Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Připravte se na jaro včas. Vyhněte se jarní únavě!

Autor: PharmDr. Jana Strieglerová

Dny se prodlužují, světla přibývá, sluníčko svítí častěji a už se pomalu začínáme těšit na jaro. Pojďme se tedy podívat na to, co můžeme pro sebe a své tělo v jarním období udělat.

Ilustrační foto
Zdroj: Shutterstock

V dřívějších dobách lidé v průběhu roku zažívali období hojnosti i nedostatku (neúroda, přírodní pohromy apod.). Ctili tradice a stravu přizpůsobovali lidovým zvykům (40 dnů půstu před Velikonocemi a půst před Vánoci) a také tomu, jaká byla úroda a jejich možnosti. Občas mám pocit, že v dnešní době máme hody každý den. Nikdy v historii lidstva nebylo tolik jídla a sladkostí, jako máme dnes.

Je prokázáno, že nejčastější příčiny nemocí jsou stres a stravovací návyky. Až 80 % financí ze zdravotnictví jde na léčbu chronických onemocnění, jejichž příčinou je nejčastěji sedavý způsob života, jídlo, stres a kouření. Chronické onemocnění se může rozvíjet mnoho (i desítky) let, z čehož vyplývá, že už v dětském věku se mohou rozvíjet návyky, které se pak v dospělosti mohou projevit jako chronické onemocnění.

Jaro je symbolem znovuzrození, přívalu nové energie, tvořivosti, vývoje a růstu. Elementem jara je dřevo. V rámci vývoje člověka je jaro obdobím nitroděložního vývoje, porodu a dětství. V rámci dne představuje ráno. Orgány jara jsou játra (příjem a zpracování energie) a žlučník. V jarním období je třeba tyto orgány stravou podporovat a čistit. Strava v období jara by měla být lehká a dobře stravitelná. Chuť jara je kyselá a ideální úprava stravy je napařování a krátké vaření.

Často se setkáváme s pojmem jarní únava. Pociťujeme ji jako nedostatek energie, únavu, malátnost až nezájem o dění kolem nás. Místo chuti vyrazit ven nebo s přáteli máme myšlenky zalézt do postele.

Příčiny jarní únavy:

  • nedostatek sluníčka v zimě (nedostatek vitamínu D – vede k rozvoji deprese),
  • nedostatek čerstvé stravy (enzymy, vitamíny, minerály, nadbytek masa a živočišné stravy),
  • málo pohybu (snížená aktivita srdečně-cévního systému).

Jak si poradit s jarní únavou? 

  • Pitný režim pijme více, než máme žízeň, a tak, aby barva moči byla jako voda, ne žlutá.
  • Strava bohatá na enzymy klíčky, kvašená zelenina pickles, lisované šťávy z ovoce a zeleniny hlavně červená řepa.
  • Zelené natě – vojtěška, řeřicha (pěstujeme doma za oknem – na vatě nebo v květináči).
  • Snížení živočišné stravy (maso, mléčné výrobky a vejce) na 23x týdně.
  • Pohyb na čerstvém vzduchu (procházky, nordic walking, kolo, běh...).
  • Spánek nejdůležitější je spát dostatek hodin do půlnoci – to je nejhlubší fáze spánku. Je lepší jít brzy spát a dříve vstávat než naopak. Tělo je mnohem více zregenerované.
  • Klíčené potraviny – v klíčku je obrovský růstový potenciál, vysoký obsah enzymů, které podporují metabolismus, dodávají energii. Klíčením se obsah živin, vitaminů a enzymů násobí. Klíčíme čočku, pohanku, mungo, vojtešku alfalfa, řeřichu apod. Klíčíme ve tmě a pak uchováváme v lednici (zastaví se růst klíčků). Pozor na plísně – 2x denně proplachovat!
  • Zelené natě volně rostoucích bylin – obsahují důležité fytochemikálie, vitamíny, antioxidanty a měly by se na jaře stát součástí našich každodenních stravovacích návyků. Sbíráme mladé lístky kopřiv, sedmikrásek, pampelišek, jitrocele, kostivalu, medvědí česnek. Nejlepší je jíst je přímo za čerstva – posekáme a sypeme na jakékoli jídlo (polévka, rizoto, pomazánky,...). Můžeme hrst mladých natí prolisovat s ovocem a zeleninou do čerstvého freshe nebo rozmixovat do smoothie.
  • Kopřivová očistná kůra – obsahuje velké množství železa a podporuje krvetvorbu. Hrst mladých kopřiv rozmixujeme s vodou (0,20,5 l dle chuti: někdo má rád zředěné, nebo naopak koncentrovanější). Výslednou zelenou kaši přecedíme přes plátno nebo sítko a zelenou vodu hned pijeme. Pokud se nechá delší dobu stát, dochází k oxidaci. Tuto kůru užíváme maximálně 14 dní. Doporučená dávka pro dospělé je jedna sklenice denně. Kopřivový nápoj mohou pít i děti nebo těhotné ženy. U dětí dáváme menší množství – adekvátně věku.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

PharmDr. Jana Strieglerová

Autor: PharmDr. Jana StrieglerováFarmaceutka, homeopatka, výživová poradkyně

Od dětství jsem tíhla k přírodě. Jako studentka střední zdravotnické školy jsem si v nemocnici často kladla otázku, jak je možné, že někteří lidé jsou nemocní a jiní zase zdraví. Brzy jsem si uvědomila, že každý je za svůj život a své zdraví zodpovědný. Že jsme prostě takoví, jaký život žijeme, jak jíme, myslíme, jak se hýbeme. Později, jako studentka farmaceutické fakulty jsem dospěla k názoru, že nechci jít cestou chemie a synteticky vyráběných látek. Jsem tedy na cestě přírodního způsobu života, zdravého stravování a přírodní léčby a velmi vděčím náhodě, která mě přivedla k homeopatii. Díky homeopatii je život můj i mojí rodiny mnohem pestřejší, protože když jsme zdraví, můžeme si ho daleko více užívat. Touha po rozšiřování si obzorů přírodní léčby mě dovedla ke studiu výživy. Ráda své zkušenosti s homeopatií předávám dál a homeopatika používám v lékárně i ve své praxi výživového poradce.

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 19.4.2019 20:28

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze