Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Žlutý zázvor, nebo kurkuma?

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Říká se, že barvy na nás mají vliv. Tedy i podzimní listí by v nás mělo vyvolávat pocity. Červená symbolizuje oheň, dodává energii tolik chybějící v podzimních dnech. Oranžová vitalizuje a pomáhá pochopit a zvládnout emoce, podporuje schopnost aktivní komunikace. Hnědá dodává pocit stability a jistoty, je to barva přizpůsobivosti a reality. Žlutá je barva radosti, důvěry, štěstí, podporuje schopnost učit se, do života přináší lehkost a aktivitu. 

Ilustrační foto

A právě žluté je i jedno z nejpoužívanějších koření indické kuchyně. Je to kurkuma (harida). Má jméno barvy svítání, někdy se také nazývá žlutý zázvor.

Na lidský organismus má pozitivní účinky:

  • Je protizánětlivá – užívá se vnitřně i zevně.
  • Ničí bakterie.
  • Upravuje trávení (účinek zvýšíme přidáním černého pepře).
  • Povzbuzuje činnost jater a žlučníku.
  • Chrání před nemocemi srdce a cév.
  • Je skvělý detoxikant.
  • Dodává energii.
  • Zahřeje, rozproudí metabolismus, působí podobně jako zázvor či česnek.
  • Dezinfikuje rány a tlumí krvácení (v případě potřeby se na ránu nasype kurkumový prášek, nebo se použije pasta: 1 díl kurkumy a 2 díly vody).
  • Podporuje růst zdravých buněk po poranění.
  • Pomáhá v prevenci onkologických onemocnění.
  • Není drahá, je dostupná a jako koření jednoduše použitelná.

V kuchyni oceníme schopnost kurkumy napomáhat trávení luštěnin. Používá se k přípravě dalu (husté luštěninové jídlo – konzistenčně asi jako hodně hustá polévka nebo omáčka). Konkrétnější názvy jsou odvozeny od názvu luštěniny – mung dal (z mungo fazolek), chana dal (z cizrny), arhar dal (z hrachu) atd. Důležitou součástí každého z těchto pokrmů je právě kurkuma.

Nejznámější je asi mung dal.

Potřebujeme:
2 polévkové lžíce ghí (nebo másla či kvalitního oleje – například sezamového)
1 kávové lžičky černého hořčičného semínka
kari (anebo směs na mung dal)
koření asafoetida
1 menší čili papričku
půl hrsti čerstvého libečku
½ kávové lžičky kurkumy
sůl

Postup: Mungo fazolky opláchneme a namočíme aspoň na 2 hodiny. Na rozehřátém ghí pod pokličkou opražíme hořčičné semínko, dokud nezačne „praskat“. Nádobu sundáme z plamene, přisypeme rozkrájené čili papričky, asafoetidu a kari. Přidáme mungo, podlijeme asi litrem studené vody, osolíme a přidáme kurkumu. Pokud se tvoří pěna, sbíráme ji. Vaříme, dokud mungo nezměkne. Na úplný závěr lze dal dochutit jedním decilitrem jogurtu. Podáváme s tradičními indickými plackami nebo s jasmínovou rýží.

Žluté mlíčko

Potřebujeme:
250 ml neslazeného mléka (mandlového, kokosového, oříškového či kravského)
½ čajové lžičky mleté kurkumy
1 čajovou lžičku kokosového oleje
špetku pepře
med
špetku skořice

Postup: Koření i med přidáme do studeného nebo teplého mléka, rozmícháme a konzumujeme.

TIP: Kurkuma prý pomáhá bělit zuby a vyrábí se z ní také domácí ústní voda. Do nádoby s vodou zamíchejte 2 čajové lžičky kurkumy a dva kusy hřebíčku a povařte. Používá se jako běžná ústní voda. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalováučitelka, koordinátor sociálních sítí, autorka článků

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem, jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 16.12.2018 06:52

COPYRIGHT © 2010 - 2018 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze