Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Ovesné vločky, to není jen ovesná kaše…

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Ovesné vločky upřímně miluji. Jsou to stálice, které odolávají všem novinkám a novým výživovým směrům (vyjma tzv. paleo stravy). Naštěstí. Často hledáme něco nového a lepšího a jsme ochotní za to zaplatit i vyšší cenu. Přitom máme k dispozici potravinu, která tady je dlouho, a doufám, že tady i dlouho zůstane.

Ilustrační foto

Na výrobu ovesných vloček se používá oves, který se spaří horkou párou a následně lisuje do typického tvaru vloček. Lépe stravitelné jsou uvařené, stejně stravitelné jsou i fermentované – večer namočené do vody a ráno jen zalité horkou vodou.

Ovesné vločky jsou velmi výživné. Římané a Germáni v nich viděli zdroj bojovnosti a síly a i koně po nich „skáčou hopsa“.

Ve 100 g ovesných vloček je 14 g velmi kvalitních bílkovin. Ve srovnání s živočišnými bílkovinami neobsahují ty rostlinné některé pro zdraví nepříznivé látky (nasycené tuky, cholesterol, nadbytek fosforu a rezidua růstových stimulátorů, antibiotik apod.).

Na rozdíl od masa nebo mléka obsahují ovesné vločky vlákninu, která snižuje cholesterol, stabilizuje vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi, podporuje imunitní systém – zvyšuje obranyschopnost imunitních buněk v boji proti virům, bakteriím i proti zhoubnému bujení (podpora fagocytózy).  Vitamin E, vitaminy skupiny B a minerály (P, Mg, Fe, Zn), obsažené ve vločkách, posilují náš nervový a reprodukční systém, potřebují je naše vlasy, kůže a kosti.  Ovesné vločky jsou vhodné u potíží se žaludkem, důkladně povařené jsou vhodné i u vředové choroby, pomáhají u hemeroidů (tady doporučuji vařit pouze ve vodě – nekombinovat s mlékem). U dětí podporují růst a činnost mozku.

Tolik tedy teorie. A co praxe?

Ovesné vločky můžete použít do kaší, polévek, pečiva, ale můžete je přidat třeba i do karbanátků místo rohlíků. Dovolím si vám napsat, jak mám vločky ráda já a jak si je oblíbily mé děti.

Jako kaši je snídám velmi často – buď fermentované, nebo jen tak zalité horkou vodu, s kouskem másla, ovocem nebo domácí marmeládou. Někdy si dám kaši čistě vločkovou, jindy k nim přidám trochu jáhlových vloček nebo celozrnné rýžové instantní kaše. Vzhledem k tomu, že patří mezi potraviny zahřívající, jsou na snídani velmi vhodné, protože podpoří trávicí oheň a dodají sílu na celé dopoledne.

Snažím se vyhýbat lepku, proto si dopřávám vločky bezlepkové. Obyčejné vločky lepek obsahují, ale ve formě, která je lépe stravitelná. Někteří autoři uvádějí, že i celiak si může dát až 5 lžic vloček denně. A to není málo.

Velmi oblíbená je u nás doma ovesná polévka – rychlá, chutná, zahřívající, výživná. A geniálně jednoduchá.
Vločky nasucho opražím v hrnci s tlustým dnem – těch několik minut je třeba vločky hlídat, aby se nepřipálily. Díky opražení získají lepší, oříškovou chuť. Opražené vločky vyndám, do hrnce dám trochu oleje nebo přepuštěného másla a na něm orestuji nastrouhanou mrkev nebo jakoukoliv jinou zeleninu, vrátím zpět vločky, zaliju vodou a přidám koření – nejčastěji libeček nebo bio polévkové koření bez glutamátů. Za 15 minut je polévka hotová. Skvělá je v zimě, klidně i jako večeře. Když bývaly děti nemocné, vařila jsem nejprve silný kuřecí vývar (zásadně z bio kuřete, maso jsem vařila i deset hodin) a jako druhá pak byla ovesná polévka. Děti si o ni ostatně řekly samy.

Když chci dětem a svému muži udělat radost, připravím k snídani lívance nebo palačinky. Vždy částečně z celozrnné mouky (doporučuji předem namočit mouku do vody nebo mléka – a nechat odstát; těsto na palačinky nechávám odstát i přes noc) a s ovesnými vločkami. Poměr mouky a vloček moc neřeším, prostě část mouky nahradím vločkami, ale pro ty, kteří rádi váží, přikládám recept.

Lívance s ovesnými vločkami

0,5 l kefíru (nebo mléka, vody),
větší hrnek celozrnné jemně mleté špaldové mouky,
větší hrnek ovesných vloček,
2 vejce,
2 lžičky másla nebo olivového oleje,
1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů,
špetka soli.

Tekutinu dobře promíchám s vejci a olejem, v druhé misce smíchám mouku, vločky, kypřicí prášek a sůl. Všechno promíchám dohromady a nechám půl hodiny odstát. Mělo by vzniknout tužší těsto jako na normální lívance (pokud je řídké, přidám mouku, pokud je husté zředím vodou). Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi dělám lívance dozlatova z obou stran. A nahoru džem, tvaroh, med, skořice. Úplně nejlepší jsou se zavařenými borůvkami a kysanou smetanou – na lívanec dám lžíci smetany, na ni borůvky a nahoru med. Takovou snídani si ale ti moji musí zasloužit…

Opravdu výborné jsou i sušenky s ovesnými vločkami. Příprava těsta je velmi jednoduchá, trochu pracnější je pak tvarování na plechu. Pokud ale nebudete chtít esteticky přesná kolečka, budete mít hotovo za několik minut. U tohoto receptu se snažím množství ingrediencí dodržet.

Ovesné sušenky

Dobře promíchám 150 g vloček, 60 g špaldové mouky, špetku sody, 80 g sušeného ovoce a 60 g ořechů. V druhé misce smíchám 80 g rozpuštěného másla, 2 lžíce medu, 1 lžíci javorového sirupu a 2 lžíce mléka (i rostlinného), pak smíchám sypké i tekuté ingredience dohromady. Na pečící papír dám vykrajovátko ve tvaru kolečka, dovnitř vtlačím a upěchuji vždy 1 lžíci těsta. Formičku opatrně sundám a peču 30 min. při 170 °C.

A jak máte ovesné vločky rádi vy?

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 26.5.2019 06:05

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze