Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Svet Homeopatie na sociálních sítích

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA

Dejme si jahody!

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Jedinečná chuť předurčuje jahody k tomu, aby se staly nejoblíbenějším kouskem ovocného talíře. Možná tomu dopomáhá i fakt, že sezóna jahod netrvá moc dlouho a my se ze šťavnatých a voňavých plodů můžeme radovat jen několik týdnů. Pokud tedy nebereme vážně nabídku supermarketů nabízejících i v zimě jahody, jejichž chuť se nedá odlišit od zimních paprik, ředkviček a dalších pokusů vyhovět všem rozmarům rozmazlené evropské civilizace.

Ilustrační foto
Zdroj: Mgr. Andrea Dovalová

Jahody obsahují karoteny, třísloviny, kyselinu listovou, vitamín C, velké množství manganu, vápník, železo, fosfor, draslík, sodík, měď, vitamín E nebo vitamín B6. Čerstvé a zralé jahody bylináři doporučují na posílení srdce a nervů, při překyselení žaludku, při dně a revmatismu. Jahody pomáhají proti žlučovým i ledvinovým kamenům.

Jahody dozrávají v pravou chvíli – na konci školního roku bývají děti vyčerpané (rodiče také!) a proti únavě a malátnosti můžeme nasadit léčbu pravidelnou konzumací jahod. Myslím, že tomuto léčebnému postupu se děti ani dospělí nebudou bránit. Zpozornět by měly zejména anemické ženy, trpící dlouhou a silnou menstruací – jahody podporují krvetvorbu! Jahodová kůra je vhodná i k detoxikaci organismu a k posílení imunitního systému. A o jahodách se také říká, že podporují libido.

Nejjednodušším a snad i tím nejzdravějším způsobem konzumace je ten, kdy jahody jednoduše umyjeme a ještě syrové, neupravené sníme. K inspiraci nabízím několik našich oblíbených jídel.

  • Jahodová snídaně

Do misky nabereme jogurt, posypeme trochou jemných ovesných vloček, nezapomeneme na špetku skořice, přidáme nakrájené jahody a zalijeme trochou medu, javorového sirupu nebo domácího pampeliškového medu.

  • Jahodový štrúdl

Z 250 g celozrnné, jemně mleté špaldové mouky, trochy soli, 1 polévkové lžíce octa, 2 polévkových lžic slunečnicového oleje a 100 ml vlažné vody vypracujeme polotuhé těsto. Rozdělíme ho na 4 části, každou vyválíme na plát délky plechu, posypeme mákem (nebo ořechy), jahodami, cukrem a po celé délce nalijeme trochu oleje (asi 1 polévkovou lžíci). Těsto srolujeme a položíme na plech vymazaný olejem (nebo vyložený pečícím papírem). Pečeme na 200 °C, dokud štrúdl není na vrchu nahnědlý.

  • Jahodové frappé

Půl litru mandlového mléka umixujeme s 250 g jahod a podle chuti dosladíme. Podáváme s lístkem máty. Pokud si chceme připravit zmrzlinku, frappé rozdělíme do kelímků (nanukovačů) a necháme zamrazit.

  • Jahodový agar

Jahody povaříme, osladíme, přidáme agar v poměru 2 čajové lžičky na 3 dl tekutiny (povařených jahod). Pomalu přivedeme k varu a necháme chvíli stydnout. Nalijeme do misky a počkáme, až „želatina“ ztuhne. Poté můžeme misku vyklopit a případně ozdobit šlehačkou a čerstvými jahodami.

  • Osvěžující „ledový“ čaj

Tento lahodný nápoj se hodí v obzvlášť horkých dnech. Uvaříme zelený čaj, přidáme čerstvé listy máty a očištěné jahody. Vše rozmixujeme a podle chuti dosladíme. Pokud chceme připravit výživnější nápoj, přidáme i chia semínka. Čaj servírujeme s ledem ve vysokých sklenicích a ozdobíme jej mátou a čerstvou jahodou.

  • Muffiny

2 hrnky celozrnné mouky, 0,5 hrnku cukru, 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku, špetka soli, 1 hrnek rostlinného mléka (možná trochu víc, záleží na bobtnavosti mouky), 1 dl oleje, bourbon vanilka, 1 hrnek nasekaných jahod. Připravíme těsto – jahody přidáváme nakonec. Těstem naplníme košíčky a pečeme na 190 °C asi 20 minut.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 26.11.2022 13:50

COPYRIGHT © 2010 - 2022 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze