Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Svet Homeopatie na sociálních sítích

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA

Mlsání plevele

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Také se vám opakovaně stává, že na jaře potřebujete „zelené“? Mám na mysli konzumaci zelených listů – medvědího česneku, salátu, špenátu, pampeliškových listů, rukoly… Informací o prospěšnosti těchto potravin máme všichni dost, ale někdy ani přemýšlet nemusíme a tělo si o to, co potřebuje, řekne samo.

Ilustrační foto
Zdroj: Mgr. Andrea Dovalová

Vnímám to u sebe i našich holčiček, které když vidí salát, „musí“ ho sníst dřív, než všichni usedneme k jídlu. Naši kluci to mají trochu jinak, i když i u nich pozoruji, že na jaře sní zeleninu (i ovoce) bez zbytečných řečí.

Jistě jste si u malých dětí všimli, že rostlinky, které dobře znají, si na zahradě nebo na louce rády utrhnou a pak s požitkem žvýkají. Možná bychom se tomu měli také naučit!

Které bylinky nebo plevel jsou vhodné ke konzumaci?

  • ŘEBŘÍČEK obecný – mladé lístky chutnají výborně v salátech. Býval součástí velikonoční zelené polévky, která se připravovala z devíti bylin, masa a ječných krupek nebo pohanky.
  • KONTRYHEL obecný – konzumují se mladé lístky čerstvé i vařené. Přidejte ho nasekaný do slaného palačinkového těsta nebo do jogurtového bylinkového dipu.
  • ČESNEK medvědí, viniční i pažitka – využití je známo všem: na chléb, do polévky, na brambory či do salátu.
  • KOPŘIVA dvoudomá – konzumujeme ji spařenou horkou vodou. Hodí se do špenátu, krémové polévky i do nádivky.
  • BRŠLICE kozí noha – vhodné jsou mladé lístky. Má výraznou chuť. Zkuste několik nasekaných lístků bršlice spolu s cibulkovou natí přidat do omelety.
  • POPENEC břečťanovitý – má výraznou chuť, trochu pikantní. Kdysi se využíval jako koření – místo pepře. Připravte si z popencové natě bylinkové máslo.
  • SEDMIKRÁSKA obecná – konzumují se mladé lístky v syrovém stavu i tepelně upravené. Lze z nich uvařit špenát. Květy se hodí do salátů i na zákusky. Ze sedmikrásek si zkuste připravit omáčku: Na oleji osmažte cibuli, česnek, mletý zázvor, chilli papričku, dochuťte solí a koriandrem. Zalijte smetanou, přiveďte k varu, přidejte kokos a shoyu. Na závěr přidejte 2 PL nasekané meduňky a 4 PL nakrájených sedmikrásek. Tato pikantní omáčka se podává ke grilované zelenině, sýru i rybám.
  • ČEKANKA obecná – lístky jsou hořké, ale chutné. Používají se do salátů.
  • PAMPELIŠKA lékařská i srstnatá – jí se syrové listy, jsou vhodné i do smoothie, či nasekané do pomazánky. Lze je použít i do vaření. Ze syrových listů, pečených brambor, česneku, trochy hořčice, oleje a citronové šťávy připravíte chutný salát k večeři.
  • KOMONICE lékařská – konzumují se listy (v malém množství) a do vaření se k zelenině přidávají květy a semena.
  • ZBĚHOVEC plazivý – mladé výhonky se přidávají do salátů.
  • JITROCEL kopinatý – ke konzumaci jsou vhodné pouze mladé listy. Syrové je můžete přidat do pomazánky, do salátu nebo je lze použít i při vaření. Z jitrocelových listů lze připravit i sladký dezert – připravte si těstíčko z vanilkové Hrašky, obalujte v něm lístky a osmažte je. (Hrašku můžete nahradit těstíčkem z vajec, mouky a kypřícího prášku a osmažené lístky pak ochutit vanilkovým cukrem.)
  • JETEL plazivý – jíst můžeme syrové listy nebo vařené květy.
  • PODBĚL lékařský – konzumují se květní poupata syrová i vařená.

Samozřejmě si můžete všechny tyto bylinky nasbírat, nasušit a uskladnit na zimu, kdy využijete jejich léčivé účinky.

TIP: V posledních týdnech jsme si oblíbili „zelenou pomazánku“. Nasbírám asi hrst bylinek (pampeliškové listy, meduňku, jitrocelové lístky, šalvěj, česnekové lístky, koriandr), vhodím do mixéru spolu s rukolou a vařenou luštěninou (například bílou fazolí), dochutím shoyu, hořčicí, solí a libovolným kořením a rozmixuji do hladka. Je výborná na kváskovém chlebu i toastech.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 30.6.2022 18:48

COPYRIGHT © 2010 - 2022 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze