Navigace po stránce

Víte, že ...

Pampeliška (Taraxacum) obsahuje vitamin A. List pampelišky obsahuje více betakarotenu než mrkev, rovněž květ je bohatý na karotenoidy. Obsahuje i vitamin B, C a D, který vedle pampelišky obsahuje z rostlin už jen kopřiva, petržel, oves, avokádo a houby. Při dnešních pokusech prováděných v Japonsku a USA na myších bylo pozorováno, že pampeliška působí proti rakovině a má vliv na imunitu. Taraxacum je rovněž výborný homeopatický lék na žaludeční a žlučníkové záchvaty a na bolesti hlavy žaludečního původu. Doporučuje se na jaře k detoxikaci jater a žlučníku v ředění 5 CH 2x denně 5 granulí.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Ideální večeře nejen v létě

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

I když jsou mými klienty převážně lidé s trávicími potížemi a s alergiemi, řeším občas i hubnutí. Přiznám se, že to není úplně můj šálek kávy – neumím totiž dotyčného správně vyhecovat. A také se neumím pak patřičně rozohnit nad tím, že neplní to, na čem jsme se domluvili. 

Ilustrační foto
Zdroj: Shutterstock

Vždy se snažím, aby lidé pochopili, že je nechci naučit „hubnoucí“ jídelníček, ale jídelníček „zdravý“. A hlavně, že to není jídelníček na období od určité váhy do váhy cílové. Protože, i když je jídelní plán nastavený a vypočítaný správně, ale obsahuje zákazy a příkazy, klient ho stejně jednou poruší, aby se odměnil (nejlépe za tu dřinu a odříkání).

S čím mají lidé asi nejčastěji problém, jsou večeře. Já mám dobrou zkušenost s luštěninami, zeleninovými saláty, dietním masem nebo rybou (pokud byl oběd bez masa). Máte-li luštěniny rádi a nedělají vám problémy (což může být způsobeno jejich přípravou nebo kombinacemi s jinými potravinami), určitě vyzkoušejte fazolovou polévku, kterou jsem pracovně nazvala jako italskou. V Itálii jsem se totiž setkala s výbornou mraženou zeleninou, která obsahovala i uvařené luštěniny nebo celá předvařená špaldová zrna. Takovou zeleninu stačí orestovat na oleji a máte vydatnou polévku, která obsahuje nejen zeleninu a vlákninu, ale také velmi kvalitní bílkoviny.

Můj recept je samozřejmě prostý a jednoduchý.

K luštěninám (tentokrát to byly velké bílé fazole) jsem přidala orestovanou zeleninu. Mám to štěstí, že je celá ze zahrádky – cibule, pórek, paprika, cuketa, rajčata, mrkev.

Velmi důležité je správné vaření luštěnin – namočené luštěniny propláchněte, zalijte novou vodou a uveďte do varu. Vařte několik minut, slijte a nalijte další vodu, ve které už vařte luštěniny do měkka. Solte až těsně před dovařením. Hned na začátku můžete přidat mořskou řasu pro lepší stravitelnost.

Zeleninu jsem na olivovém oleji restovala postupně v tomto pořadí: cibule na kostičky, mrkev na kolečka, paprika na proužky, cuketa na půlkolečka (u starší cukety odstraňte vnitřní část s tuhými semínky), pórek na kolečka a rajčata na kousky. Už na začátku jsem do pánve přihodila čerstvě utržený rozmarýn.

Pokud vám vadí, že je polévka příliš čirá, odeberte po uvaření vodu a trochu fazolí, rozmixujte vše ponorným mixérem a vraťte zpět do polévky. A bude jako zasmažená.

Já jsem si polévku dnes uvařila na oběd – stačí velká miska a honem zpátky do práce!

Přeji vám dobrou chuť a krásný zbytek léta. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 27.5.2019 06:11

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze