Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Jaké potraviny při atopickém ekzému?

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Hned na úvod bych ráda uvedla to, co je na alergiích tak nepříjemné: není žádná potravina, která by byla vhodná pro každého. A naopak – žádná potravina není špatná a zakázaná. (Tady mám samozřejmě na mysli pouze potraviny přirozené, průmyslově nezpracované, žádné konzervy, polotovary, fastfoody apod.) 

Ilustrační foto
Zdroj: Shutterstock

Rozdíl v přístupu k potravinám je i v tom, zda je dítě ještě kojené, nebo ne. V prvním případě je třeba dietu nastavit u maminky, což maminky zvládají velmi dobře, a když vidí efekt, je to úplně bez problémů. Nikdy se mi nestalo, že bychom se kvůli alergii na potraviny dohodly na ukončení kojení. Vždy se nám podařilo najít potraviny, které dítěti momentálně nedělaly dobře a po jejichž vysazení se mohlo kojit vesele dál. Je to tak lepší, protože u alergického dítěte, i když to není přímo alergie na mléko (ať už na bílkovinu kravského mléka nebo na laktózu), je daleko těžší mateřské mléko nahradit. Kravské mléko se jako náhrada obvykle nehodí, protože ve většině případů alergii zhoršuje.

Výběr vhodných potravin není vůbec jednoduchý a seznam, který uvádím, je opravdu pouze orientační. Každá potravina v něm uvedená může alergii způsobit, nebo zhoršit. Je to jen o zkoušení. Vzhledem k tomu, že při své práci používám elektroakupunkturní testování potravin, mohu poměrně přesně určit, která potravina je vhodná a která ne, i když ani to není 100%. Organismus totiž reaguje na vše, co se kolem něj děje, a tak se alergie mění i během roku. Říkáme tomu zkřížené alergie a naštěstí se o nich začíná mluvit už i mezi alergology. (Pyly některých rostlin a stromů mají podobnou strukturu bílkovin jako některé potraviny – ty pak v době, kdy daná rostlina kvete, průběh alergických projevů zhoršují.)

Existuje ale několik obecných doporučení:

  • Pitný režim – děti většinou nemají problém s tím, že by pily málo, ale spíše s tím, co pijí. Nejlepší je obyčejná voda. Čím dříve se ji dítě naučí pít, tím lepší to pro něj bude.
  • Cukr – zhoršuje průběh všech alergií, jednoznačně. Je to jednoduché – pokud chcete, aby vaše dítě nemělo problémy s kůží, a vlastně problémy s imunitním systémem obecně, nedávejte mu klasické běžné sladkosti, nebo je dávejte s rozmyslem. Daleko lepší variantou jsou ovesné sušenky, sušené ovoce, domácí buchta (s menším množstvím cukru, než je v receptech, a částečně z celozrnné mouky), kvalitní čokoláda. Možností je hodně, jen je třeba pátrat. Je lepší koupit kvalitní sušenky ze špaldové mouky a z másla za 50 Kč, než dvoje přeslazené „čokoněco“ plné palmového tuku, barviv a leštidel za 25. Neučte děti být závislé na cukru a sladkostech. Dejte si tu práci a přečtěte si o tom, jak cukr škodí.
  • Bílá mouka – snažte se omezit běžné bílé pečivo na minimum. Není to o lepku, ale o bílé vymílané mouce. Naučte sebe i své dítě jíst obyčejný pšenično-žitný chléb, nebo ještě lépe žitný kváskový. Ostatní kupované pečivo je v drtivé většině případů zcela nevhodné. A nemá cenu mě přesvědčovat o opaku, rukama mi prošlo při testování tolik nejrůznějších pečených dobrot, že jsem si tím, co jsem napsala, opravdu jistá.
  • Pestrost jídelníčku – bylo by dobré pochopit, že dítě (ani dospělý) opravdu nepotřebuje mít v jednom jídle 15 různých chutí. Děti jsou v chutích velmi skromné a i my bychom se to měli naučit. I tady platí, že méně je někdy více. Například italská kuchyně je na tom postavená – několik ingrediencí a výsledkem je skvělé jídlo. Samozřejmě je pak na místě otázka kvality vstupních surovin.
  • Do ruky dejte malým dětem místo rohlíku křupky natural (rýžové, kukuřičné, jahelné a amarantové).

A teď už konečně k potencionálně vhodným potravinám – rozdělila jsem je do skupin.

  • Ovoce – hrušky, banány, švestky, hroznové víno (velmi důkladně omyté), jablko dušené a jen v případě, že v rodině nejsou alergie na pyly (podávat vždy až po odkvětu břízy), borůvky, žlutý meloun, vařená broskev (ne z konzervy), rynglový kompot, švestkový kompot, od 10 měsíců brusinky, černý rybíz, maliny, ostružiny. Ovoce vždy zpočátku vařené, pak až syrové.
  • Zelenina – cuketa, dýně hokkaido, máslová dýně, fenykl, zelené fazolky, kedluben, ředkvička dušená, bílá ředkev, pórek, zelený hrášek, červená řepa, pastinák, avokádo, batáty.
  • Přílohy = zavářky do polévek = snídaňové kaše – rýže (u starších dětí i natural), jáhly, pohanka, quinoa, ovesné vločky, celozrnný kuskus, slzovka, kroupy, špalda.
  • Luštěniny – nejméně alergizující je červená a černá čočka, potom fazole adzuki. Správně uvařené luštěniny jsou ale většinou velmi vhodné.
  • Maso: králík, bio nebo domácí kuře, bio nebo domácí krůta, bio nebo domácí hovězí.
  • U vajec je to velmi individuální, častější je alergie na bílek.

Mezi velmi časté alergeny patří: ryby (i tuňák), jablko, brambor, ořechy, semínka (zejména sezam), mrkev, celer, květák, rajčata.

Pokud si myslíte, že vám nebo vašemu dítěti některá potravina způsobuje alergii, doporučuji ji na 3 týdny zcela z jídelníčku vyloučit a pak znovu zařadit. Reakce se může projevit téměř okamžitě (zarudnutí tváří, kýchání, svědění očí nebo uší, otok rtů…), ale i později (neklid, špatný spánek, zhoršená koncentrace, zhoršená nálada, průjem, zácpa, ekzém, bolesti břicha…). Když je ale takových potravin více, je výše uvedená metoda dosti komplikovaná a pro maminky i stresující.

Přeji vám, abyste nemuseli alergii řešit u sebe ani u svých dětí, a pokud s ní setkáte, ať se u vás dlouho neohřeje!

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 12.11.2019 20:11

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze