spoustu lidí, a to nejen žen, ale i mužů. Je to náš mechanismus zbavení se nepříjemných emocí a utíkání před stresem, který často vzniká už v dětství. Miminko se vždycky uklidní, když dostane napít mateřského mléka. Cítí se klidné, napojené na maminku, opečovávané a v bezpečí. Ve stresu máme často chutě na konkrétní jídla, která jsme měli rádi právě v dětství a snažíme se s nimi navodit pocit, že je všechno v pořádku, že jsme v bezpečí, stejně jako kdysi. V dětství, kdy bylo pro nás vše tak snadné, tato taktika fungovala, v dospělosti vám pomůže již jen na pár minut.
Tipy pro správné a klidné trávení:
- Odložte mobil, nečtěte noviny, nekoukejte na televizi.
- Věnujte se jídlu, vychutnejte si každé sousto.
- Jídlo důkladně kousejte a míchejte ho se slinami. Sliny pomáhají zvlhčovat, rozpouštět a rozkládat potravu. Čím déle zůstane sousto v ústech tím snazší je pro zbytek těla následné trávení. Tělu pak zůstává více energie na jiné činnosti. Důkladné kousání potravy dokáže také eliminovat případné nadýmání, plynatost a bolesti břicha.
- Pozor na žvýkání. Žvýkání ale samo o sobě stimuluje náš apetit a chceme tak jíst víc. Snažte se žvýkačky omezit a místo toho si dát horký čaj nebo jiný teplý nápoj. Ty vás také zklidní, a to bez negativních vedlejších efektů.
- Stres nezajídejte, běžte si raději ven zaběhat.
- Odměňujte se jinak než jídlem. Například kávou. Ne však vypitou před rozsvíceným monitorem počítače. Udělejte si kávu, kterou máte rádi, posaďte se do křesla a vychutnejte si každý její doušek.
- Omezte konzumaci bílého cukru a sladkostí. Váš inzulín vám za to poděkuje.
Možná se teď zamyslíte nad tím, že už i tak máte svůj život komplikovaný a nechcete si ho navíc komplikovat změnou svého stravování. Naštěstí i u stravy platí, že malé, ale zato pravidelně dodržované změny mohou v našem životě vyvolat velkou pozitivní odezvu a my se díky ní budeme cítit mnohem lépe. A o to jde především. Nakonec, drobné změny můžeme vždy dále prohlubovat.
Motto na závěr: „Nejsme jen to, co jíme, ale i kdy jíme.“
Poznámka redakce - Homeopatické rady naleznete např. v článku: "Také vás trápí funkční zažívací potíže?"
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích