Rychlé rady
Víte, že ...
Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Jahůdkové pusy červené
Autor: Magdaléna Dobromila Staňková
Jahodník je jednou z rostlin zasvěcených panně Marii, což vypovídá i o jeho méně známém použití jako léčivé rostliny pro ženy. Jahodník je u nás hojně rozšířená bylinka rostoucí na slunných stráních a pasekách, v lesích a u cest, na jaře kvete drobnými bílými kvítky a voňavé červené plody dozrávají v červnu a červenci. Planě rostoucí druhy jahodníků jsou vytrvalé nízké rostlinky s trojdílnými lístky a s oddenky, kromě jahod lesních sbíráme také plody jahodníku většího – „truskavce“ a jahodníku chlumního, ten se lidově nazývá „trávnice a praskačka“ – zralá jahoda při utržení z kalichu vydá praskavý zvuk. Drobné lesní jahůdky svou intenzivní vůní i chutí předčí velké jahody zahradní. S příchodem léta a prázdnin přeji všem pusy veselé od úsměvů a od jahod červené…

Zdroj: Magdalena Dobromila Staňková
Jahodník obecný
Jahodník má účinek močopudný, pomáhá při infekčních průjmech, pročišťuje krev, podporuje činnost jater, snižuje krevní tlak, plody se využívají při léčbě revmatismu a chudokrevnosti. Jahodník zmírňuje trávicí potíže a posiluje imunitu. Děti milují jahody, ale všeho s mírou platí i při mlsání tohoto ovoce. Pozor na přehnanou konzumaci lákavých velikých zahradních jahod v období jejich sklizně, může vyvolat u dětí alergickou reakci. Také dovážené jahody v zimě není vhodné jíst, bývají chemicky ošetřené a zbytečně náš organismus ochlazují. Pro zdraví naše i dětí je nejlepší jíst domácí druhy sezónního ovoce a zeleniny v době kdy dozrává.
Pro ženy, těhotné, kojící maminky a děti
Pro naše chudší předky bylo sbírání lesních plodů a hub vždy vítaným zpestřením jídelníčku. Pro nás může být výlet do lesa duchovním obohacením z blízkosti přírody a z čistého vzduchu a ještě si nasbíráme lístky jahodníku, maliníku a ostružiníku na domácí lesní čaj. Ten si můžeme připravit i čerstvý při pobytu v přírodě. Čaje z listů jahodníku, maliníku a černého rybízu jsou snadno dostupné a obsahují v malém množství rostlinné hormony, uplatní se proto i jako ženské byliny. Čaj z listů jahodníku se doporučuje mladým dívkám pro úpravu nepravidelného menstruačního cyklu. V kombinaci s listem maliníku, kontryhele a květy červeného jetele tento čaj může napomoci k úspěšnému otěhotnění. Těhotné ženy nosívaly v minulosti na břiše připevněný plátěný váček se sušeným listím lesního jahodníku, aby jim přinesl úlevu od těhotenských potíží. Podle starého zvyku maminky, které přišly o dítě, nejedly jahody, nechávaly je svým dětem v nebi.
Recepty pro zdraví i do kuchyně
- Lesní čaj pro dobrou pohodu (nálev): 2 díly listů lesního jahodníku + 1 díl maliníku + 1 díl ostružiníku + 1 díl jablečných slupek . Při přípravě lesního čaje přímo v přírodě přidáme pro chuť i plody malin, ostružin, jahod či borůvek. Listy můžeme použít čerstvé, sušené či fermentované. 1 lžíci směsi listů přelijeme 1 hrnkem vroucí vody a necháme louhovat 15 minut, scedíme a pijeme podle chuti až několikrát denně. Tento čaj je vhodný pro děti i těhotné a kojící matky k běžnému pití.
- Čaj (odvar) z listů jahodníku i s kořeny při chorobách jater a ledvin, při revmatismu, horečce, na čištění krve a uklidnění nervů, zevně na kloktání při zánětu v ústní dutině: 2 lžičky sušených listů na 1 hrnek vody povaříme 10 minut a necháme louhovat 15 minut, scedíme a pijeme 2 šálky denně.
- Osvěžující jahodový nápoj k svačině nejen pro děti - hrst malých lesních či měsíčních jahod rozmačkáme a dolijeme vodou do skleničky a ihned vypijeme. Chutná dětem, ale pomáhá i dospělým jako ozdravná jaterní kůra, když to náhodou přeženou s alkoholem a trpí kocovinou...
Pro zdraví duše
Své bytí slaď s radostí a láskou dávanou sobě, ale i druhým. Tvá slova nechť jsou plna medu, dokaž se o to, co máš rozdělit.
Kdy sbírat plody a listy jahodníku?
PLODY sbíráme u lesních jahod v červnu a u měsíčních po celé léto. Jahody, které nespotřebujeme ihned, můžeme zamrazit. Ve své současné biozahrádce pěstuji jen malé nenáročné jahody měsíční, které jsou skromné na prostor, nerozrůstají se tolik odnožemi a plodí vytrvale po celé léto drobné voňavé jahůdky. Jahůdkám svědčí lesní hrabanka nebo rašelina, slunné i stinné vlhké místo a dají se pěstovat i v květináči. Měsíční jahody se hodí i jako nízká obruba bylinkových záhonů.
V přírodě i v zahradě sbíráme LISTY lesních jahod na čaj od dubna do června a plody od června do září. Listy se sbírají v době květu nejlépe brzy ráno kolem 7 hodiny. Listy jahodníku se používají především ve směsi s podobně působícím listím malin i ostružin a jejich účinek se zesiluje úpravou zvanou „fermentace“, zvýrazní se tím chuťové vlastnosti i působení tříslovin. Čerstvě natrhané listy jahodníku, maliníku a ostružiníku necháme nejprve zavadnout na čistém prostěradle či utěrce 12–24 hodin. Pak je lehce převálíme kuchyňským válečkem, abychom narušili žilnatinu a aby listy pustily šťávu. Potom listy překryjeme další vrstvou látky, přes to igelitem a vše zatížíme po celé ploše (například kuchyňským válem). Listy se tak bez přístupu vzduchu zahřejí, zapaří a zčernají. Průběžně můžeme kontrolovat fermentaci nadzdvižením krytu, doba závisí na okolní teplotě. Pokud by se nám listy zdály moc horké, vyvětráme je nebo proces ukončíme dřív. Fermentace je hotova za 24 až 48 hodin. Odstraníme zatížení a vrchní vrstvy, provzdušníme a dosušíme.
Více o bylinkách se můžete dozvědět v knize „Bylinky pro děti a maminky“ a přímo od autorky článku M.D.Staňkové na jejích přednáškách a seminářích. www.bylinkypromaminky.blogspot.cz
Aktuální pozvánka
Čtvrtek, 23.6., 16.00 - 19.00 hodin
Kemp DRUSUS v Praze 5 Třebonicích
Bylinky svatojánské s M. Dobromilou a Andreou Popprovou pro rodiny s dětmi
Přijďte si s dětmi prožít kouzlo svatojánské noci se skřítky, společně si zazpívat, uvít věnečky z devatera kvítí a dozvědět se více o používání léčivých bylin. Pečení placek z těsta na ohni, bylinkové tvoření s hledáním pokladu pro děti na závěr. Exkurze do zahrádky s prodejem nové dětské knihy A.Popprové, knih o bylinkách a sazenic bylin. Přihlášky předem sms na: 775 690 806. mapu a spojení najdete na: www.kemppraha.blogspot.cz
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích