Rychlé rady
Víte, že ...
Pampeliška (Taraxacum) obsahuje vitamin A. List pampelišky obsahuje více betakarotenu než mrkev, rovněž květ je bohatý na karotenoidy. Obsahuje i vitamin B, C a D, který vedle pampelišky obsahuje z rostlin už jen kopřiva, petržel, oves, avokádo a houby. Při dnešních pokusech prováděných v Japonsku a USA na myších bylo pozorováno, že pampeliška působí proti rakovině a má vliv na imunitu. Taraxacum je rovněž výborný homeopatický lék na žaludeční a žlučníkové záchvaty a na bolesti hlavy žaludečního původu. Doporučuje se na jaře k detoxikaci jater a žlučníku v ředění 5 CH 2x denně 5 granulí.
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Šnekový lis vs. odstředivý odšťavňovač
Autor: PharmDr. Jana Strieglerová
Čerstvě vylisovaná šťáva z ovoce a zeleniny je pro letní měsíce báječné osvěžení a zpestření jídelníčku. Šťáva je bohatá na vitaminy, enzymy, minerály, vlákninu a fytolátky. Vše je čerstvé a rychle připravené. Pokud ještě nejste vlastníkem žádného přístroje na odšťavňování, můžete si na trhu vybrat ze dvou druhů – šnekový a odstředivý...

Zdroj: Lucie Nestrašilová
S kamarádkou jsme před rokem udělaly pokus. Postavily jsme vedle sebe oba odšťavňovače a ve stejný čas lisovaly stejné druhy ovoce a zeleniny. Pak jsme hodnotily a zde jsou výsledky našeho pozorování a ochutnávání.
- Šnekový lis: výsledná šťáva obsahuje větší množství vlákniny, lisování trvá déle. Tím, že šnek není kovový, ale plastový, nedochází tak rychle k oxidaci šťávy. Po ochutnání se nám zdála šťáva ze šnekového lisu lahodnější a měla delší dobu stálou barvu (pozdější nástup oxidace). Náročnější údržba – horní část lisu je nutné celou rozložit a umýt. Je to velmi tichý přístroj, nedělá hluk. Může se lisovat ovoce se slupkou i jádřincem, nikdy se mi nestalo, že by se síto ucpalo. Je dražší než rotační.
- Rotační odšťavňovač: celý proces trvá kratší dobu, odšťavnění je opravdu velmi rychlé. Je třeba vynaložit velkou sílu v pažích na protlačení – obzvláště tvrdá zelenina (mrkev, červená řepa). Přístroj je velmi hlučný. Jeho údržba je rychlejší. Šťáva rychleji oxiduje (síto přes které se protláčí je kovové). Pokud se odšťavňuje více ovoce se slupkou (jablka), tak se malé otvory v sítku brzy ucpou a síto je nutné vyndat a vymýt. Jádřinec je třeba vykrojit. Dá se pořídit za velmi nízkou cenu.
My jsme si do naší domácnosti koupili šnekový lis a i když je jeho pořizovací cena mnohem vyšší, nikdy jsem toho nelitovala. Šťáva z něj má velmi vysokou kvalitu. Nejlepší je konzumovat ji přímo čerstvou, ale pokud máte vakuovou nádobu, v lednici vydrží čerstvá celý den.
Moje rodina si brzy zvykla, že každé ráno pijeme čerstvou šťávičku. Je to takový příjemný startér. Rozhodně doporučuji pít ji na lačno. Pro dospělého je vhodná jednorázová dávka 200 ml, pro děti 100 ml nebo i méně, dle věku. Čerstvou šťávu je dobré pít pomalu, aby trávicí trakt vše dobře zpracoval, je to tedy vhodná příležitost se na chvíli zastavit a opravdu si nápoj vychutnat.
K lisování je vhodné jak ovoce, tak zelenina. Lisovat se dá téměř všechno, nadzemní i podzemní části. Vřele doporučuji kombinovat ovoce se zeleninou. Ovoce obsahuje velké množství jednoduchých cukrů (fruktózu) a zelenina to hezky upravuje a harmonizuje, aby nebyl výsledný nápoj tak sladký.
Naše oblíbené kombinace:
- mrkev, jablka, červená řepa
- mrkev, jablka, červená řepa, pomeranč
- mrkev, jablka, červená řepa, okurek, kedluben
- hrušky, jablka, mrkev, červená řepa
- řapíkatý celer, červená řepa, mrkev, jablka
Prolisovat můžete i naklíčené mungo fazolky, obsahují hodně bílkovin.
Hodně měkké a vodnaté ovoce (broskev, meloun, meruňky, banán) nelisuji. Je z toho zbytečně velký odpad. To raději rozmixuji a udělám tak smootie. Některé typy šnekových lisů mají i funkci na výrobu smoothie.
Co nám do života čerstvé šťávy přinesly?
- více kreativity a můj malý ranní lisovací rituál
- velmi dobrý pocit, že děti i my dospělí takto konzumujeme větší množství ovoce i zeleniny (v celku bysme toho tolik nesnědli)
- ráno se po šťávě cítíme lépe nastartovaní na nový den
- výsledný odpad (vylisované zbytky vlákniny a slupek) se dají použít například do buchet, muffinů, a když nepečeme, tak na kompost.
Přeji vám příjemné a tvořivé odšťavňování:-)
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích