Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Máte trápení s bolestmi hlavy? A víte, že může souviset s jídlem?

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Mne naštěstí bolesti hlavy netrápí, ale mé klienty ano. Někteří z nich trpí „pouze“ bolestmi hlavy, jiní pak migrénami. Bolestí hlavy je dle Mezinárodní společnosti pro bolest hlavy více než 150 různých tipů. Mohou být způsobeny úrazem, poraněním krční páteře, intoxikací cigaretovým kouřem, nedostatkem spánku, kolísáním krevního tlaku, hormonálními výkyvy atd. Někdy trvá dlouho, než nemocný odhalí souvislosti, a někdy je bohužel nenajde nikdy.

Ilustrační foto

Některé publikace uvádějí, že až 80 % bolestí hlavy můžeme označit za tzv. žlučníkové. Já to mohu potvrdit. Žlučníková dráha podle čínské medicíny řídí správnou funkci vazů a šlach, zejména v oblasti ramen a šíje. Bolest hlavy často souvisí s horším prokrvením cév hlavy, což bývá způsobeno právě jejich zúžením v oblasti krční páteře. Tak lze zjednodušeně vysvětlit vztah žlučníku a bolestí hlavy (zejména bolesti v oblasti spánků)

A to už k jídlu logicky není příliš daleko, protože každý ví, že se žlučník podílí zejména na trávení tuků. Mezi potraviny, které mohou způsobit bolest hlavy, tedy patří tučná a kořeněná jídla, ale i česnek nebo hořčice. Tyto potraviny mohou žlučník zatížit. Na správnou funkci žlučníku má také příznivý vliv pravidelný režim jídla, tzn. menší porce 4–5x denně. Proto patří mezi potenciální spouštěče bolestí hlavy i hladovění a následné přejídání (ráno na snídani není čas, přes poledne stačí sušenka a večer jeden neví, kam dříve kousnout).

Významnou roli hraje u bolestí hlavy dehydratace. Ta je, jak jistě všichni víme, způsobená nedostatkem vody v organismu. Všude se o tom píše, všichni to dobře známe, ale přesto spousta z nás nedává tělu tolik tekutin, kolik je třeba. A kolik že je třeba? Záleží nejen na hmotnosti, ale i na aktivitě a okolní teplotě. Nejlepším indikátorem je barva moči – měla by být světle žlutá. Orientační doporučení je vypít 0,3 l tekutin na 10 kg hmotnosti. Nejlepší je čistá voda, případně ředěná čerstvá ovocná šťáva či slabý bylinkový čaj (meduňka, máta, list jahodníku nebo rybízu …).

Jsou ale nápoje, např. káva nebo alkohol, které dehydrataci způsobují, nebo ji zhoršují. Proto také nadměrné požívání alkoholu či kávy může bolest hlavy aktivovat.

Podobně je to se solí, protože příliš slané potraviny působí negativně na metabolismus vody. Vyloučení přesolených potravin (uzenin, sýrů, slaného pečiva apod.) je tedy v prevenci bolestí hlavy na jednom z prvních míst.

Na funkci cév hlavy má vliv rovněž glutamát sodný (způsobí jejich stažení). Neměli bychom na něj u hledání příčin bolestí hlavy zapomínat a měli bychom se snažit vyvarovat se všech instantních jídel, hotových kořenících směsí či jídel v tzv. fast foodech (i některé slané dobroty obsahují glutamátu spoustu!). I když se bolest projeví v tomto případě poměrně brzy po jídle (většinou je to do 30 minut), nemusí si to člověk uvědomit.

V neposlední řadě má na vznik bolestí hlavy vliv také psychika a stres. Lze to velmi jednoduše vysvětlit tím, že naše nervozita, netrpělivost a rozčilení působí negativně na dráhu žlučníku (termín cholerik pochází z řeckého „chole“ – tj. žluč). Tak až vám příště někdo bude chtít „pohnout žlučí“, pořádně si rozmyslete, zda vám za to například bolest hlavy stojí.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.10.2019 01:56

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze