Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Svet Homeopatie na sociálních sítích

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Šnekový lis vs. odstředivý odšťavňovač

Autor: PharmDr. Jana Strieglerová

Čerstvě vylisovaná šťáva z ovoce a zeleniny je pro letní měsíce báječné osvěžení a zpestření jídelníčku. Šťáva je bohatá na vitaminy, enzymy, minerály, vlákninu a fytolátky. Vše je čerstvé a rychle připravené. Pokud ještě nejste vlastníkem žádného přístroje na odšťavňování, můžete si na trhu vybrat ze dvou druhů – šnekový a odstředivý...

Ilustrační foto
Zdroj: Lucie Nestrašilová

S kamarádkou jsme před rokem udělaly pokus. Postavily jsme vedle sebe oba odšťavňovače a ve stejný čas lisovaly stejné druhy ovoce a zeleniny. Pak jsme hodnotily a zde jsou výsledky našeho pozorování a ochutnávání.

  • Šnekový lis: výsledná šťáva obsahuje větší množství vlákniny, lisování trvá déle. Tím, že šnek není kovový, ale plastový, nedochází tak rychle k oxidaci šťávy. Po ochutnání se nám zdála šťáva ze šnekového lisu lahodnější a měla delší dobu stálou barvu (pozdější nástup oxidace). Náročnější údržba – horní část lisu je nutné celou rozložit a umýt. Je to velmi tichý přístroj, nedělá hluk. Může se lisovat ovoce se slupkou i jádřincem, nikdy se mi nestalo, že by se síto ucpalo. Je dražší než rotační.
  • Rotační odšťavňovač: celý proces trvá kratší dobu, odšťavnění je opravdu velmi rychlé. Je třeba vynaložit velkou sílu v pažích na protlačení – obzvláště tvrdá zelenina (mrkev, červená řepa). Přístroj je velmi hlučný. Jeho údržba je rychlejší. Šťáva rychleji oxiduje (síto přes které se protláčí je kovové). Pokud se odšťavňuje více ovoce se slupkou (jablka), tak se malé otvory v sítku brzy ucpou a síto je nutné vyndat a vymýt. Jádřinec je třeba vykrojit. Dá se pořídit za velmi nízkou cenu.

My jsme si do naší domácnosti koupili šnekový lis a i když je jeho pořizovací cena mnohem vyšší, nikdy jsem toho nelitovala. Šťáva z něj má velmi vysokou kvalitu. Nejlepší je konzumovat ji přímo čerstvou, ale pokud máte vakuovou nádobu, v lednici vydrží čerstvá celý den.

Moje rodina si brzy zvykla, že každé ráno pijeme čerstvou šťávičku. Je to takový příjemný startér. Rozhodně doporučuji pít ji na lačno. Pro dospělého je vhodná jednorázová dávka 200 ml, pro děti 100 ml nebo i méně, dle věku. Čerstvou šťávu je dobré pít pomalu, aby trávicí trakt vše dobře zpracoval, je to tedy vhodná příležitost se na chvíli zastavit a opravdu si nápoj vychutnat.

K lisování je vhodné jak ovoce, tak zelenina. Lisovat se dá téměř všechno, nadzemní i podzemní části. Vřele doporučuji kombinovat ovoce se zeleninou. Ovoce obsahuje velké množství jednoduchých cukrů (fruktózu) a zelenina to hezky upravuje a harmonizuje, aby nebyl výsledný nápoj tak sladký.

Naše oblíbené kombinace:

  • mrkev, jablka, červená řepa
  • mrkev, jablka, červená řepa, pomeranč
  • mrkev, jablka, červená řepa, okurek, kedluben
  • hrušky, jablka, mrkev, červená řepa
  • řapíkatý celer, červená řepa, mrkev, jablka

Prolisovat můžete i naklíčené mungo fazolky, obsahují hodně bílkovin.

Hodně měkké a vodnaté ovoce (broskev, meloun, meruňky, banán) nelisuji. Je z toho zbytečně velký odpad. To raději rozmixuji a udělám tak smootie. Některé typy šnekových lisů mají i funkci na výrobu smoothie.

Co nám do života čerstvé šťávy přinesly?

  • více kreativity a můj malý ranní lisovací rituál
  • velmi dobrý pocit, že děti i my dospělí takto konzumujeme větší množství ovoce i zeleniny (v celku bysme toho tolik nesnědli)
  • ráno se po šťávě cítíme lépe nastartovaní na nový den
  • výsledný odpad (vylisované zbytky vlákniny a slupek) se dají použít například do buchet, muffinů, a když nepečeme, tak na kompost.

Přeji vám příjemné a tvořivé odšťavňování:-) 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

PharmDr. Jana Strieglerová

Autor: PharmDr. Jana StrieglerováFarmaceutka, homeopatka, výživová poradkyně

Od dětství jsem tíhla k přírodě. Jako studentka střední zdravotnické školy jsem si v nemocnici často kladla otázku, jak je možné, že někteří lidé jsou nemocní a jiní zase zdraví. Brzy jsem si uvědomila, že každý je za svůj život a své zdraví zodpovědný. Že jsme prostě takoví, jaký život žijeme, jak jíme, myslíme, jak se hýbeme. Později, jako studentka farmaceutické fakulty jsem dospěla k názoru, že nechci jít cestou chemie a synteticky vyráběných látek. Jsem tedy na cestě přírodního způsobu života, zdravého stravování a přírodní léčby a velmi vděčím náhodě, která mě přivedla k homeopatii. Díky homeopatii je život můj i mojí rodiny mnohem pestřejší, protože když jsme zdraví, můžeme si ho daleko více užívat. Touha po rozšiřování si obzorů přírodní léčby mě dovedla ke studiu výživy. Ráda své zkušenosti s homeopatií předávám dál a homeopatika používám v lékárně i ve své praxi výživového poradce.

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 27.9.2021 09:39

COPYRIGHT © 2010 - 2021 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze