Rychlé rady
Víte, že ...
Pampeliška (Taraxacum) obsahuje vitamin A. List pampelišky obsahuje více betakarotenu než mrkev, rovněž květ je bohatý na karotenoidy. Obsahuje i vitamin B, C a D, který vedle pampelišky obsahuje z rostlin už jen kopřiva, petržel, oves, avokádo a houby. Při dnešních pokusech prováděných v Japonsku a USA na myších bylo pozorováno, že pampeliška působí proti rakovině a má vliv na imunitu. Taraxacum je rovněž výborný homeopatický lék na žaludeční a žlučníkové záchvaty a na bolesti hlavy žaludečního původu. Doporučuje se na jaře k detoxikaci jater a žlučníku v ředění 5 CH 2x denně 5 granulí.
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Klíčím, klíčíš, klíčíme...pro zdraví
Autor: Magdaléna Dobromila Staňková
V předjarním období si dopřejme přírodní „multivitamín s minerály“ jakým jsou naklíčená semena rostlin. Velikostí nepatrné semínko v sobě při klíčení skrývá obrovskou sílu, která ho dokáže přeměnit v rostlinu nebo i v mohutný strom. A tuto životadárnou sílu můžeme využít i v náš prospěch pojídáním klíčků.

Zdroj: Magdalena Dobromila Staňková
Klíčky mají posilující vliv na imunitní systém, dále účinek anti-bakteriální a proti-rakovinotvorný a snižují hladinu cholesterolu. Klíčky obsahují betakarotén, vitaminy C, D, E, K a vitaminy skupiny B, obsahují i hodně minerálních látek - hořčík, vápník, fosfor a železo. Při naklíčení obilných zrn se zvyšuje aktivita enzymů, celkový obsah bílkovin a vitamínů skupiny C+B. Stravitelnost bílkovin zrna se zlepšuje, enzymy pomáhají k lepšímu trávení.
Hrách setý
Hrách byl odjakživa pokrmen chudých lidí, díky svým hodnotným bílkovinám často nahrazoval maso. Podle lidové písně byl právě hrách pro naše předky denním chlebem: „Hrách a kroupy, to je hloupý, to my jíme každém den, ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za tejden.“Zralá semena hrachu obsahují bílkoviny, cukry, vitamíny skupiny B, minerální látky – draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď a zinek a látky vyvolávající nadýmání. Proto se suchý hrách před vařením namáčí nebo nakličuje. Naklíčený hrách obsahuje enzymy podporující trávení a je tak lépe stravitelný. Zelený nezralý hrášek je bohatý na vitamíny A, B a C a je výbornou zeleninou nejen pro děti, ale také pro diabetiky. Hrách není sice moc znám jako léčivá rostlina, ale využívá se hlavně pro své bílkoviny, které mají podobné složení a výživovou hodnotu jako bílkoviny z masa. Pro vegetariány a makrobiotiky představují naklíčená semena a luštěniny zdroj bílkovin a minerálů místo masa.
V zimním období si dopřávejte raději klíčky jako přirozený zdroj minerálů a vitamínů místo tropického ovoce a umělých vitamínů, které organismus mnohdy ani neumí využít. Malé množství čerstvých klíčků denně postačí. Pozor na předávkování, i u klíčků stejně jako u luštěnin platí pravidlo 1 hrsti. Pravidlo 1 hrsti při konzumaci luštěnin: každý, kdo nechce mít bolení břicha, může najednou sníst jen tolik luštěnin, kolik se mu vejde do hrsti (děti malou, dospělí větší).
Pozor na ochlazující účinek klíčků, v zimě je přidáváme k tepelně upraveným jídlům či pečivu a do salátů ze syrové zeleniny spíš v teplejším období.
Která semena se hodí k nakličování?
Pšenice, vojtěška alf alfa, zelená sója Mungo, čočka, hrách, cizrna, ředkvičková, slunečnicová, dýňová, sezamová a amarantová semínka a mandle (mandle stačí namočit přes noc a ráno sníst 3 – 8 ks, hlavně v těhotenství a při kojení, děti 3 ks). Dětem nejlépe chutná naklíčený hrášek, mungo a vojtěška alfa alfa.
Postup klíčení:
Semena přebereme, pořádně propláchneme a namočíme přes noc asi na 12 hodin do studené vody do lednice. Ráno vodu slijeme a odkapaná semena dáme nejlépe na keramické klíčidlo či do zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem, do kterého jsme hřebíkem udělali několik větracích otvorů, 3 – 4x denně promýváme čistou studenou vodou a ze sklenice ji scedíme přes proděravělé víčko. Vodou můžeme zalívat pokojové květiny. Klíčidlo umístíme nejlépe na teplejší místo - na okno s teplotou okolo 21°C. Asi 3. den semínka klíčí. Používáme klíčky do 3 mm. Chceme-li růst zpomalit, dáme klíčidlo do chladničky. Všechna poškozená semena odstraníme. Je důležité udržovat klíčidlo v čistotě, v případě plesnivění vše vyhodíme do kompostu a nádobu důkladně vyčistíme.
Pro těhotné a kojící matky
Středověký znalec bylin Matthioli doporučoval šestinedělkám polévku z hrachu a petrželového kořene na vyvedení všech nečistot a k rozmnožení mléka. Nebojte se jíst luštěniny v malém množství i v těhotenství a při kojení, dodáte tělu potřebné minerály. Čočka například obsahuje pro těhotné a kojící samé užitečné látky: bílkoviny, sacharidy, vápník, fosfor a karotén a vlákninu, naklíčená čočka obsahuje hodně železa, hořčíku a vápníku, doporučuje se konzumovat 1× týdně i jako prevence rakoviny tlustého střeva. Špatnou stravitelnost luštěnin zlepšíme vařením spolu s kořením a bylinami proti nadýmání: saturejka, majoránka, bazalka, kmín, máta, dobromysl, tymián, mateřídouška a česnek, nebo s mořskými řasami a delším namáčením luštěnin přes noc, následným slitím vody a vařením v nové vodě.
Recepty pro zdraví i do kuchyně
Pučálka – tradiční postní pokrm
Suchý neloupaný zelený hrách namočíme přes noc do studené vody. Ráno ho propereme a necháme naklíčit v klíčící sklenici nebo také dobře klíčí v plastovém cedníku nad miskou přiklopenou talířkem. Hrách pravidelně proplachujeme čistou vodou 3-4x denně asi tři dny, než naklíčí. Naklíčený hrách opraný a osušený na čisté utěrce pak lehce osmažíme na oleji a nakonec lehce osolíme. Pučálka byla dříve u nás tradiční postní jídlo chudých lidí, prý se prodávala i na ulici. Je to zdravé zobání i pro děti, ale pozor na předávkování – i zde platí pravidlo 1 hrsti.
Více o bylinkách se můžete dozvědět v knize „Bylinky pro děti a maminky“ a přímo od autorky článku M.D.Staňkové na jejích přednáškách a seminářích. www.bylinkypromaminky.blogspot.cz a www.studioosm.cz.
Aktuálně zveme na jarní zážitkový kurz pro maminky: PÁ 18.3. úvodní večer od 18:00 a SO 19.3. 10:00 - 18:00
A centrum, Vítkova 10, Praha 3
Ženské pánevní dno - zdraví, sexualita a mateřství
Celodenní kurz s Mgr. Ivetou Kučerovou - akreditovanou lektorkou Školy pánevního dna a Magdalénou Dobromilou Staňkovou - autorkou knížky Bylinky pro děti a maminky. Praktické tipy, cvičení a bylinky pro maminky a ženy, které chtějí otěhotnět. Celostní metoda 3x3 v psychosomatických souvislostech - pro ženské zdraví, zdravou sexualitu, přirozené početí, těhotenství a porod, zpevnění pánevního dna a prevenci inkontinence.
Přihlášky předem a info na www.zivaradost.cz.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích