Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Piškotové těsto bez vejce?

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Malé, nenápadné kuličky, které trochu chutnají po oříškách. Většina našich čtenářů CIZRNU (neboli římský hrách) důvěrně zná a připravuje z ní rozmanitá jídla. Její přínos pro naše zdraví je také v obecném povědomí..

Ilustrační foto
Zdroj: Mgr. Andrea Dovalová

Cizrna je jednou z nejkvalitnějších luštěnin. Je důležitá zejména pro vegetariány, malé děti i těhotné ženy. Obsahuje velké množství polysacharidů, bílkovin i vlákniny. Je výborným zdrojem lysinu – aminokyseliny, kterou si tělo neumí samo vyrobit. Lysin je důležitý při budování svalů, vstřebávání vápníku – pro lepší stavbu kostí, při hojení, pomáhá upravovat produkci hormonů, enzymů i protilátek.

Cizrna obsahuje také kyselinu linolovou – nenasycenou mastnou kyselinu, která pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Nezanedbatelný je i obsah železa a vápníku.

Pokud se nám nechce cizrnu namáčet a vařit, můžete ji koupit hotovou v obchodech se zdravou výživou. U nás doma se ale cizrna pravidelně namáčí a vaří v tlakovém hrnci. Máme ji rádi na různé způsoby – ze všech vede asi „paprikáš“ a cizrnová polévka na kyselo. Nedávno se ke mně dostala informace, že vodu, ve které cizrnu vaříme a vypadá jako bílek, jde vyšlehat a péct z ní dokonce i „bílkové“ pusinky bez bílků. To je jistě radostná zpráva pro všechny, kdo mají alergii na vaječný bílek.

Na pusinky zatím odvahu nemám, jedné známé se nepovedly, ale možná Velikonoce budou dobrou příležitostí na první „pusinkový pokus“.

Dnes jsem cizrnu vařila, Adámek si přál už zmíněný paprikáš (recept viz níže) a rozhodla jsem se využít vodu z ní trochu jinak. Vychladlou jsem ji našlehala a upekla dětem buchtu, která chutná podobně jako klasický piškot. Jen se po ní zaprášilo!

Potřebujeme:
250 ml vody z uvařené cizrny,
1 dl oleje,
asi 1 dl třtinového cukru (můžeme nahradit medem, sladem),
2 hrníčky jemně mleté špaldové mouky,
kypřící prášek bez fosfátů,
4 kapky kvalitní přírodní citronové silice,
vanilku,
asi 2,5–3 dl vody.

Postup:
V jedné misce smícháme suché ingredience a ve druhé misce našleháme cizrnovou vodu, až vypadá jako bílkový sníh. Postupně přidáme olej, do kterého jsme přikápli citronovou silici, a vodu. Pomalu přimícháme i „moukovou“ směs.

Upečeme na plechu vymazaném olejem a vysypaném kokosem při teplotě 200 °C. Vychladlou buchtu potřeme hořkou čokoládou.

Další variantou může být ovocná bublanina – těsto na plechu poklademe syrovým, nebo mraženým ovocem a pečeme jako klasickou bublaninu.

  • TIP: Z vařené cizrny si můžete třeba k večeři připravit paprikáš. Na olivovém oleji opečte čili papričku a žampiony, osolte, opepřete, přidejte uvařenou cizrnu a prolisovaný česnek, zasypte mletou červenou paprikou. Podle potřeby podlijte vodou. V závěru vaření zahustěte kukuřičnou moukou rozmíchanou v ovesné smetaně. Podávejte s vařenou rýží natural nebo těstovinami.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 9.8.2020 11:01

COPYRIGHT © 2010 - 2020 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze