Rychlé rady
Víte, že ...
Pampeliška (Taraxacum) obsahuje vitamin A. List pampelišky obsahuje více betakarotenu než mrkev, rovněž květ je bohatý na karotenoidy. Obsahuje i vitamin B, C a D, který vedle pampelišky obsahuje z rostlin už jen kopřiva, petržel, oves, avokádo a houby. Při dnešních pokusech prováděných v Japonsku a USA na myších bylo pozorováno, že pampeliška působí proti rakovině a má vliv na imunitu. Taraxacum je rovněž výborný homeopatický lék na žaludeční a žlučníkové záchvaty a na bolesti hlavy žaludečního původu. Doporučuje se na jaře k detoxikaci jater a žlučníku v ředění 5 CH 2x denně 5 granulí.
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Piškotové těsto bez vejce?
Autor: Mgr. Andrea Dovalová
Malé, nenápadné kuličky, které trochu chutnají po oříškách. Většina našich čtenářů CIZRNU (neboli římský hrách) důvěrně zná a připravuje z ní rozmanitá jídla. Její přínos pro naše zdraví je také v obecném povědomí..

Zdroj: Mgr. Andrea Dovalová
Cizrna je jednou z nejkvalitnějších luštěnin. Je důležitá zejména pro vegetariány, malé děti i těhotné ženy. Obsahuje velké množství polysacharidů, bílkovin i vlákniny. Je výborným zdrojem lysinu – aminokyseliny, kterou si tělo neumí samo vyrobit. Lysin je důležitý při budování svalů, vstřebávání vápníku – pro lepší stavbu kostí, při hojení, pomáhá upravovat produkci hormonů, enzymů i protilátek.
Cizrna obsahuje také kyselinu linolovou – nenasycenou mastnou kyselinu, která pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Nezanedbatelný je i obsah železa a vápníku.
Pokud se nám nechce cizrnu namáčet a vařit, můžete ji koupit hotovou v obchodech se zdravou výživou. U nás doma se ale cizrna pravidelně namáčí a vaří v tlakovém hrnci. Máme ji rádi na různé způsoby – ze všech vede asi „paprikáš“ a cizrnová polévka na kyselo. Nedávno se ke mně dostala informace, že vodu, ve které cizrnu vaříme a vypadá jako bílek, jde vyšlehat a péct z ní dokonce i „bílkové“ pusinky bez bílků. To je jistě radostná zpráva pro všechny, kdo mají alergii na vaječný bílek.
Na pusinky zatím odvahu nemám, jedné známé se nepovedly, ale možná Velikonoce budou dobrou příležitostí na první „pusinkový pokus“.
Dnes jsem cizrnu vařila, Adámek si přál už zmíněný paprikáš (recept viz níže) a rozhodla jsem se využít vodu z ní trochu jinak. Vychladlou jsem ji našlehala a upekla dětem buchtu, která chutná podobně jako klasický piškot. Jen se po ní zaprášilo!
Potřebujeme:
250 ml vody z uvařené cizrny,
1 dl oleje,
asi 1 dl třtinového cukru (můžeme nahradit medem, sladem),
2 hrníčky jemně mleté špaldové mouky,
kypřící prášek bez fosfátů,
4 kapky kvalitní přírodní citronové silice,
vanilku,
asi 2,5–3 dl vody.
Postup:
V jedné misce smícháme suché ingredience a ve druhé misce našleháme cizrnovou vodu, až vypadá jako bílkový sníh. Postupně přidáme olej, do kterého jsme přikápli citronovou silici, a vodu. Pomalu přimícháme i „moukovou“ směs.
Upečeme na plechu vymazaném olejem a vysypaném kokosem při teplotě 200 °C. Vychladlou buchtu potřeme hořkou čokoládou.
Další variantou může být ovocná bublanina – těsto na plechu poklademe syrovým, nebo mraženým ovocem a pečeme jako klasickou bublaninu.
- TIP: Z vařené cizrny si můžete třeba k večeři připravit paprikáš. Na olivovém oleji opečte čili papričku a žampiony, osolte, opepřete, přidejte uvařenou cizrnu a prolisovaný česnek, zasypte mletou červenou paprikou. Podle potřeby podlijte vodou. V závěru vaření zahustěte kukuřičnou moukou rozmíchanou v ovesné smetaně. Podávejte s vařenou rýží natural nebo těstovinami.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích