Rychlé rady
Víte, že ...
Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Mlsání plevele
Autor: Mgr. Andrea Dovalová
Také se vám opakovaně stává, že na jaře potřebujete „zelené“? Mám na mysli konzumaci zelených listů – medvědího česneku, salátu, špenátu, pampeliškových listů, rukoly… Informací o prospěšnosti těchto potravin máme všichni dost, ale někdy ani přemýšlet nemusíme a tělo si o to, co potřebuje, řekne samo.

Zdroj: Mgr. Andrea Dovalová
Vnímám to u sebe i našich holčiček, které když vidí salát, „musí“ ho sníst dřív, než všichni usedneme k jídlu. Naši kluci to mají trochu jinak, i když i u nich pozoruji, že na jaře sní zeleninu (i ovoce) bez zbytečných řečí.
Jistě jste si u malých dětí všimli, že rostlinky, které dobře znají, si na zahradě nebo na louce rády utrhnou a pak s požitkem žvýkají. Možná bychom se tomu měli také naučit!
Které bylinky nebo plevel jsou vhodné ke konzumaci?
- ŘEBŘÍČEK obecný – mladé lístky chutnají výborně v salátech. Býval součástí velikonoční zelené polévky, která se připravovala z devíti bylin, masa a ječných krupek nebo pohanky.
- KONTRYHEL obecný – konzumují se mladé lístky čerstvé i vařené. Přidejte ho nasekaný do slaného palačinkového těsta nebo do jogurtového bylinkového dipu.
- ČESNEK medvědí, viniční i pažitka – využití je známo všem: na chléb, do polévky, na brambory či do salátu.
- KOPŘIVA dvoudomá – konzumujeme ji spařenou horkou vodou. Hodí se do špenátu, krémové polévky i do nádivky.
- BRŠLICE kozí noha – vhodné jsou mladé lístky. Má výraznou chuť. Zkuste několik nasekaných lístků bršlice spolu s cibulkovou natí přidat do omelety.
- POPENEC břečťanovitý – má výraznou chuť, trochu pikantní. Kdysi se využíval jako koření – místo pepře. Připravte si z popencové natě bylinkové máslo.
- SEDMIKRÁSKA obecná – konzumují se mladé lístky v syrovém stavu i tepelně upravené. Lze z nich uvařit špenát. Květy se hodí do salátů i na zákusky. Ze sedmikrásek si zkuste připravit omáčku: Na oleji osmažte cibuli, česnek, mletý zázvor, chilli papričku, dochuťte solí a koriandrem. Zalijte smetanou, přiveďte k varu, přidejte kokos a shoyu. Na závěr přidejte 2 PL nasekané meduňky a 4 PL nakrájených sedmikrásek. Tato pikantní omáčka se podává ke grilované zelenině, sýru i rybám.
- ČEKANKA obecná – lístky jsou hořké, ale chutné. Používají se do salátů.
- PAMPELIŠKA lékařská i srstnatá – jí se syrové listy, jsou vhodné i do smoothie, či nasekané do pomazánky. Lze je použít i do vaření. Ze syrových listů, pečených brambor, česneku, trochy hořčice, oleje a citronové šťávy připravíte chutný salát k večeři.
- KOMONICE lékařská – konzumují se listy (v malém množství) a do vaření se k zelenině přidávají květy a semena.
- ZBĚHOVEC plazivý – mladé výhonky se přidávají do salátů.
- JITROCEL kopinatý – ke konzumaci jsou vhodné pouze mladé listy. Syrové je můžete přidat do pomazánky, do salátu nebo je lze použít i při vaření. Z jitrocelových listů lze připravit i sladký dezert – připravte si těstíčko z vanilkové Hrašky, obalujte v něm lístky a osmažte je. (Hrašku můžete nahradit těstíčkem z vajec, mouky a kypřícího prášku a osmažené lístky pak ochutit vanilkovým cukrem.)
- JETEL plazivý – jíst můžeme syrové listy nebo vařené květy.
- PODBĚL lékařský – konzumují se květní poupata syrová i vařená.
Samozřejmě si můžete všechny tyto bylinky nasbírat, nasušit a uskladnit na zimu, kdy využijete jejich léčivé účinky.
TIP: V posledních týdnech jsme si oblíbili „zelenou pomazánku“. Nasbírám asi hrst bylinek (pampeliškové listy, meduňku, jitrocelové lístky, šalvěj, česnekové lístky, koriandr), vhodím do mixéru spolu s rukolou a vařenou luštěninou (například bílou fazolí), dochutím shoyu, hořčicí, solí a libovolným kořením a rozmixuji do hladka. Je výborná na kváskovém chlebu i toastech.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích