Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Máta

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Kdo by neznal vůni máty! Čerstvá, chladivá, osvěžující… Tuto bylinku využívali už před 3000 lety staří Číňané ve formě oleje, Egypťané ji využívali jako koření. V Římě rozdrcenou mátu míchali s medem k osvěžení dechu (zejména po alkoholových orgiích). Ve starověkém Řecku si ženy připravovaly mátovou mast a natíraly ji na ztuhlá ramena a bolavé nohy. Sypala se také na místa odpočinku a pokoje – jako harmonizační bylinka.

Ilustrační foto

V lidovém léčitelství a fytoterapii je máta peprná oblíbená dodnes. Zajímavé je, že výsledky studií, které vysvětlují účinky máty peprné při nachlazení, jsou rozporné. Podle některých prací je léčivka v těchto případech zcela neúčinná. A naopak, podle studie známé německé komise pro výzkum léčivých rostlin je máta peprná velmi účinná v potlačování slizničního zduření a zánětů v horních dýchacích cestách.

Máta obsahuje silice s obsahem mentolu, třísloviny a hořčiny. Podává se při vyšším krevním tlaku, při žaludečních potížích, hysterii, chřipce, migréně, bušení srdce, bolestech zubů…

Používá se ve formě odvaru, nálevu, éterického oleje, masti i k aromatizaci jídla.

OBKLADY: potěší zejména ženy trpící opakovanými migrénami. Lžíci čerstvé máty zalijeme půl litrem vařící vody. Necháme louhovat a přikládáme na bolestivé místo.

OLEJ: je součástí léků proti překyselení žaludku, zubních past i zubních vod, kterým dodává příjemnou chuť, vůni a má dezinfekční účinky. Kvalitní éterický olej pomáhá i při nevolnosti různého původu i při migréně. Lze ho přidat i do domácí čokolády.

MAZÁNÍ: Vyrobte si mátovou mast z kokosového oleje a mátového oleje (roztopte kokosový olej a nakapejte několik kapek přírodního éterického oleje). Utišuje bolest, přináší pocit chladu, tlumí bolest svalů. Využijete ho i při začínající migréně – namažte si ho na spánky, čelo a záhlaví.

ČAJ: 1 polévkovou lžíci máty zalijte čtvrt litrem vařící vody, nechte louhovat a pijte několikrát denně. Čaj mírní křeče, předchází nadýmání, zmírňuje syndrom dráždivého tračníku. Mentol, který máta obsahuje, podporuje trávení a stimuluje odtok žluče. Pomáhá i při překyselení žaludku a pálení žáhy. Podle některých studií podporuje mentol obsažený v mátě peprné také rozpouštění žlučových kamenů.

ČOKOLÁDA: její příprava se moc líbí dětem. Stačí když ve vodní lázni rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu, přidáme do ní trochu nasekaných lístků čerstvé máty, nalijeme do formiček a necháme ztuhnout. Pro výraznější chuť můžeme přidat i kapku kvalitního éterického oleje.

SIRUP: Smíchejte med, podrcené lístky máty a citronovou šťávu, napěchujte do tmavé láhve a nechte v chladu stát. Skladujte v lednici. Používá se do vody v horkých letních dnech.

OMÁČKA: 50 g čerstvé máty, svazek čerstvého koriandru, 2 čili papričky bez semen, ½ lžičky soli, 2 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce bílého jogurtu rozmixujeme na hladkou pastu. Podáváme s indickými plackami.

UPOZORNĚNÍ: Pokud užíváte homeopatické léky, snižte (či úplně vynechejte) používání mátového oleje. Také se nedoporučuje jeho užívání u malých dětí, v těhotenství, při nízkém krevním tlaku a nemá se užívat dlouhodobě. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 14.10.2019 12:35

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze